Rutes de senderisme

Ruta 94. Sant Martí de Llémena a les ermites Sant Roc i Santa Lena

Breu introducció.

Ruta per Sant Martí de Llémena( comarca del Gironès), que recorre la cinglera de Sant Roc i passa per les ermites de Sant Roc i Santa Lena.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 3.30/3.45 hores, per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 11 quilòmetres, tot i que tenim opció de no fer l´ermita de Santa Lena i fer camí directe de tornada a Sant Martí de Llémena.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 355 metres aproximadament, entre el punt mes baix al poble de Sant Martí de Llémena( 245 metres) i el mes alt a l´ermita de Sant Roc( 600 metres). El desnivell acumulat serien uns 475 metres de pujada.

El perfil seria de pujada del poble fins l´ermita de Sant Roc( amb zones planeres i altres de molta pujada); irregular de Sant Roc a Santa Lena, i de baixada d´aquesta ermita fins tornar al poble.

 • Dificultats tècniques.

En principi cap de destacable. No obstant, aquesta ruta te dos riscos en funció de l´estat del terreny, que ens pot complicar el camí i anar amb mes precaució.

 • Tipus de senyalització.

Trobarem senyals pintades a les pedres i als arbres i alguns pals indicadors, que corresponen a diferents rutes, però es necessari portar el GPS, per no tenir problemes en seguir la ruta, ja que hi ha algun trencant sense senyals, que ens podria desorientar fàcilment, sobretot a la baixada de Santa Lena.

 • Estat del terreny.

A la primera part, de pujada a la cinglera de Sant Roc, el camí a la seva part final, es pedregós i de pujada directa. Es mes recomanable fer-ho de pujada i evitar els dies humits i amb pluja. A la darrera part de la ruta -fent la baixada de l´ermita de Santa Lena-, trobarem algun tall del camí amb terra argilosa, que en dies humits o que hagi plogut, ens pot dificultar el camí.

Època de l´any recomanada.

Tardor i primavera.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Església Sant Martí: d´origen romànic, va ser reconstruïda al segle XVIII.

Ermita de Sant Roc: datada del 1447.

Ermita de Santa Lena: d´origen romànic datada del segle XIII.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem per la carretera GI-531, i just quan ens apropem al nucli urbà,i a peu de carretera, trobarem una zona d´aparcament on es poden estacionar uns quants vehicles.

01.Sant Martí de Llémena-aparcament carretera( 00.00 hores)(00,00 qm)(alçada 245 metres).

Davant l´aparcament hi ha el restaurant Can Reixach. Davant seu seguirem per la carretera, en direcció a Girona, passem davant les escoles, fins que trobem una pista a la nostra dreta que seguirem( 0,400 qm). Arribem a l´alçada dels masos de Can Reixach i Ca n´Aulina( 0,638 qm), i passem pel mig i, un cop passat aquestes finques, seguim un caminet, fins que arribem a una cruïlla, i agafem el camí de l´esquerra. Veurem un senyal groc molt despintat en una pedra, i ens acostem a una zona boscosa.

El corriol comença a pujar de manera sostinguda, fins que arribem a un petita clariana dintre del bosc, on tindrem boniques panoràmiques de la cinglera de Jocafesa. Veurem un senyal groc. Seguim pujant pel bosc, ara de nou, de manera decidida, fins que trobem una cruïlla.

 1. Cruïlla camins( 00.22 hores)( 1,12 qm)( alçada 355 metres).

Som en una cruïlla de tres camins: a la dreta, un corriol en pujada ; a l´esquerra un camí en baixada, i seguim pel mig, rectes. El camí es farà mes planer i mes ample, però també mes pedregós, mes endavant.

El camí va rodejant la cinglera, en direcció S( Sud), fins que arribem a una nova cruïlla.

 1. Drecera Sant Roc( 00.55 hores)( 3,00 qm)(alçada 450 metres).

Trobem un camí a l´esquerra en baixada; a la dreta, hi ha un corriol en pujada, amb un pedra on hi ha la marca “St Roc” i un senyal, però seguim pel camí del mig, per on anem.

Una mica mes endavant, en un revolt del camí( 3,34 qm), quan el camí fa baixada, agafem per la dreta un rastre de corriol. Trobarem fites de pedra, encara que el camí es una mica perdedor, fins que arribem a una nova cruïlla poc després.

 1. Cruïlla St Roc/Pere Puig( 1.02 hores)( 3,45 qm).

Trobem un senyal en una pedra: el corriol en baixada a esquerra, a Can Pere Puig; a la dreta, en pujada a St.Roc. Seguirem per dreta, i la pujada s´intensifica. Passem per la vora d´unes gran roques. El camí es fa mes pedregós; anem per una zona molt atapeïda de vegetació. Aquest part de la ruta, si la fem de baixada, es molt directa i molt pedregosa. En dies humits, pot ser una mica complicada fer-la de baixada.

El camí deixa aquesta zona tant pedregosa( 3,91 qm), i trobarem senyals blaus i grocs, i enllacem amb un corriol en pujada molt mes suau, fins que arribem a la carena de la muntanya.

