Rutes de senderisme

Ruta 98. Montagut a Sant Eudald de Jou i pont de Llierca.

Breu introducció.

Ruta matinal per les rodalies de Montagut( La Garrotxa), on passarem per l´antiga església de Sant Eudald de Jou, en un bonic racó entre les muntanyes, i el pont de Llierca, de grans dimensions i en un entorn molt bonic.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 3-3.15 hores per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 12 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim de la sortida serien 285 metres, entre el punt mes alt a prop de la cruïlla de Planseslloses( 490 metres) i el punt mes baix a tocar del riu Llierca, un cop passat el pont i de tornada a Montagut. El desnivell acumulat serien una més de 400 metres. Es un perfil de pujada inicial fins la cruïlla al bosc, amb el camí a l´ermita de Cos; després baixada fins la cruïlla que porta a Sant Eudald; novament pujada fins la cruïlla de Planseslloses, i la resta de baixada.

 • Dificultats tècniques.

Cap de complicada.

 • Tipus de senyalització.

Es una ruta on trobarem senyals grogues d´Itinerannia. Cal estar atents en algun punt concret, ja que el senyal pot costar de trobar-ho, però en general es pot seguir força bé.

 • Estat del terreny.

En general en bon estat. En alguns llocs, es una mica o força pedregós.

Època de l´any recomanada.

A l´estiu no seria recomanable si la temperatura es alta.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Església Sant Eudald de Jou: església d´origen romànic datada del segle XIII, però que va ser força modificada al segle XVII, on es va afegir una planta i el porxo.

Pont de Llierca: es desconeix la data de construcció, però es té constància de la seva existència ja des del segle XIV. Te una llargada de 52 metres, i una alçada al seu mes àlgid de 28 metres.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem a Montagut per la carretera GIP 5233, i entrem per l´Avinguda de la Garrotxa, fins arribar davant d´una zona esportiva, el Casal Cultural i l´escola pública, on trobarem fàcilment zona d´aparcament.

 1. Montagut-Casal Cultural( 00.00 hores)( 00,00 qm)( alçada 276 metres).

Davant del Casal Cultural, trobem el pal senyalitzador G4 d´Itinerannia, on podrem les diferents opcions de rutes. Travessem el carrer, i anem per l´avinguda de les Escoles, a banda el Casal Cultural i a l´altra banda, l´escola. El carrer va fent pujada, fins que arribem a l´alçada del camp de futbol( 0,275 qm).

A l´esquerra, hi ha un camí que no agafem, i seguim pel camí asfaltat rectes, en direcció a l´ermita del Cos. Un cop passat el camp de futbol, i en una cruïlla, on hi ha un senyal de l´ermita, girem a l´esquerra( 0,435 qm), per un camí que va fent pujada per zona boscosa, i passa pel costat d´una finca.

Mes endavant passem pel davant del dipòsit d´aigua del poble. El camí es fa corriol, mes pedregós. La pujada s´intensifica. Trobarem marques d´Itinerannia que ens orienten molt bé, ja que trobarem diferents corriols, fins que enllacem amb una pista.

 1. Pla del Puig( 00.25 hores)( 1,37 qm)( alçada 450 metres).

Seguim uns metres a l´esquerra aquesta pista, que va en direcció a l´ermita del Cos i trobem de seguida el pal senyalitzado AG1 Pla del Puig d´Itinerannia, just al costat d´una pista a la nostra dreta.

Seguirem aquesta pista a la nosta dreta, en direcció O-NO( oest-nord oest). Es una pista força planera, molt emboscada, i una mica pedregosa. Mes endavant, arribem a una clariana força gran, amb vistes molt maques dels cims properes( 2,01 qm).

La pista una davallada, i un cop passada una tanca, el camí fa un gir a la nostra esquerra.

En aquest lloc, no queda gaire ben senyalitzat aquest canvi de sentit, i la sensació es que el camí seguiria recte.

Seguim aquest camí en baixada que s´acosta a una zona boscosa, i veurem una marca groga. Passem un altre filat. El camí esdevé un corriol, amb molta vegetació baixa, fins que arribem a una carretera local( 2,87 qm), on veurem un senyal de l´ermita del Cos i Itinerannia. Anem per la carretera per la nostra dreta en baixada. Trobem un camí a l´esquerra, que porta a una construcció abandonada, que no agafem, i poc després arribem a una cruïlla, on veurem un senyal que ens indica la direcció a seguir per a anar a Sant Eudald de Jou, a la nostra esquerra( 3,16 qm).

Seguim per la carretera en baixada, fins que trobem un corriol a la nostra esquerra, i el seguim, en pujada molt directa, que ens estalvia anar per la carretera.

Una mica mes endavant( 3,29 qm), tornem a enllaçar amb la carretera, que seguim a la nostra esquerra, en pujada. Veurem senyals grocs. Es un recorregut força bonic de fer, fins que arribem a una església.

 1. Sant Eudald de Jou( 1.00 hores)( 3,69 qm)( alçada 393 metres).

Aquesta església en força bon estat, es troba en un lloc molt bonic. Veurem senyal groga i vermella. Trobarem un banc on seure una estona si volem. Seguirem amunt; passem uns metres després pel costat d´una casa que sembla abandonada, i anem pel mig del bosc, per un corriol planer i molt bonic, fins arribar a una fita força gran, en una mena de collet.

El corriol tornarà a fer pujada, en direcció NO-N( nord oest-nord),  fins que enllacem amb una pista( 4,47 qm). La seguirem a la nostra dreta, seguint una marca groga i una fita de pedres. Poc després passem pel costat d´una finca amb una nau per a cavalls.

