Rutes de senderisme

Ruta 96. Darnius a St.Esteve de Llop i miradors de La Tortuga i Serrat del Sentinella.

Breu introducció.

Ruta circular per Darnius( comarca de l´Alt Empordà), amb la qual passarem pel dolmen de Puig de Caneres, l´ermita de Sant Esteve de Llop, i els miradors del pantà de Boadella, del Puig Castellar, de La Tortuga i del Serrat de Sentinella, on gaudirem d’esplèndides vistes de tota la zona.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 3 hores per a persones acostumades a caminar, i sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 10,90 quilòmetres, tot i que podem escurçar la sortida, no visitant el dolmen de Puig de Caneres i/o l´ermita de Sant Esteve del Llop.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim de la ruta serien uns 215 metres aproximadament, entre el punt mes alt a la carena de la zona del Puig Castellar( 390 metres) i el mes baix, prop de la zona urbana de Darnius( 175 metres). El desnivell acumulat de pujades serien 325 metres, ja que es un recorregut irregular, amb pujades i baixades.

El perfil de la ruta es suau de Darnius fins la cruïlla de La Ribera; des d´allà es de pujada sostinguda fins el dolmen de Puig de Caneres; de baixada fins Sant Esteve del Llop; i la resta es força irregular amb pujades curtes però decidides i baixades mes suaus.

 • Dificultats tècniques.

Cap de destacable.

 • Tipus de senyalització.

Es una ruta sense senyalitzar bàsicament, tot i que trobarem marques i pals senyalitzadors en alguns punts concrets que coincideixen amb el recorregut. Serà molt útil i recomanable, portar GPS per poder seguir la ruta.

 • Estat del terreny.

Un cop passat l´ermita de Sant Esteve del Llop, les condicions del terreny son complicades en una part del recorregut, ja que anem per un corriol que es una torrentera bàsicament, la qual cosa, ens obliga a anar amb precaució per evitar relliscades, sobretot en dies amb pluja o que hagi plogut recentment. També ens trobem amb part del recorregut amb vegetació baixa densa.

Època de l´any recomanada.

Tardor, hivern i primavera.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Ermita Sant Esteve del Llop: ermita d´origen romànic del segle X-XI, d´una part del recinte, concretament la seva capçalera amb el seu absis semicircular. La resta seria refet al segle XIV.

Església Santa Maria: d´origen romànic, del segle XIII, de dimensions força grans tenint en compte la dels pobles del voltant. Una part de l actual església va ser remodelada al segle XVII.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem al poble per la carretera GI-502, i entrem pel carrer Major, fins arribar a la plaça Major, molt a prop de la seu de l´ajuntament, i davant l´església de Santa Maria, on podrem trobar zona d´aparcament. Es un poble amb carrers estrets i on podrem trobar que la circulació sigui en ambdós sentits.

 1. Darnius-Plaça Major( 00.00 hores)( 00,00 qm)( alçada 189 metres).

Entrem per un passadís que ens porta davant l´església de Santa Maria, que està encerclada dintre del recinte medieval que encara conserva aquest poble. Situats davant la seva portalada, anem per la dreta donant al volta al recinte, fins que agafem un carreró en baixada uns metres, fins enllaçar amb un carrer. Girem a l´esquerra, com si vulguessin tornar de nou a la Plaça Major, però de seguida, agafem el carrer del Trull a la nostra dreta, en baixada, entre els murs de les cases. Unes desenes de metres enllà, es pot dir que ja hem sortir del nucli urbà.

A la nostra esquerra trobem el Passeig Josep Soler i Batlle, però seguim rectes, fins arribar a l´alçada d´una casa, que sembla abandonada, on hi ha un cruïlla i trobem un senyal de la ruta 4 de BTT, i girem a la dreta, per un carrer d´una urbanització que sembla haver-se quedat a mig fer, fins que trobem en un revolt del carrer, un camí a la nostra dreta, a la vora d´una pineda.

Deixem el carrer i agafem aquest camí( 0,428 qm), on veurem un senyal groc d´Itinerannia. El camí fa baixada; veurem rastre d´un camí a esquerra, però seguim rectes, fins que trobem una cruïlla( 0,628 qm). Veurem un senyal de la ruta 4 de BTT, a esquerra en pujada, i la seguim.

Quan som a punt de sortir de la zona boscosa, trobem una cruïlla, amb una pista a l´esquerra en pujada, però seguim rectes i de seguida passem davant un mas.

 1. Mas de les Planes( 00.16 hores)(1,03 qm)(alçada 182 metres).

Anem per una pista planera, que poc després es fica en zona bosca, fins que trobem una cruïlla de pistes( 1,45 qm), davant la tanca d´una finca. Anem per l´esquerra, voltant el mur de pedra de la finca i, poc després, creuem un petit torrent( 1,71 qm), i arribem a una cruïlla.

