Rutes de senderisme

Ruta 91.Castell d´Aro a Roques Martines, Platja d´Aro i S´Agaró.

Breu introducció.

Ruta pel Baix Empordà que passa per nuclis molt turístics com Castell d´Aro, Platja d´Aro i S´Agaro, gaudint de llocs esplèndids com el camí de ronda de S´Agaró i la platja de Sa Conca.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 3.45 hores, per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 16,74 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 190 metres aproximadament, entre el punt mes alt a Roques Martines( 194 metres) i a la zona de mar, a la platja de Sa Conca. El desnivell acumulat serien uns 284 quilòmetres.

El perfil de la sortida seria de pujada, mes o menys intensa, els primers tres quilòmetres, i la resta de baixada o planera.

 • Dificultats tècniques.

Cap a destacar.

 • Tipus de senyalització.

Veurem pals senyalitzadors en algunes cruïlles; marques de sender local de Castell d´Aro a Roques Martines; després marques de PRC i GR.  Un cop deixada la platja de Sant Pol i el seu nucli, seguirem el carrilet fins arribar a Castell d´Aro.

 • Estat del terreny.

En bon estat. Només la part de pujada de cal Fonei fins Roques Martines, va per un corriol, que pot estar atapeït per la vegetació baixa.

Època de l´any recomanada.

Totes menys a l´estiu, ja que es una ruta molt exposada al sol.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

 Església nova de Santa Maria de Fenals. Edificada al segle XVIII.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: podem arribar per diferents carreteres locals al municipi, però el lloc de sortida es troba a l´antiga estació de Carrilet, ara centre de BTT. Trobarem espai per aparcar a les rodalies.

 1. Castell d´Aro-Centre BTT( 00.00 hores)( 00,00 qm)( alçada 18 metres).

Som davant del centre de BTT, on podrem trobar informació de la xarxa cicloturística de la zona. Veurem una locomotora que formava part de l´antic Carrilet, i al seu costat, uns rails de tren, i mes enllà, i a la vora de la carretera, una reproducció del pont sobre el riu Ridaura. Veurem un pal senyalitzador del sender local a Roques Martines.

Creuem un carrer, passem pel davant d´una rotonda -que deixem a la nostra dreta-, i seguim per l´esquerra pel carrer de la Coma. Pocs metres enllà, arribem cruïlla de carrers: a l´esquerra el carrer del Sol i a la dreta carrer Curt. Seguim rectes, fins que una mica mes endavant, trobem un senyal, indicant Roques Martines, a la nostra dreta Deixem el carrer la Coma i anem per la dreta, pel Passeig Castell i Mar.

Arribem a una cruïlla amb un altre carrer -Pujada de Can Manel-, però seguim rectes. Som en una urbanització. Veurem un senyal de Barri de la Crota. El carrer va guanyant alçada, i veurem alguna marca de sender local -blanc i verd-. Ens anem allunyant de la zona urbana.

El Passeig Castell i Mar, desemboca amb el carrer Crota, on hi ha espai per vianants, i arribem a la cruïlla amb el carrer Mas Semí, que seguirem a la nostra esquerra, en pujada.

Veurem senyal a Roques Martines, a 34 minuts. Seguirem per aquest carrer, deixant diferents cruïlles. Anem deixant la zona urbanitzada fins que arribem al costat d´un pal de la línia elèctrica, on veurem un senyal( 1,60 qm), que porta a la urbanització Hortènsies.

Seguim per la nostra esquerra, per la carretera asfaltada, en pujada que es fa notar. Arribem a una cruïlla, on veurem una petita edificació, i girem a l´esquerra. Seguim per la carretera fins arribar a l´entrada d´una finca.

 1. Cal Fonei( 00.30 hores)( 2,11 qm)( alçada 102 metres).

Just a la dreta de l´entrada, trobem un corriol a la nostra dreta, amb esglaons de fusta, que agafem en pujada molt directa. Es un camí sorrenc i pedregós al principi. Després es fa planer, i anem voltant la muntanya amb bones vistes de la Vall d´Aro. El corriol es fica per la vegetació baixa de la zona, i a vegades, ens fa dubtar si anem pel bon camí. Es fa empedrat i guanya alçada. Una mica mes endavant, arribem a la part superior de la muntanya, on veurem unes cases, i també uns pedregots que serien Roques Martines, hi arribem per un corriol molt planer.

 1. Roques Martines( 00.45 hores)( 2.91 qm)( alçada 195 metres).

Haurem de fer una petita grimpada per arribar dalt d´aquesta formació rocosa, on tindrem una esplèndida vista de tota la Vall d´Aro. Tornem al carrer asfaltat, i anem per la dreta, fent baixada pel carrer Cim d´Aro, fins que trobem en un revolt, una pista de terra( 3,45 qm), que seguim a la dreta en planer. Veurem una marca de sender local.

Una mica mes enllà, enllacem amb el carrer de les Suredes, en una nova urbanització. Primer fa pujada; un cop passat un dipòsit d´aigua, el carrer fa baixada, fins que deixem enrere la urbanització i arribem al peu d´una carretera( 4,60 qm).

Veurem un senyal que indica Fenals d´Aro, a la dreta. Anem cap allà, i poc després trobem l´església de Santa Maria de Fenals.

