Rutes de senderisme

Ruta 93. Portlligat a Cap de Creus i paratge de Tudela.

Breu introducció.

Ruta quasi circular que surt del nucli de Portlligat, a Cadaqués( Alt Empordà), per recórrer la zona del Cap de Creus, visitant el Far i el paratge de Tudela.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 5.30 hores, sense comptar parades, per a una persona acostumada a caminar.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 17 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien aproximadament uns 113 metres( entre el punt mes baix a la platja de Portlligat, arran de mar,  i el mes alt, un cop passada la zona del Coll de Ses Portes, anant per la carretera, ja de tornada a Portlligat). El desnivell acumulat serien uns 465 metres, ja que es una sortida amb un perfil molt irregular.

 • Dificultats tècniques.

Cap de destacable.

 • Tipus de senyalització.

Trobarem pals senyalitzadors d´Itinerannia, així com marques grogues; altres de verdes i taronges -marxa de resistència-, i del GR11. De Portlligat a Cap De Creus, la senyalització es correcta. Per seguir el camí de tornada, ja es mes complicat, i es millor portar un GPS.

 • Estat del terreny.

En general en bon estat, tot i que força pedregós, un cop hem deixat la zona urbana de Portlligat i fins les proximitats del Cap de Creus.

Època de l´any recomanada.

No recomanem l´estiu, ja que es una sortida molt exposada al sol. També cal evitar els dies amb previsió de vent fort, que poden fer la sortida força complicada.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Cap de destacable.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem per la carretera GI-614 a Cadaqués, i seguim en direcció a Portlligat. Deixem el vehicle en una gran esplanada de terra, al davant de l´ermita de Sant Baldiri -al davant del càmping Cadaqués.

 1. Portlligat-Ermita Sant Baldiri( 00.00 hores)(00,00 qm)(alçada 40 metres).

Som al davant de l´ermita, i agafem la carretera que fa baixada, en direcció a la zona de Portlligat.  Veurem una marca verda i taronja, i arribem a una cruïlla. Girem a la nostra dreta, en direcció a la Casa Museu Salvador Dalí, per un camí empedrat. Poc després, ja som al davant d´aquest museu, i de la platja de Portlligat, no recomanable pel bany. Travessem la platja fins arribar a l´altra banda, passant per un pont de fusta, que travessa una zona humida, fins que trobem un senyal d´Itinerannia, Itineranis del Cap de Creus.

Seguim per una carretera asfaltada, fins que arribem a una cruïlla, on seguirem per la nostra dreta, en baixada. Som a una zona residencial.

 1. Platja d´en Ballesta o S´Alqueria Petita( 00.18 hores)( 1,01 qm).

Passem pel davant d´aquesta petita platja, que ens queda a la vora del carrer. Seguirem rectes per aquest carrer, que es l´avinguda del paratge de S´Alqueria, fins que arribem a una cruïlla de carrers, on seguim pel mig, rectes, i en pujada, fins arribem dalt de la pujada, on trobem un plafó del Parc del Cap de Creus( 1,33 qm).

En aquest lloc, deixem la zona urbana i asfaltada, i agafem un corriol a la nostra dreta, una mica pedregós, que fa baixada inicialment. Trobem marques grogues i verdes-taronges.

Creuem un petit torrent, i el camí fa pujada, fins que enllacem amb la carretera, que seguim en pujada, fins que arribem a una cruïlla amb un corriol a la nostra dreta, on veurem un senyal( 2,35 qm).

Agafem aquest corriol, que va entre murs de pedra. Trobem a la nostra dreta, un corriol que fa baixada a la platja de Sant Lluís( 2,48 qm), però seguim rectes. Passem pel mig d´una zona d´oliveres; el camí es fa pedregós, i superem un petit desnivell per enllaçar amb una pista.

 1. Encreuament pista( 00.50 hores)( 3,00 qm)( alçada 70 metres).

Veurem a poca distància una casa. Hem de parar atenció: quan fem el camí de tornada,  passarem per aquí novament. Per tant, tornarem a repetir el camí que hem fet fins aquí.

Ara anem per la dreta, seguint aquesta pista ampla, al descobert, que passa pel costat d´algunes finques, fins que trobem un pal senyalitzador. A la nostra esquerra, hi ha un corriol en direcció a cala Jugadora i Cap Creus; a la dreta, la pista continua en direcció a cala Guillola( 3,65 qm).

Seguim per l´esquerra, en pujada. Cada vegada, veiem mes aprop el Far del Cap de Creus. Tot seguit passem per una zona empedrada, i trobem marques per baixar a una cala nudista. El camí fa una baixada, i passem pel conegut Pont de Mal Pas.