 1. Mirador carena( 1.30 hores)( 4,09 qm)(alçada 568 metres).

Arribem a l´inici de la carena. Una mica a la nostra dreta, entre els arbres, podrem trobar un mirador perfecte de tota la zona. Està sobre el sortint de la cinglera.

Seguim pel camí, amb marques blanques i blanques, blava i groga, molt suau, fins que arribem a l´ermita de Sant Roc.

 1. Ermita Sant Roc( 1.40 hores)(4,37 qm)( alçada 600 metres).

Es una petita i modesta ermita. Podem entrar al seu interior, sempre amb cura de deixar tancat l´accés en sortir. Al seu darrera, tindrem unes vistes esplèndides de tota la zona: el pla de Sant Joan, el cingle de Jocafesa i, al seu darrera, Rocacorba.

L´ermita es troba just a tocar del camí. Seguim per aquest camí, i una mes endavant, trobem una cruïlla( 4,73 qm) a la nostra dreta, per baixa a Sant Martí, però seguim rectes.

Veurem marques vermelles i grogues. Trobarem rastre d´algún corriol, però seguim el camí principal, sense vistes, i entremig del bosc.

Trobem una nova cruïlla( 5,54 qm), i anem per l´esquerra. No trobarem cap marca visible. Anem per un camí empedrat, en lleugera baixada; enllacem amb un camí, on veurem marques blanques i grogues, i seguim en baixada.

El camí es fa mes planer; arribem a una cruïlla amb un camí a l´esquerra( 6,13 qm), i el seguim uns metres, fins que sortim a una pista, on trobem un senyal indicatiu a uns metres, de “La Ruta de les Ermites”.

Deixem la pista, i agafem un camí, en pujada, en direcció a Santa Lena. Una mica mes endavant, trobem una cruïlla de corriols, i seguim pel mig, on hem de superar un petit turonet de poca alçada, i seguirem el corriol que es fica per dintre d´una pineda.

Trobarem alguna marca blanca; la pujada es fa mes evident i anem per un terreny argilós. En dies humits, hem d´anar en compte amb les relliscades.

 1. Ermita Santa Lena( 2.15 hores)( 6,77 qm)( alçada 561 metres).

Arribem en aquesta ermita, on hi ha una gran esplanada, on trobarem alguns bancs per seure, en mig de la pineda. Just al costat d´on trobem aquests bancs per seure i un petit pessebre, hi ha un corriol.

Per fer el camí de tornada, agafem aquest corriol( no agafem la pista que accedeix a l´ermita). El corriol segueix planer fins que arribem a una cruïlla de camins: el de l´esquerra s´acosta a un prat; però seguim per la dreta, que de seguida fa un revolt i comença a fer baixada en direcció contrària a la que portàvem.

El camí es fa abrupte i pedregós, i la baixada es fa notar. Arribem a una nova cruïlla -no hi ha marques-, i girem a esquerra i tornem a fer un canvi en direcció contrària a la que portàvem.

Trobem una nova cruïlla( 7,81 qm), i anem per la dreta en planer. Es un camí pedregós.

 1. Can Sotera( 2.40 hores)( 8,37 qm)( alçada 486 metres).

Passem pel costat d´aquesta casa enrunada. Veiem vistes de la cinglera. Ara fem baixada per un terreny argilós. Hem d´anar en compte: una mica mes endavant, trobem rastre d´un corriol a la nostra dreta, que es fica per dintre del bosc. Aquí ens ajudarà molt el GPS per seguir l´orientació correcte. De fet, es baixar mes o menys recte, fins que arribem a una pista ampla.

 1. Pista forestal( 2.50 hores)( 8,89 qm)( alçada 438 metres).

Arribem a una pista força ampla, i la seguim avall. Hem d´anar en compte, ja que una mica mes endavant, en un revolt, hi ha un corriol no gaire visible a la nostra dreta, que creua una torrentera.

 1. Drecera corriol(3.00 hores)( 9,30 qm)( alçada 410 metres).

Deixem la pista, i seguim aquest corriol. Veurem fites de pedra que ens orienten per on anar. Mes endavant trobarem marques grogues i indicador a Sant Martí, que seguirem fins el final. El camí comença a fer baixada.

Mes endavant arribem a una cruïlla. Seguirem per la dreta, per un corriol emboscat, seguint la marca que veiem en un arbre. La baixada es fa mes directa i arribem a un camí ample. El creuem i anem per un corriol, on veiem les marques.

Arribem a l´alçada de la casa de colònies del poble i passem davant l´església de Sant Martí, i poc després arribem al punt de sortida.

 1. Sant Martí Llémena( 3.30 hores)(10,88 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida amb una mica d´exigència a la primera part, però que te racons molt interessants. Tenim l´opció de retallar la sortida, tant a l´anada com a la tornada, en que trobem dreceres. Es imprescindible portar GPS per fer aquesta ruta.

Anècdotes.

Davant l´aparcament a l´entrada del poble, hi ha el restaurant Can Reixach, que fa temps ençà, havia portat els pares dels germans Roca, reconeguts cuiners a nivell mundial. De fet, els seus pares havien nascut en aquesta zona.

Data de la sortida.

09/02/2020.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament Sant Martí de Llémena.

Vall de Llémena.

Track: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r94-sant-marti-de-llemena-sant-roc-santa-lena-46498612

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.