Rutes de senderisme

Ruta 92. Tavèrnoles a Sta.Magdalena, Sant Feliuet i Savassona.

Breu introducció.

Ruta per les rodalies de Tavèrnoles( comarca d´Osona), que passa pel monestir de Santa Magdalena de Conangle, les restes del castell d´Avellana, l´ermita de Sant Feliuet i el castell de Savassona. A més a més, passem per balmes o baumes -alguna d´elles impressionant-, i per la zona de Savassona.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 3.45 hores, per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 13 quilòmetres. Podem escurçar la sortida, no visitant l´església de Santa Magdalena de Conangle o el castell de S´Avellana.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 230 metres aproximadament. El desnivell acumulat serien uns 400 metres de pujada.

El perfil es força irregular. Al principi de baixada, fins arribar al pont de Salou; després de pujada fins arribar al castell de S´Avellana; de baixada i pujada, de nou, fins Sant Feliuet, i la resta, un trajecte força mes suau.

 • Dificultats tècniques.

Cap de destacable.

 • Tipus de senyalització.

Trobarem pals senyalitzadors en algunes cruïlles; seguirem part del PRC-40 i dels GR-151/210. Però gran part del recorregut no segueix un senyal concret. Millor portar un GPS.

 • Estat del terreny.

En general, en bon estat.

Època de l´any recomanada.

Tardor i primavera.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Monestir Santa Magdalena de Conangle: la capella està documentada des del segle XIII; el claustre es va traslladar a la dècada del 1960, des de Vic.

Ermita Sant Feliuet: datada del segle X, es d´origen preromànic, i va ser restaurada fa algunes dècades.

Església Sant Pere de Savassona: datada del segle Xi, d´estil romànic.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem a Tavèrnoles, per la carretera BV-5213, al quilòmetre 3. A l´entrada del poble, tenim el restaurant Can Janot, i a la seva vora, trobarem places d´aparcament.

 1. Tavèrnoles( 00.00 hores)( 00,00 qm)(alçada 523 metres).

Som al peu de la carretera BV-5213, a la cruïlla d´entrada al poble. Trobem un pas de zebra, i creuem la carretera, i seguim avall pel carrer d´una urbanització. Uns metres enllà, trobem una drecera a la dreta que va a Sant Pere de Caserres, però seguim rectes aquest carrer, fins que trobem una cruïlla( 00,530 metres).

Anem per l´esquerra, on veiem un senyal de Paratges Escrits a la plana de Vic; passem pel costat d´un dipòsit de gas, i deixem la zona urbana. Arribem a una cruïlla, al davant d´una casa( 00,795 qm), i seguim per la dreta, per un camí de terra. A certa distància, ja podem veure l´església de Santa Magdalena de Conangle.

 1. Mas La Bauma( 00.20 hores)( 1,35 qm)( alçada 474 metres).

Hem anat per un camí molt agradable, i arribem en aquest mas. Passem pel mig. El camí torna a estar asfaltat. Veurem roques de grans dimensions.

Arribem a una cruïlla a la carretera( 1,61 qm), on veurem un senyal de Paissatges Escrits. Anem per la dreta a visitar el pou de glaç de Salou, que es troba a pocs metres. Veurem un senyal del Pou de Glaç i del GR210. Al seu costat, veurem rastre d´un camí, i pocs metres enllà, un corriol que fa baixada a la dreta, i un plafó informatiu.

 1. Pou de glaç de Salou( 00.25 hores)( 1,74 qm).

Es un pou de glaç en força ben estat. Retornem fins la cruïlla anterior, i ara seguim rectes, per la carretera en baixada. Veurem senyals del GR, fins arribar a una cruïlla( 2,23 qm), on girem a la dreta, en direcció Ruta Castell S´Avellana. Trobarem un plafó amb descripció de la ruta. Aquí deixem el GR.

Arribem a l´alçada d´un pont. Creuem una tanca, i passem pel costat d´una finca -Casa del Guarda-, i enllacem amb una pista de terra, a la nostra dreta. El camí comença a fer una mica de pujada. Després de passar pel costat d´uns plataners, serem al descobert.

