Rutes de senderisme

Ruta 99. Tavèrnoles a Folgueroles, Sant Llorenç del Munt i Salt de la Minyona.

Breu introducció.

Ruta circular que surt de Tavèrnoles i passa pel castell de Sant Llorenç del Munt i el salt de la Minyona, d´on tindrem vistes esplèndides d´una bona part dels cims del nord de Catalunya( Osona, Pirineu Oriental) així com de la zona de les Guilleries. Aquesta ruta segueix quasi íntegrament la ruta que es coneix com a “Camins de Verdaguer”, ja que el poeta Jacint Verdaguer va néixer a Folgueroles.

Dades tècniques:

  • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 4.30 hores, per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

  • Quilometratge.

Aproximadament uns 17,50 quilòmetres.

  • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 350 metres entre el punt mes baix a les afores de Tavèrnoles( 508 metres) i el mes alt a les rodalies del Salt de la Minyona( 860 metres). El desnivell acumulat serien uns 510 metres aproximadament. La sortida es força planera de Tavèrnoles fins les afores de Folgueroles. Aleshores comença una pujada força constant fins a tocar el castell de Sant Llorenç del Munt, després de fer una curta baixada, tornarem a fer pujada fins arribar al salt de la Minyona. La resta de la sortida, serà una baixada suau.

  • Dificultats tècniques.

Cap de destacable.

  • Tipus de senyalització.

Trobarem pal senyalitzadors en algunes cruïlles.

  • Estat del terreny.

En general en bon estat. Anirem per pistes -en alguns llocs cimentada-, i camins prou amples.

Època de l´any recomanada.

L´estiu seria l´època menys adequada.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Ermita La Damunt: capella que te un origen romànic, però que va ser ampliada i reformada als segles XIV-XVIII, no quedant visibles els seus orígens( web “Camins de Verdaguer”). Al poema L´Arpa, de Mossèn Cinto Verdaguer, apareix aquesta ermita, on anava amb la seva mare, i des d´on podia veure el Pedraforca, que l´imaginava “atapeït de lava”, quan el sol es posava damunt seu. (*)

Església Sant Esteve de Tavèrnoles: d´origen romànic, construïda al segle XI, fou objecte de ampliació al segle XVIII.

Esglèsia de Santa Maria de Folgueroles: documentada al 967, i on va ser batejar en Cinto Verdaguer, de la qual es conserven alguns parts del seu origen romànic. (*)

Casa Museu Verdaguer: forma part de la casa familiar on va viure els seus primers anys, i es un dels museus literaris mes antics de Catalunya. (*)

(*) Informació extreta de “Camins de Verdaguer”.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: per la carretera BV-5213, trobarem la drecera per entrar al poble, just al davant del restaurant Colomer( Can Janot), pel carrer Montseny, que podem seguir rectes on podem trobar zona d´aparcament, o al carrer del darrera. Al final del carrer, trobem la seu de l´ajuntament i el punt d´informació de l´Espai Natural de les Guilleries.

  1. Tavèrnoles-Ajuntament( 00.00 hores)( 00,00 qm)( alçada 525 metres).

Trobem un pal senyalitzador del PRC40, així com de Camins de Verdaguer. Seguirem per un carrer que fa baixada, on veurem marques blanques i grogues del PRC. Trobarem un encreuament del PRC40 i seguim per la nostra esquerra. Passem per la vora d´un camp de futbol, i creuem un torrent, per un pont de pedra.

Ens fiquem dintre d´un bosc, ja en pujada, fins que enllacem amb una pista ampla, i la seguim per la nostra esquerra, en direcció Folgueroles, fins arribar a les rodalies del mas Fosquers( 0,778 qm). Aqui deixarem la pista, i seguirem un camí empedrat a la nostra dreta, del GR151, en direcció a Folgueroles.

Es un recorregut en una zona atapeïda pel bosc, molt agradable de caminar. El camí s´obra una mica, i veurem un senyal del GR151, i arribem a l´alçada d´un prat. Veurem la traça d´un corriol que travessa el prat, pel mig, que ens porta a una ermita propera.

Ens podem trobar que aquest prat, estigui plantat, però no hi ha cap problema en travessar-ho.