 1. La Ribera( 00.30 hores)( 1,93 qm)( alçada 190 metres).

Trobem el senyal AE044 d´Itinerannia, en un revolt del camí, just al costat del senyal, hi ha un corriol que es fica dintre del bosc. Per l´esquerra continua la ruta 4 de BTT i camí a La Vajol. Deixem el camí ample, i seguim per a aquest corriol, que fa una lleugera pujada.

Es una zona amb molta vegetació baixa. En algun lloc, els braços ens ajudaran a apartar la vegetació, per la qual cosa, no recomanem anar amb pantalons curts durant una part del trajecte. El corriol es segueix be, ja que la seva traça es evident, i es agradable de fer, fins que arribem en una petita clariana, al torrent, que hem de creuar.

 1. Torrent Ricardell( 00.40 hores)( 2,65 hores)( alçada 217 metres).

Hem de creuar el torrent, sense cap problema, i seguim pel corriol, encara mes atapeït de vegetació, en direcció NE( nord-est), i tenint a la nostra dreta el torrent. El corriol va fent pujada. Trobem en corriol a la nostra esquerra, en pujada molt directa, però seguim rectes.

Tornem a creuar un petit torrent, i una mica mes endavant, el camí es mes ample, i la pujada mes constant, fins que arribem amb una cruïlla amb una pista( 3,29 qm), i la seguim a l´esquerra en direcció S( sud). Quan arribem a una zona d´alzines, fa pujada, i enllacem amb una pista ampla.

 1. Pista ampla( 00.58 hores)( 3,65 qm)( alçada 227 metres).

Es una pista força ampla, planera i en molt bon estat. A unes desenes metres, tant a esquerra i dreta, hi ha les dreceres per anar a visitar el proper dolmen de Puig de Caneres, que fa un recorregut circular i tornar a sortir a aquesta pista.

El mes pràctic seria anar per la dreta i sortiríem uns metres enllà d´on som ara. Per a una confusió explicarem el camí agafant la drecera que trobarem a la nostra esquerra. Només suposa repetir unes desenes de metres de la pista.

Anem per la nostra esquerra, en direcció SE-S(sud-est sud), exposats al sol, i uns metres enllà, trobem un camí a la dreta per anar al dolmen( 3,69 qm). Deixem la pista, agafem aquest camí en pujada constant. El seguirem, descartant algun corriol que puguem trobar, fins que arribem a una altra pista ampla i planera( 4,16 qm).

A la nostra dreta, veurem un pal senyalitzador i una mica mes enllà, uns xiprers. Girem a la dreta en direcció al pal i a uns metres podem veure, al costats dels arbres, el dolmen.

 1. Dolmen Puig de Caneres( 1.06 hores)( 4,24 qm)( alçada 335 metres).

Trobarem un plafó informatiu, però l´acció del temps l´ha deixat fet perdre tota la informació del dolmen. Tornem a la pista i la seguim avall, direcció SE-S( sud-est sud), fins que enllacem amb la pista del punt 05( 4,52 qm), i la seguim a la nostra dreta, passant de nou pel punt 05 així com per la drecera que havíem agafat per anar a veure el dolmen( 4,56 qm).

Seguim per la pista, a vegades al descobert, i altres a cobert per les branques dels alzinars. Es un trajecte molt suau, amb tendència a fer baixada. Trobarem una pista a la dreta que no agafem, i una mica mes endavant, rastre de camí a esquerra, que tampoc agafem.

Arribem a peu de la carretera GI-503( 5,51 qm), on trobem un senyal de la ruta BTT. La creuem i anem per una pista, on trobarem una marca groga i un senyal en direcció a Sant Esteve del Llop, fins que trobem una cruïlla de camins.

 1. Cruïlla Itinerannia AE45( 1.25 hores)( 5,64 qm).

Trobem el pal amb el número AE45 d´Itinerannia, i ruta 4 de BTT. Per l´esquerra, anem a Darnius pel Serrat del Sentinella, i per la nostra dreta, a Maçanet de Cabrenys. Si no volem visitar l´ermita de Sant Esteve de Llop, podem seguir per l´esquerra. Anem per la dreta, per un camí planer; passem a unes desenes de metres d´un mas abandonat, on tenim unes boniques vistes panoràmiques i, de seguida, arribem a l´ermita.