Arribem al mas Salou( 2,98 qm), i passem pel mig. La pista fa un gir en pujada, fins arribar a una cruïlla, on veurem un senyal a l´esquerra, en direcció a Santa Magdalena. Ens fiquem per zona boscosa fins que arribem a l´inici d´una bonica bauma.

 1. Baumes S´Avellana( 00.50 hores)( 3,46 qm).

Trobem una fita de pedres a la nostra dreta, a la vora d´un corriol, i el seguim en direcció NE-E( nord-est est), i abandonant la pista. El corriol va fent pujada, passant per diferents baumes, que ens obligaran a ajupir-nos alguna vegada. Anem per una zona boscosa.

Arribem a una petita portella, on veurem una cruïlla de tres caminets( 4,54 qm). En aquesta cruïlla, trobem les dreceres per anar al castell de S´Avellana( pel centre) i l´església de Santa Magdalena( per l´esquerra). També podem prescindir de fer-ho. En el nostre cas, visitarem ambdós llocs.

Anem pel corriol del centre, que rodeja una bauma. Arribem ben aviat dalt del turó, on hi havia les restes del castell de S´Avellana.

 1. Castell de S´Avellana( 1.10 hores)( 4,63 qm)( alçada 552 metres).

Les vistes mereixen la pena; retornem a la cruïlla anterior, i agafem el corriol que quedava a la nostra esquerra, per anar a Santa Magdalena. El corriol fa petita pujada, en direcció NO( nord-oest). Veurem alguna marca vermella. Travessem un prat, on tindrem algunes vistes al pantà de Sau. Anem per la carena, i ens haurem de decantar per la dreta i seguir les marques.

El camí fa pujada; travessem un filat, i arribem al peu d´una cabanya. Veurem una fita i una marca en un arbre. Ara anirem per un prat, en direcció SO( sud-oest). Mes endavant arribem a un altre prat mes gran, i anem en direcció SE( sud-est), fins que veurem una portella i molt a prop, l´església.

 1. Santa Magdalena de Conangle( 1.30 hores)( 5,70 qm)( alçada 538 metres).

Es una recinte on hi ha una part força antiga, que conviu amb altre de mes recent, amb molt bones vistes, on podem aprofitar per fer un descans.

Ara toca refer el camí fins la cruïlla dels tres camins( 6,73 qm), i aquesta vegada, farem baixada pel corriol de la dreta, fins que arribem al peu d´una pista, on veurem una bàscula per camions, on hi ha una caseta( 6,92 qm). Agafem la pista que fa baixada en direcció SE( sud-est), on veurem l´embassament de Sau. En un revolt, en comptes de seguir baixant, agafem un camí que puja per la dreta, en direcció SE-E( sud-est est).

El camí passa pel costat d´una casa enrunada( 7,62 qm), on trobem un corriol planer, que es fica per dintre del bosc, i que seguim. Mes endavant enllacem amb una pista amb marques de PRC-40 i GR-210/151. Seguim a la dreta i en planer, fins que trobem una bifurcació, on hi ha un pal senyalitzador( 8,29 qm).

A la nostra esquerra, hi ha el PRC-40 i el GR-151, en direcció a Tavèrnoles i Sant Feliuet, que seria per on anirem. El corriol al principi es empedrat i relliscós, i va fent pujada pel mig del bosc. Arribem a una altra cruïlla, i anem per l´esquerra, seguint les marques del GR i PRC; una mica mes endavant trobem una altra cruïlla, i seguim rectes, ara ja per un camí mes ample, fins que trobem un recinte vallat que pertany al jaciment arqueològic de Savassona.

 1. Pedra de l´Home i de les Bruixes( 2.20 hores)( 9,04 qm)( alçada 620 metres).

Trobem la Pedra de l´Home, que presenta diferents gravats de figures antropomorfes. Molt a la vora( 9,12 qm), trobem la Pedra de les Bruixes, on trobem encara mes gravats. Seguim pel camí, molt planer, fins arribar al conegut Dau de Savassona( 9,20 qm), lloc on acostumen a trobar-se molts practicants de boulder.

