Rutes de senderisme

Ruta 95. Sant Pere de Torelló al santuari de Bellmunt.

Breu introducció.

Ruta circular que surt de Sant Pere de Torelló( Osona), que arriba fins el santuari de Bellmunt, i recorre la seva carena, gaudint d´esplèndides vistes, en una sortida que ens demana un cert esforç físic.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 4.45 hores, per a una persona acostumada, i sense comptar parades. Podem escurçar la sortida, fent la baixada pel mateix camí de la pujada.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 13 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim seria aproximadament uns 653 metres entre el punt mes alt al Santuari de Bellmunt( 1.248 metres) i el mes baix, a les afores de Sant Pere de Torelló, a 595 metres. El desnivell acumulat de pujada serien uns 693 metres. Te un perfil molt marcat: primer suau, amb tendència a la pujada, fins arribar al mas El Serrat; pujada molt marcada fins el santuari; una mica irregular a la carena de la serra de Bellmunt, i de baixada marcada fins arribar a l´alçada d´una hípica, i la resta baixada però molt mes suau.

 • Dificultats tècniques.

El camí per la carena de la serra de Bellmunt, ens obligarà a fer alguna petita grimpada, sense cap perill aparent. Aquest camí o corriol, en algun tall es molt estret, i les persones amb aversió a les alçades, poden tenir algun problema.

 • Tipus de senyalització.

En general força ben senyalitzada. Trobarem pals senyalitzadors en diferents punts del recorregut, així com marques blanques-grogues del PRC-45 i blanques-vermelles del GR-151, en una part del recorregut. La baixada per la carena de la serra de Bellmunt, les farem seguint marques taronges.

Recomanem, no obstant, de portar la ruta al GPS, ja que es una ruta amb forces cruïlles.

 • Estat del terreny.

En aquesta ruta, el terreny ens pot complicar la sortida si triem un dia amb pluja o que el terra estigui mullat o humit, ja que passem per zones de roca calcària, que pot fer augmentar molt el perill de relliscades. També el tall de la carena, es una mica problemàtic si el terreny es troba així. Si fem la sortida en sentit invers, la baixada del Santuari de Bellmunt en direcció al mas El Serrat,  pot ser complicada si el terra està mullat.

Època de l´any recomanada.

Primavera i tardor, principalment en dies assolellats.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Santuari de Bellmunt: es troba al damunt de la serra, i sembla que la seva construcció està vinculada amb les restes d´un antic castell, Ça Reganyada, d´origen romànic i el qual podria estar data al segle XI. Apareixen testimonis escrits vinculats al segle XIII, que parlarien d´una església d´origen romànic, però als segles XV i XVI, es varen fer nombroses obres que conformarien l´edificació bàsica actual.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem per la carretera BV-5224, i entrem per l´avinguda Joan Maragall, carrer que creua tot el poble i via principal. Quan hem entrat a la zona urbana, i després d´un revolt, trobem zona d´aparcament a la Plaça Doctor Montmany.

 1. Sant Pere Torelló-plaça Dr.Montmany(00.00 hores)(00,00 qm)( alçada 607 metres).

De la plaça, seguirem per l´avinguda Joan Maragall. Deixem el carrer Bisbe Castaner a la nostra esquerra. Passem davant una farmàcia, i el carrer comença a fer baixada fins que ens acostem al final de nucli urbà, pel carrer de Sant Antoni Maria Claret. Veurem a la nostra dreta, una zona d´aparcament.

Trobem un plafó informatiu de “Camins de Sant Pere Torelló” així com senyals del PRC-45. Seguim per la carretera avall, abandonant la zona urbà. Haurem d´anar en compte, ja que no hi ha espais pels vianants.

Ja en planer, i en un revolt de la carretera, trobem un pal senyalitzador, i deixem la carretera, per anar per un camí de terra. Passem pel costat d´una nau i poc després creuem el Torrent de les Pedroses, per unes pedres.

Veurem marques blanques-grogues del PRC45; passem per una zona de prats, per la vora d´una hípica. Arribem a una zona de roca calcària. El camí va fent pujada suau; agafem un corriol a la nostra dreta, una mica a l´ombra.

 

 1. Ermita Sant Roc( 00.40 hores)( 2,16 qm)( alçada 733 metres).

Hem fet pujada pel serrat, força exposat al sol. Des de l´ermita ens permet gaudir de bones vistes de Sant Pere de Torelló. Ara agafem un camí que surt a sota de l´ermita, i anem per l´ombra.