  1. Ermita de La Damunt( 00.25 hores)( 1,31 qm)( alçada 571 metres).

Arribem a aquesta ermita, amb unes boniques vistes, i on podem fer una parada, ja que el lloc s´ho val. De l´ermita, agafem una pista ample fins que arribem a un carrer asfaltat, Ronda del Damunt. Seguim rectes, per una zona residencial, fins que ens acostem al camp de futbol. Deixarem el carrer, i agafem rastre d´un caminet, que passa a la vora del camp -el deixem a la nostra dreta-, i ens acostem al centre del poble.

Veurem alguna marca del GR. Anem pel carrer de la Rambla: passem pel davant de l´oficina de correus, un centre cultural i un petit parc infantil, on tornem a veure senyals del GR.

    3.Folgueroles( 00.40 hores)( 2.10 qm)( alçada 555 metres).

Arribem a la confluència amb una carretera . Girem a la nostra esquerra; passem davant les escoles, i seguirem a la vora de la carretera, plena de plataners, fins que arribem a una cruïlla amb la carretera 141d, quilòmetres 6. Creuem la carretera i agafem un camí ample a la nostra dreta, en direcció a Mas de Coll.

Una mica mes enllà, trobem un caminet que baixa a una font.

     4.Font Trobada( 00.45 qm)( 2,46 qm)(alçada 560 metres).

Deixem momentàniament la pista, i ens acostem a la font Trobada, una de les mes importants de Folgueroles. Hi ha una petita presa que es va construir amb l´objectiu d´emmagatzemar aigua per moure el molí de la Sala i regar els horts de la finca. El curs del torrent, des de la font fins la presa, pren la figura de la signatura de mossèn Cinto Verdaguer, en una proposta estètica del creador Perajaume, amb motiu del centenari de la mort del poeta (informació extreta de Camins de Verdaguer).

Es un lloc maco per fer una aturada.

Seguirem un curt camí per aquesta zona d´esbarjo, arbrada, fins que tornem a sortir a la pista que havíem deixat.

Trobarem un plafó informatiu, i poc després un camí a la dreta que no agafem. Una mica mes endavant, trobem un senyal( 2,87 qm) i trobem un camí a la nostra esquerra. Deixem la pista, i agafem aquest camí. Mes endavant trobem un corriol a l´esquerra, però seguim rectes, en lleugera pujada. El camí fa un revolt, fins que arribem a una cruïlla de pistes.

Anem per l´esquerra, en direcció a Sant Llorenç del Munt, durant uns metres, fins que trobem un senyal, i una pista a la nostra dreta, en pujada, que agafem.

Poc després arribem a una nova cruïlla de pistes, a prop de la línia elèctrica.

Trobem un senyal indicatiu( 4,93 qm). Agafem la pista del mig, en direcció a Sant Llorenç. Durant un temps seguirem aquesta pista, sense gaires vistes, i en tram una mica monòton, en lleugera pujada, fins que arribem al Gorg de Llitons.

     5. Gorg de Llitons o Nitons( 1.30 hores)( 5,58 qm)( alçada 640 metres).

Trobem el senyal del gorg a la nostra dreta. No es especialment interessant el lloc, tot i que a l´obra escrita d´en Verdaguer, apareix descrit aquest lloc, on viuen els “Nitons”, éssers negres i banyuts que ataquen els dies de temporal.

Seguim recte, i uns metres enllà, trobem una cruïlla de camins, i anem per la dreta, on ja veiem un senyal. La pista va fent pujada, de manera mes decidida, i ja tindrem a la vista el castell de Sant Llorenç, fins que arribem a una cruïlla senyalitzada.

    6. Drecera castell de Sant Llorenç del Munt( 1.50 hores)( 6,36 qm)( alçada 771 metres).

Trobem un senyal. Anem per la dreta al castell, i després hi tornarem de nou a aquesta cruïlla, en direcció a salt de la Minyona.

El camí al castell es de pujada força mes decidida que fins ara, per una pista cimentada.

     7. Castell de Sant Llorenç del Munt( 1.55 hores)( 7,26 qm)( alçada 810 metres).

Arribem just a la porta d´entrada del recinte. Al ser un lloc privat, no podem entrar, a menys que contactem amb els propietaris, per fer una visita al castell si volem.

Les vistes des d´aquest lloc son immillorables, i molt àmplies. Val la pena perdre una estona intentant identificar els nombrosos cims i muntanyes que podem abastar amb la vista.

Retornem a la cruïlla anterior, i ara seguim en direcció al Salt de la Minyona, per la pista de terra. Ens acostem a la línia elèctrica. El paisatge que tindrem ara al davant, torna a ser esplèndid amb vistes de la zona de les Guilleries.