El Dau es una espectacular pedra de gres, de grans dimensions, que recorda la figura d´un dau. Del seu darrera, trobarem diversos caminets. Veurem un senyal i un camí empedrat que porten adalt de Sant Feliuet.

 1. Ermita Sant Feliuet( 2.25 hores)( 9,47 qm)(alçada 661 metres).

Tenim unes esplèndides vistes des de l´ermita: el Pirineu, els meandres de Sau, la plana de Vic, … i podem aprofitar per descansar una estona, sota l´ombra dels arbres.

Del cim, fem camí de baixada. En un moment de la baixada, podem agafar un corriol per veure el sepulcre de la Fossa o la Pedra del Sacrifici, de grans dimensions.

Fem marxa enrere fins tornar de nou al Dau. Al seu davant, hi ha rastre d´un camí, que passa per un prat, que seguirem en direcció SE( sud-est), en direcció a Tavèrnoles. Veurem un senyal del GR151, al mig del camp, que ens obligarà a fer un gir a la dreta, passant entre murs de pedra, fins que arribem a la vora de la carretera.

Veurem un senyal del GR( 10,12 qm), que segueix a Tavèrnoles, però girem a l´esquerra, per un caminet que ens porta al peu de la carretera, que creuem. A l´altra banda, en una rotonda, veurem un senyal força desfet, que ens indica a Sant Pere de Savassona( església). El camí voreja la carretera; després passem per la vora d´uns plataners, per un corriol no massa definit, fins que sortim a una pista cimentada i poc després arribem a una cruïlla.

A la nostra dreta, tenim a pocs metres de Sant Pere. Ens hi acostem.

 1. Església Sant Pere Savassona( 2.45 hores)( 10,37 qm).

Retornem a la cruïlla, i seguim cap a la nostra esquerra( rectes si no haguéssim anat a l´església); de seguida, es una pista de terra, en direcció S-SO( sud suod-oest), que es fica per una zona boscosa, fins que arribem a una cruïlla de camins.

Veurem un pal senyalitzador de ruta BTT. Girem a la dreta per un camí que s´apropa a la finca que havíem vist abans, fins que ens aturem una mica abans d´un senyal de prohibit el pas.

No hem d´entrar a la zona edificada a la finca. A la nostra esquerra, entre la vegetació, hi ha un corriol, en pujada, que arriba al peu d´unes escales de pedra, amb les que superem un mur. Hem d´estar atens a aquest punt. Un cop localitzada les escales, només hem de pujar. Arribem al peu de la muralla del castell de Savassona( 11,11 qm).

De la muralla del castell, veiem un camí en baixada, en direcció SO( sud-oest), que seguirem. Veurem marques blanques.

 1. Balma/Bauma La Baronessa( 3.05 hores)( 11,14 hores).

El camí passa pel mig d´aquesta esplèndida balma, gran i en ben cuidada. Un cop travessada, el corriol fa pujada per una zona rocosa, i poc després enllacem amb un corriol, i seguim per la dreta en direcció SO( sud-oest), fins enllaçar amb un camí mes ample i al descobert, que el seguim a la dreta en direcció NO( nord-oest).

Es un recorregut sense vistes, ja que hi ha molta vegetació. El camí es fa estret, i mes pedregós, i va fent baixada.

 1. Mirador Tavèrnoles( 3.20 hores)( 12,47 qm).

Arribem en aquest petit mirador, amb unes boniques vistes. Hi ha un plafó. Veurem un senyal i seguim en direcció ja al poble, que tenim a poca distància. La baixada es fa mes directa, per un camí força pedregós. Mes endavant enllacem amb una pista de terra( 12,64 qm), i arribem a l´entrada del poble, pel carrer Església, que seguim en baixada, fins arribar al punt de sortida.

 1. Tavèrnoles( 3.25 hores)( 12,80 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida amb forces punts d´atracció i que no presenta gaires dificultats.

Anècdotes.

Data de la sortida.

21/10/2018.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Tavèrnoles.

Espai Natural Guilleries-Savassona

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/ruta-92-tavernoles-sta-magdalena-savellana-savassona-20059129

Cartografia: Collsacabra-Sau, Editorial Alpina, 1:25.000.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.