Rutes de senderisme

Ruta 97. Sant Pau de Segúries a La Ral, vora el Ter.

Breu introducció.

Ruta per les rodalies de Sant Pau de Segúries( Ripollès), força a l´ombra dels arbres, i a la vora del riu Ter, per camins força planers.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 2.15/2.30 hores.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 9 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 70 metres aproximadament. El desnivell acumulat serien uns 100 metres aproximadament. Es una sortida una mica irregular, però amb poc desnivell.

 • Dificultats tècniques.

Cap de destacable a excepció que a meitat de la ruta, s´ha de creuar el riu Ter, poc després de passar per sota del pont del canal del Mariner, en direcció a Camprodon. Amb un cabdal habitual ens obligarà a descalçar-nos o a portar calçat adequat per l´aigua. Serien aproximadament una mica mes de 15 metres els que hem de travessar pel riu.

 • Tipus de senyalització.

Trobarem marques blanques i vermelles del GR151-120 i grogues d´Itinerannia, així com algun pal senyalitzador, en punts concrets del recorregut, bàsicament a la primera part del recorregut( fins després del creuar el Ter).

 • Estat del terreny.

En general en bon estat. Anirem per pistes i camins, i també en alguna part per zona asfaltada.

Època de l´any recomanada.

L´hivern seria la menys recomanable, sobretot perquè hem de travessar el riu Ter i ens veuríem obligat a descalçar-nos( depèn del cabdal que portés el riu). Es un trajecte força a l’ombra i a l´estiu s´agraeix.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Capella Santa Maria de la Gràcia, a La Ral. Data de principis del segle XVII.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: podem trobar places d´aparcament a prop de la rotonda d´entrada al poble de Sant Pau de Segúries, venint per la C-38( si venim des de Girona-Ripoll).  Hi ha una petita zona de pícnic, amb taula i cadires de pedra.

 1. Sant Pau de Segúries( 00.00 hores)(00,00 qm)( alçada 855 metres).

Just al davant de la rotonda, que trobem a l´entrada del nucli urbà del municipi, anem en direcció SO( sud-oest) en direcció a la sortida del poble, per la vorera de la C38, al costat d´unes cases unifamiliars. Unes desenes de metres enllà, girem a la nostra esquerra, per un carrer en pujada, i no agafem diferents cruïlles que trobem. Veurem marques d´Itinerannia i GR. Arribarem dalt del carrer, on trobem una cruïlla: a l´esquerra, un camí asfaltat, i a la dreta/recte un camí de terra ample, que seguirem, fins que arribem a una cruïlla amb un camí asfaltat.

Anirem per un camí de terra, pel mig d´unes cases. Veurem marques de sender local, GR i Itinerannia. Tindrem boniques vistes dels turons propers, fins que arribem al peu de la carretera C153A( 0,777 qm); seguim per la dreta en lleugera pujada, i veurem mes endavant l´antiga rectoria.

Arribem a una cruïlla de camins, on trobem el pal senyalitzador G169 d´itinerannia. A la nostra dreta, ens podem acostar a la font de l´Arç i la Via Romana del Capsacosta. Anem a l´esquerra i ens acostem a l´antiga rectoria, avui reconvertida en una casa de colònies. Seguim per la carretera, passant pel costat del càmping Els Roures, fins arribar a una nova cruïlla de carreteres, on hi ha un pal senyalitzador, i una petita construcció al davant.

 1. Cruïlla cabanya del Mariner/càmping Els Roures( 00,15 hores)( 1,20 qm)( alçada 888).

Anem pel mig, en direcció a Camprodon, gaudint d´una bonica vista de les muntanyes properes, i del mas Can Mariner, enlairat a la nostra dreta. Es un camí asfaltat molt agradable de fer.

Mes endavant arribem a una cruïlla de pistes, on trobem un pal amb senyal de la ruta BTT 5. Seguim per la mateixa pista, deixant a l´esquerra una que baixa a la carretera. El camí es tapat pels arbres. Una  mica mes endavant, trobarem dues cruïlles a la dreta, força seguides, que no agafem. Ens acostem a un transformador elèctric. El camí fa una pujada per uns esglaons de pedra, i el camí es fa corriol.

Es una zona molt a l´ombra, passem a la vora de la canal del Mariner i arribem a una cruïlla( 1.20 qm): agafem el corriol a la nostra esquerra en baixada, seguint una marca groga( a la dreta hi ha corriol que no seguim).