Trobem marques del GR. La pista fa baixada, fins que trobem un senyal del GR, a la nostra esquerra, en direcció al Salt de la Minyona( 8,61 qm). Deixem la pista, i anem per un corriol, en pujada decidida, a vegades al descobert, i altres per zona molt arbrada. En un algun lloc, podem tenir sensació d´alçada, però no hi ha perill.

El terreny es típic de la zona, de conglomerat de roca. En dies humits, cal anar amb una mica de compte, si fem el recorregut de baixada.

 

Enllacem amb una pista cimentada, i la seguim a la nostra dreta( 9.15 qm), en pujada, fins que arribem a una zona planera, on trobem indicacions per anar al Salt de la Minyona. Ens acostem al lloc, que es un allargament de la cinglera,

     8. Salt de la Minyona( 2.40 hores)( 9,81 qm)( alçada 840).

El camí per aquesta roca allargada, es segur, però hi ha sensació d´alçada. Hi ha baranes que ens permeten acostar-nos i gaudir de les esplèndides vistes que tenim al nostre abast, amb les cingleres de Rupit i Tavertet.

A la seva part final, hi trobem el bonic petit oratori, en honor a la Mare de Dèu dels Cingles.

En aquest mirador, en Verdaguer va fer esment al seu poema “La nina del cingle”, i es coneguda també la llegenda popular, que diu que una jove donzella, enganyada pel diable, va prova la seva sort saltant al daltabaix del cingle, perquè va creure que així arribaria abans a missa (informació extreta de Camins de Verdaguer).

Tornem a la pista que havíem deixat, i seguim per la pista cimentada amunt, fins que en arribar a l´entrada de la casa coneguda com Els Munts, agafem un corriol a la nostra dreta, que comença a fer baixada.

Una mica mes endavant( 10,36 qm), trobem un senyal de la ruta 11 de BTT i del GR, i coincidim amb una pista, en un revolt. Anem per la dreta en baixada per la pista cimentada, fins arribar a una cruïlla.

      9. Cruïlla Plana dels Munts( 2.55 hores)( 10,74 qm)( alçada 780 metres).

Trobem un senyal del GR2 i del PRC 40.1. Ara la resta del camí de tornada fins Tavèrnoles, serà per pista per dintre de zona boscosa, sense gaires vistes. Serà un trajecte força suau. Anirem trobant diferents cruïlles, i cal seguir les marques grogues i blanques del PRC-40.1.

La pista va fent una lleugera baixada.

Trobem una cruïlla a la dreta, però seguim rectes( 12,47 qm).

Poc després trobem una nova cruïlla, i anem per la dreta direcció Tavèrnoles( 12,94 qm), i una mica més endavant, passem pel davant de la tanca del Mas Grau( 13,18 qm).

Arribem a una altra cruïlla, on enllacem amb una pista, que creuem uns metres, i anem per un camí que s´endisa en un bosc. El terra està format per lloses de pedra. Tot i que pedregós, es un tall bonic.

Arribem a una nova cruïlla( 14.41 qm); creuem una tanca, i anem per l´esquerra, per una pista força ampla. En un revolt de la pista, hi ha un camí a l´esquerra, però seguim en baixada, fins arribar a la finca El Compòsit. I poc després arribem a una font.

     10. Font de Foquers( 4.15 hores)( 16,51 qm)( alçada 520 metres).

La font queda a uns metres de la pista. Es un lloc una mica ombrívol. Just al darrera, hi ha la finca de Foquers, però on havíem passat al principi de la sortida.

Seguim per la pista, fins arribar a la zona urbana de Tavèrnoles.

Passem pel costat de l´església de Sant Esteve, i pocs metres enllà, arribem al punt de sortida.

     11. Tavèrnoles( 4.25 hores)( 17,05 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida distreta i amb vistes panoràmiques esplèndides al castell de Sant Llorenç -llàstima que sigui una propietat privada-, i des del salt de la Minyona. El camí de tornada es un xic monòton, però molt suau de fer.

Anècdotes.

Data de la sortida.

27/09/2020.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Tavèrnoles.

Ajuntament de Folgueroles.

Espai Natural de les Guilleries Savassona.

Camins de Verdaguer.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r99-tavernoles-folgueroles-st-llorenc-del-munt-salt-de-la-minyona-57641264

Cartografia:

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.