Una mica després, trobem un corriol a la nostra dreta, que baixa fins cala Jugadora; seguim rectes i uns metres enllà, passem davant un senyal.

 1. Font de la cala Jugadora( 1.55 hores)( 5,90 qm)( alçada 23 metres).

Trobem el senal AE240 d´Itinerannia. Trobem una petita font a la nostra esquerra. Tenim una bonica perspectiva del Far. Seguim pel camí, ara acompanyats de les marques del GR-11, que comença a fer pujada, fins que enllacem amb la carretera. La creuem, seguint les marques del GR, i agafem un camí empedrat, en pujada força directa, que ens acosta al Far. Si girem la vista enrere, tindrem una esplèndida vista panoràmica del camí que hem fet.

 1. Far del Cap de Creus( 2.10 hores)( 6,61 qm)( alçada 79 metres).

Arribem davant del Far, on hi ha un petit establiment de restauració, així com una zona d´aparcament.Tenim vistes magnífiques a banda i banda. Passem davant el Far, i fem una volta per la carretera en baixada.

En una corba, trobem un corriol a la nostra dreta, amb una cadena. Si baixem per aquest corriol, uns tres cents metres avall, podem veure vistes de cala Culip.

Seguim per la carretera en baixada, i tornem a passar pel lloc on havíem enllaçat a la carretera, per fer la pujada al Far. Seguim per la carretera, fins que trobem un corriol que el seguim una petita estona, fins trobar un plafó informatiu de les zones humides del Cap de Creus.

Aqui, deixarem les marques del GR11; creuem la carretera, i trobem un veurem un senyal de la ruta 17-Paratge de Tudela. Arribem per un caminet, fins que baixem a cala Culip.

 1. Cala Culip( 3.10 hores)( 8.50 qm).

Trobem una barraca, al davant de la cala, que es força pedregosa. Tenim una bonica vista de la zona del Far. Farem una curta pujada i arribem a una zona oberta, i veurem una pista cimentada, que es l´inici del paratge de Tudela.

Seguirem per aquesta pista, gaudint d´aquest esplèndid paratge, on les formes de les roques, donen peu a imaginar diferents animals. Trobem al terra, un seguit de plaques metal.liques que ens assenyalen les diferents imatges que poden descobrir o imaginar.

El paratge ens aporta vistes i racons esplèndids. Arribem a una zona d´informació del paratge, on podem trobar informació de totes les actuacions que es varen fer per adequar-ho a l´estat actual, tenint en compte que abans era una zona residencial privada.

Veurem una escales que ens porten a una altra zona, on hi ha una mena de miradors.

 1. Mirador Pla de Tudela( 4.00 hores)( 10.50 qm).

Hi ha un parell de construccions metàl.liques, que son una mera de miradors enfocats a part del paratge. Seguim per un caminet per enllaçar amb la pista cimentada, que seguirem en pujada, fins que arribem a una nova zona de blocs de ferro, on hi ha l´entrada al paratge. Veurem una zona d´aparcament, i una caseta, habilitada a la temporada turística, per cobrar entrada als turistes.

Ens allunyem d´aquest bonic paratge, per la pista cimentada i arribem a la carretera de Portlligat a Cap de Creus, on hi ha el coll de Ses Portes.

Girem a la dreta, en pujada, seguint la carretera. Haurem d´anar amb precaució, sobretot en èpoques o dies amb afluència de gent per la zona. Arribem a una cruïlla de pistes de terra, a esquerra i dreta. Podem seguir per la carretera, o bé podem abandonar l´asfalt i agafar una pista a l´esquerra, que pocs metres enllà, deixem per agafar un camí a la dreta que es acostant de nou a la carretera, on tornarem a confluir.

Seguirem la carretera, molt planera, durant una estona, fins que arribem a una esplanada força gran, on trobem un corriol i una casa propera. Deixem la carretera i agafem aquest corriol i pocs després arribem a la cruïlla del punt 03( 4.45 hores)( 13,67 qm).

Ara només resta repetir el camí que hem fet a l´anada.

 1. Ermita Sant Baldiri( 5.20 hores)( 16,63 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida amb dos punts molt interessants: la zona del Cap de Creus i el paratge de Tudela, on podem gaudir de vistes i racons esplèndids.

Anècdotes.

Data de la sortida.

30/11/2019.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Cadaqués.

Casa Museu Dalí Portlligat.

Parc Natural Cap de Creus.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r93-portlligat-cap-de-creus-tudela-44192320

Cartografia: Cap de Creus, Editorial Alpina, 1:25.000.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.