Trobem un senyal de la ruta BTT 5 i enllacem amb una pista asfaltada, a la vora de la canal, que mes endavant passa per les restes d´una antiga mina de carbur que era explotada a cel obert, just davant dels pilars de la canal.

La pista fa un gir, i comença a fer pujada, novament per una zona densament arbrada. Trobem pal senyalitzador en direcció a El Remei/La Ral. Seguim rectes; passem pel davant per la casa de Can Perich( 3.00 qm), on anem per pista asfaltada i planera, fins que torna a ser una pista de terra( deixem un corriol a l´esquerra). Passem pel davant del que devia ser una font.

Enllacem amb una pista cimentada que porta a Beget. Seguim per l´esquerra en baixada, en direcció a El Remei/La Ral (3,77 qm). La pista es fa planera i tornem a tenir vistes de les muntanyes properes, fins que arribem a una nova cruïlla.

 1. Cruïlla El Remei( 0.55 hores)( 4.16 qm)( alçada 910 metres).

A la nostra dreta, trobem una pista que porta al bonic Santuari del Remei, que quedaria a uns 15 minuts. Podem optar per anar i tornar després a aquesta cruïlla.

Seguim rectes per la pista asfaltada en baixada, amb la canal a la nostra esquerra. Un cop passat per sota el pont de la canal, trobarem un caminet a l´esquerra que hem d´agafar, que ens apropa al riu Ter.

 1. Gual de Can Beia( 1.05 hores)(4,85 qm)( alçada 893 metres).

Haurem de creuar el riu fins l´altra banda, on veurem un altre pal senyalitzador. En condicions normals, el cabdal ens obligarà a descalçar-nos o a portar calçat adequat per l´aigua. Hem de travessar un trajecte d´uns 20 metres.

Un cop creuat el riu, trobem el pal senyalitzador R107 d´Itinerannia, i seguirem en lleugera pujada en direcció a La Ral, a uns 25 minuts, per la nostra esquerra per un corriol pedregós i força a l´ombra. Trobarem marques d´Itinerannia.

Trobarem diferents plafons informatius vinculats amb les riberes de l´Alt Ter. Anem per una zona planera, ja mes obert, fins que arribem al peu d´una torre elèctrica, on trobem un senyal que ens acosta a la Ral.

Entrem pel carrer principal d´aquest petit nucli i arribem al davant de la capella de Mare de Déu de Gràcia.

 1. La Ral-capella Mare Déu de Gràcia( 1.20 hores)( 5,84 qm).

Es un lloc on podem descansar una mica si volem, trobem uns seients de pedra. Seguim pel carrer principal, i sortim del nucli per un camí cimentat planer, fins que en un revolt, agafem un camí de terra, que fa baixada, fins que arribem al davant de la part inferior del Pont de la Rovira, on hi ha una cruïlla de camins.

 1. Pont de la Rovira( 1.30 hores)( 6,13 qm)( alçada 857 metres).

Agafem el camí de la dreta, que fa una pujada directa, fins que arribem a peu de la carretera C-38, i a la part superior del Pont de la Rovira.

Compte! Aquí haurem de passar el pont i no hi ha espai per a vianants, per tant, cal anar amb precaució amb els cotxes. Un cop passat el pont, tindrem dues opcions: veurem un camí a la nostra esquerra, que enllaçaria una mica mes endavant amb el camí que havíem fet a l´anada, o bé seguir rectes pel voral de la carretera un centenar de metres mes.

Seguim per la carretera, fins que una mica mes endavant, deixem la carretera, i anem per la vora dels prats, per una mena de rastre de camí, fins que arribem a la vora d´una casa, on trobem un camí a la dreta, amb un senyal de “camí saludable”, i el seguirem fins arribar de nou a Santa Pau de Segúries, allunyant-nos de la carretera. Passem pel davant d´una zona residencial; mes endavant passem davant el pavelló municipal, fins que arribem a la Plaça de Sant Pau, on seguim pel carrer Major, en baixada, fins travessar un pont, i arribar de nou a l´entrada del poble. Farem un gir i ja som de nou a la rotonda del principi.

 1. Sant Pau de Segúries-rotonda( 2,15 hores)( 9,00 qm).

Valoració de la sortida.

Ruta matinal ideal per estirar les cames, i fruir del paisatge.

Anècdotes.

Cal creuar el riu Ter i el cabdal del riu, ens arriba una mica per sota del genoll.

Data de la sortida.

16/08/2020.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament Sant Pau de Segúries.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r97-sant-pau-seguries-a-la-ral-57073381

Cartografia: Itinerannia Ripollès, Editorial Alpina, 1:50.000( parcial).

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.