 1. Sant Esteve de Llop( 1.27 hores)( 5,89 qm)( alçada 258 qm).

Trobem l´ermita al costat d´uns grans alzinars, en un bonic entorn, on podem aturar-nos una estona. Per seguir camí, si ens posem davant de l´ermita i d´esquenes amb ella, veurem a uns metres un pal senyalitzador a uns metres; ens aproper i ens assenyalen el corriol a seguir, en direcció al mirador de La Tortuga. Seguim el corriol, en direcció E-SE( est sud-est), en una pujada molt decidida, per un terreny molt abrupte, mes aviat es una torrentera, fins que enllacem amb un altre corriol, que es el que sortia del punt 07. El seguim en pujada. La vegetació es molt abundant, i el camí pedregós.

Una mica més endavant, la pujada es suavitza, sembla que estiguem a la carena, i veurem una marca groga en una pedra. Uns metres enllà veurem un corriol amb una fita de pedres( 6,41 qm).

 1. Mirador proper a Puig Castellar( 1.45 hores)( 6,49 qm)( alçada 360 metres).

Seguim el corriol a la nostra dreta, entremig de la vegetació, i arribem a una zona rocosa, on ja veurem vistes del pantà, dels cims de l´Alta Garrotxa i de les Salines. De la formació rocosa, a la cruïlla on hem trobat aquest corriol, i seguim rectes en la direcció que anàvem, abans de desviar-nos al mirador. Es un corriol estret, a vegades es una torrentera, i torna a fer pujada costeruda, fins que el camí deixa de fer pujada.

Tingrem vistes al pantà i al poble de Darnius,  el golf de Roses i el Montgri. El camí es fa mes obert, i comença a fer baixada, i anem de nou per una torrentera, una mica mes amples, fins que arribem a una cruïlla de camins.

 1. Cruïlla camins( 2.05 hores)( 7,57 qm).

A l´esquerra, segueix planer pel bosc, i seguim per la dreta, en direcció S( sud), en pujada. Mes endavant, podrem veure a una certa distància una pista amb que enllaçarem.

Fem camí de baixada pedregós, i al descobert, però mes endavant torna a fer pujada, fins que enllacem amb la pista que havíem vist( 8,19 qm). La seguim amunt, i ja tindrem vistes esplèndides del pantà de Boadella i de les muntanyes de l´Alta Garrotxa i les Salines.

Arribem dalt de la carena de la pista, i veurem uns metres enllà, una mica tapat per les branques del arbres, un pedregot que si ens hi fixem, te una forma de tortuga.

 1. Mirador de la Tortuga( 2.25 hores)( 8,65 qm)( alçada 323 metres).

Si no tenim por a les alçada, podem grimpar fins arribar al capdemunt de la roca. Deixem la pista, i seguim per un corriol que surt a sota del mirador. Hem d´anar en compte en dies humits, ja que al principi es un corriol rocallós. El camí fa una baixada que cal vigilar amb les pedres al camí, durant unes desenes de metres, fins que el camí es fa planer.

De seguida trobem un corriol a l´esquerra, però seguim pel camí principal. Comença a fer baixada per una torrentera per dintre del bosc, fins que arribem al segon mirador, ja en zona descoberta.

Trobem el senyal AE42 Serrat del Sentinella d´Itinerannia, i a uns metres trobem un mirador d´obra, on podem gaudir de vistes sobre el pantà.

 1. Mirador Serrat del Sentinella( 2.35 hores)( 9,07 qm)( alçada 250 metres).

Del mirador, seguirem la pista en baixada. Passem pel costat de la tanca d´una finca, i enllacem amb un carrer asfaltat davant l´entrada a aquesta finca. El seguim avall fins enllaçar amb una carretera; girem a l´esquerra, en direcció al nucli de Darnius, que ja veiem molt a prop.

Arribem a la carretera que porta a Maçanet de Cabrenys, just davant de la botiga de mobles “Roure Vell”. Creuem la carretera( 10,46 qm), i anem per la vorera per la nostra esquerra. Girem a la dreta a la primera cruïlla; passem davant l´escola pública i seguim rectes fins encallar amb el carrer Major, i girem a esquerra, passant pel davant de l´ajuntament. I de seguida, arribem a la plaça Major.

 1. Plaça Major( 2.55 hores)( 10,90 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida matinal completa i variada, que ens permet gaudir d´immillorables vistes sobre el pantà de Boadella i de la plana de l´Alt Empordà, en el tram de miradors( Puig Castellar, La Tortuga i Serrat del Sentinella).

Anècdotes.

Data de la sortida.

15/12/2019.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Darnius.

Consorci Salines Bassegoda.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r96-darnius-dolmen-puig-caneres-st-esteve-llop-mirador-la-tortuga-serrat-sentinella-55876015

Cartografia: Cartografia: Alt Empordà L´Albera-Les Salines-Bassegoda, Editorial Alpina, 1:50.000.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.