Aquí estarem al descobert, i tindrem boniques vistes, com del cim de la Mare de Déu del Mont i fins i tot del massís del Montgrí. Arribem a una cruïlla, i deixem a esquerra, un camí que s´acosta a una finca particular, i mes endavant un altre caminet a l´esquerra, que tampoc agafem.

Arribem a una cruïlla de camins. A la dreta, hi ha tanca, i a la nostra esquerra, hi ha rastre de camí, però seguim pel camí principal( 5,28 qm). Anem per una pista amb boniques vistes: podem veure el Rocacorba i la serra de Cabrera; la pista fa un revolt i tindrem vistes dels cims de l´Alta Garrotxa. La pista va fent baixada, fins arribar a un pal senyalitzador.

 1. Planseslloses( 1.40 hores)( 6,29 qm)( alçada 458 metres).

Trobem el pal AG2 d´Itinerannia. Enllacem amb el GR1. Anem a la dreta, en direcció a Montagut, en direcció NE-E( nord-est est), per un camí en bon estat i planer. El camí comença a fer baixada, fins que arribem a una bifurcació on a l´esquerra anem a una casa privada, seguim per la dreta, per un corriol on veurem una  marca del GR1, que s´endinsa per un alzinar.

Pocs metres enllà, i no està gens senyalitzat, podrem veure a uns metres un petit oratori.

 1. Oratori de Planseslloses( 1.55 hores)( 7,51 qm)( alçada 427 metres).

Es un oratori una mica abandonat i no te massa interès. Seguim pel corriol, no massa evident, però està ben senyalitzat. Mes endavant el corriol esdevé una torrentera, fins que enllacem amb un camí ample.

En arribar en aquesta cruïlla, seguirem aquest camí cap a la nostra dreta( 8,75 metres), fins que passem per una zona d´aparcament que es troba molt a prop del Pont de Llierca.

Arribem fins la carretera i la creuem per seguir per un corriol fins arribar a l´alçada del pont.

 1. Pont de Llierca( 2.25 hores)( 9,29 qm)( alçada 227 metres).

Trobem el pal senyalitzador G47 d´Itinerannia. A la nostra esquerra, veiem un corriol amb una barana de fusta, amb el que podem baixar fins la llera del riu Llierca i ens proporciona una bonica vista del pont. Si creuem el pont podem anar en direcció a Tortellà, seguint el GR1. Però seguim per la nostra dreta, en direcció a Montagut.

Baixem per un corriol, separat de la carretera, fins que trobem en una cruïlla,  un corriol a la nostra esquerra. Si volem acostar-nos al pont per la part inferior, podem agafar aquest corriol.

El seguim, per un terreny pedregós, i on si el cabdal ens ho permet, ens podrem acostar força a prop del pont. En èpoques estivals, la gent aprofita per apropar-se i fer-se un bany a la part amb mes cabdal.

Retornem a la cruïlla anterior, i ara seguim ja camí de tornada a Montagut. Durant unes desenes de metres, anem a la vora de la carretera, fins que trobem un camí a l´esquerra, on veurem un senyal d´Itinerannia( 9,82 qm).

Arribem a una cruïlla de camins, i agafem el de la dreta, seguint la marca d´itinerannia. El camí fa pujada per una zona boscosa, i sortim a una zona de prats. Passem pel costat d´un transformador elèctric. I mes endavant anirem pel costat de la línia elèctrica.

Passem pel costat d´una construcció abandonada. Ens acostem a una  altra torre elèctrica, i ens fiquem per zona boscosa. En un moment determinat, el camí fa un gir sobtat a la dreta, i ens allunyem de la línia elèctrica( 10,63 qm).

Anem per una zona amb unes quantes cruïlles i hem de seguir les marques grogues que trobem. En una cruïlla, anem a l´esquerra, i una posterior, a la dreta, per un camí emboscat i pedregós en pujada. Passem pel costat d´un mas abandonat.

Voregem uns prats, i veiem unes naus. La pujada es fa constant, i enllacem amb un camí asfaltat fins enllaçar amb una carretera asfaltada( 11,72 qm). Passem a l´altra banda, on hi ha una vorera, i no agafem el primer carrer que trobem. Passem pel darrera de les escoles públiques i arribem de nou al punt de sortida.

 1. Montagut( 3.00 hores)( 11.96 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida matinal, sense gaires complicacions, i amb llocs interessants de conèixer. Es tracta d´una ruta poc transitada, excepte el tall del pont de Llierca molt freqüentat a l´estiu, on la gent aprofita per refrescar-se al riu.

Anècdotes.

Data de la sortida.

20/09/2020.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Montagut i Oix.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r98-montagut-st-eudald-de-jou-pont-de-llierca-62797309

Cartografia: Itinerannia Garrotxa, Editorial Alpina, 1:50.000

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

2 thoughts on “Ruta 98. Montagut a Sant Eudald de Jou i pont de Llierca.

 1. Bon dia, magradaria participar en les sortides que proposeu,per tot el que implica.
  Com organitzeu el desplaçament fins el punt origen excursió, compartiu cotxes?
  Podria anar en tren fins Girona..
  Encantada per les proposres i les detallades explicacions.Tresa

  Liked by 1 person

  • Hola. Gràcies pel teu interés. Senderisme Girona es una proposta personal, no es cap grup consolidat. Fins abans de la pandemia, venia gent regularment, la majoria de Girona ciutat. Normalment es posava punts de trobada, per compartir cotxes. Després per diferents motius, i a més a més aquests dos anys de Covid, tot s´ha desfet força. Jo continuo proposant sortides. Les propostes les poso a la pàgina del Facebook, que es diu Senderisme Girona, des d´allà pots apuntar-te i participar a les sortides que vulguis. Salutacions

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.