 1. El Serrat( 00.42 hores)( 2,37 qm)(alçada 735).

Trobem un senyal, que ens porta al mas El Serrat, seguint les PRC-45. El camí passa per un prat, a la vora de la finca, que tenim a la nostra dreta. Es una zona al descobert. I ens apropem a una zona boscosa.

El terreny es torna abrupte, pedregós, i la pujada es fa intensa i a ziga-zagues.

Arribem a una cruïlla de pistes( 3,28 qm), i seguim en pujada -per la nostra esquerra-, en direcció a Bellmunt. El terreny es força pedregós.

 1. Collet de Font Xeca-Serrat Cristians Vells( 1.30 hores)( 4,14 qm)( alçada 1.038 metres).

Arribem en aquest collet, a la carena de la serra dels Cristians Vells, on veurem rastre d´un corriol a la nostra dreta, i a esquerra un corriol que fa una forta pujada, que seguirem. Es una pujada molt directa, i en alguns trams, haurem d´ajudar-nos amb les mans, per superar el desnivell. Un cop superat aquest tall, el corriol fa una lleugera baixada per una fageda, i ja veiem a prop el santuari.

Enllacem amb la carretera que la seguim amunt( 4,95 qm), fins que arribem al peu del santuari. Poc abans d´arribar-hi, podem agafar un caminet que ens evitar anar un tall per la carretera.

 1. Santuari de Bellmunt( 2.15 hores)( 5,59 qm)( alçada 1.232 metres).

Arribem a l´esplanada, i podem visitar el Santuari, que també compta amb una zona d´hostaleria, per si volem prendre una beguda o dinar. Les vistes son esplèndides des d´aquesta atalaia; al davant del turonet del santuari, hi ha un altre turonet, on hi ha les antenes de telecomunicacions. També podem seure a l´esplanada, força ample.

Deixarem d´anar pel PRC-45, que havíem seguit fins ara, i des de l´esplanada, seguirem una pista, on veurem marques vermelles, en baixada. Agafem de seguida, un camí cimentat a la dreta, que passa pel darrera d´unes torres, i quan les hem passat, ja anem per un corriol molt estret pel mig de la carena de la serra de Bellmunt.

Aquest corriol ens obligarà a fer alguna petita grimpada, ja que es un tall molt irregular. Hem d´anar en compte amb el terreny si està humit. Fins el quilòmetre 7, la carena manté l´alçada, però després comença a fer baixada, seguint les marques taronges/vermelles.

El corriol es estret, i a vegades, amb sensació d´alçada. En un revolt, trobem una cruïlla amb un altre corriol: a la dreta, marques verdes i grogues; a la nostra esquerra i en baixada, vermelles i d´altres, per on seguirem, per una baixada una mica cansada, pel mig del bosc, fins arribar a una clariana.

 1. Coll de Duec( 3.45 hores)( 9,43 qm)( alçada 878 metres).

Davant nostre trobem una tanca gran de fusta. A la dreta, hi ha uns corriols. Hem de creuar la tanca de fusta, i seguir per una bonica pista en baixada. Creuem una altra tanca, i seguim per un camí de roca calcària, per zona boscosa, fins que arribem a uns prats, i després passem per la vora d´una hípica, i una mica mes endavant, enllacem amb una carretera( 10,33 qm).

Seguim la carretera per la nostra esquerra, en lleugera pujada, i una mica mes endavant, trobem una bifurcació, on hi ha un senyal, on trobem els senyals del GR-151( blancs-vermells).

 1. Cruïlla Les Pedroses( 4.05 hores)( 10,72 qm)( 810 metres).

Uns metres enllà, arribem al coll de l´Hostal del Mal Govern, i anem per la dreta, ja en baixada. Anem per una zona de pedra calcària, en que cal anar una mica en compte per evitar alguna relliscada. Passem pel costat d´una línia elèctrica. I poc després passem pel costat d´un dipòsit d´aigua, i anem cap a l´esquerra.

Passem pel costat d´un petit oratori, i ja som dintre de zona urbana, i anem carrer avall, per l´avinguda Pau Casals. Passem davant d´una escola, i arribem a la plaça del Dr. Montmany.

 1. Plaça Doctor Montmany( 4.45 hores)( 13,02 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida amb vistes esplèndides des del Santuari, i que compensen l´esforç físic que ens demana la ruta.

Anècdotes.

Data de la sortida.

15/02/2020.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament Sant Pere de Torelló.

Cartografia: Puigsacalm-Bellmunt, Editorial Alpina, 1:25.000.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r95-sant-pere-torello-a-santuari-bellmunt-46963392

 

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.