 1. Església nova de Santa Maria de Fenals( 1.10 hores)( 4,89 qm)( alçada 64 metres).

Trobem una àmplia zona per descansar. Ara seguim per la carretera avall, per l´avinguda Fenals. Veurem algun senyal de sender local, i mes endavant alguna marca de PRC-116.

Passarem pel costat del parc Torrebosca, on veurem una reproducció força gran del drac de Sant Jordi. I de seguida arribem a una rotonda, ja en plena zona comercial de Platja d´Aro( 5,80 qm).

Seguim recte a la nostra esquerra, en direcció NO( nord-oest); passem davant el Palau de Congressos, fins que arribem a una altra rotonda, on veurem l´Oficina de Turisme de Platja d´Aró. Anem pel carrer Cinto Verdaguer, just al costat, passant pel davant de la seu de l´ajuntament, fins que arribem al passeig marítim.

 1. Passeig Marítim Platja d´Aro( 1.35 hores)( 6,50 qm)( alçada 5 metres).

Veurem un senyal, i ara seguirem el GR-92, cap a la nostra dreta. Es un passeig molt planer, ample i a la vora de la platja. Arribem al final de passeig, on veiem un senyal del GR-92, justament allà on desemboca el riu Ridaura. Girem a la nostra dreta, reseguint el riu, fins arribar a l´Avinguda de S´Agaró o carretera C253. Girem a l´esquerra, seguint l´avinguda; creuem un pont i poc després passem davant la comissaria de la policia local, fins que passem pel davant de la Marina de Platja d´Aro, i en arribar a una petita rotonda, deixem l´avinguda, i anem pel carrer de la Punta Prima, seguint el tancat de la Marina.

Veurem marques del PRC. Arribem fins la dàrsena de la Marina. Veurem un camí de terra al costat d´una pineda, que seguim fins que trobem marques del GR92 i un senyal en direcció a cala Sa Conca. Baixem per uns esglaons de fusta i arribem a la cala.

 1. Cala Sa Conca( 2.15 hores)( 10,13 qm)( alçada 1 metre).

Som a l´inici d´aquesta cala-platja, força ample i de sorra. La travessem fins arribar a l´altra banda. Pugem per unes escales, i comencem ara un camí de ronda, en bon estat, planer i amb boniques vistes.

 1. Plaça del Mirador( 2.30 hores)( 11,11 qm)( alçada 10 metres).

Som en una ampla plaça, on veure un bonica glorieta amb boniques vistes de la façana marítima. Estem envoltats d´esplèndides finques. Seguim pel camí de ronda, una mica protegit pels arbres; passem per cala Pedrosa( 11,36 qm), on hi ha un menhir, just al mig del passeig. Seguim pel camí de ronda, contemplant les finques que l´envolten. El camí a vegades al descobert, i altres protegit del sol.

En un revolt del camí, ja veurem la propera platja de Sant Pol, on arribem poc després. Les vistes son esplèndides si encertem un dia assolellat.

 1. Platja de Sant Pol( 2.50 hores)( 12,65 qm)( alçada 1 metre).

Arribem a la zona de les dunes. Aprop hi ha una petita zona de lavabos, on veurem un senyal del PRC 110. Aquí deixem la platja i anem per dintre de la zona urbana. Deixem també el GR i seguirem aquest PRC.

Arribem a una petita rotonda, i seguim rectes, en direcció a una altra rotonda, on girem a l´esquerra, per l´avinguda Verdiana. Poc després arribem a una gran rotonda; creuem el pas de zebra; passem pel davant dels apartaments Creu de Sant Pol -queden a la nostra dreta-, i seguim en pujada pel carrer Francesc Iglesias -a la dreta, hem deixat una carretera-. La senyalització no es gaire bona en aquest tall.

Una mica mes endavant trobem una cruïlla de carrers. Veurem un pal senyalitzador del PRC 110 i de la ruta del Carrilet, a la nostra esquerra( 13,54 qm), i seguirem per un camí planer cimentat.  Hem de vigilar ja que anem per una via compartida amb ciclistes.

Seguim per aquest camí; mes endavant, passem per sota del pont de la carretera, i ja som a Castell d´Aro. Trobem una cruïlla, i seguim rectes. El camí torna a ser de terra. Veurem vistes a la nostra dreta, del cim de Roques Martines i les urbanitzacions per les quals hem passat.

Deixem l’aeròdrom a la nostra esquera, i tornem a passar per sota del pont de la carretera, i uns metres enllà, creuem el Ridaura per un pont.

Passem pel costat d´una escola, i som ja al nucli urbà de Castell d´Aro. Anem per una zona de plataners i poc després arribem a l´estació del Carrilet.

9. Castell d´Aro-Estació Carrilet( 4.15 hores)( 16,74 qm).

Valoració de la sortida.

Ruta molt completa i senzilla, que ens permet gaudir de llocs molt bonics de visitar, excepte la part que passa per les urbanitzacions de Fenals a Platja d´Aro.

Anècdotes.

Data de la sortida.

16/11/2019.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament Castell-Platja d´Aro.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r92-castell-daro-roques-martines-platja-daro-sagaro-44188831

Bibliografia: 20 itineraris de senderisme entre garbí i tramuntana; Cossetània Edicions.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.