Rutes de senderisme

Ruta 100. Llançà a coll de les Portes i Sant Genís del Terrer.

Breu introducció.

Passejada curta pels voltants del municipi de Llançà( Alt Empordà), que forma part de les “Rutes per la Mar d´Amunt”, amb el número 1, i que ens permet arribar fins l´església de Sant Genís del Terrer.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 1.45/2 hores, per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 7,80 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 225 metres aproximadament, entre el punt mes baix, a la vora de l´oficina de Turisme, a l´entrada de Llançà( 5 metres) i el punt mes alt al coll de Portes( 230 metres). El desnivell acumulat seria molt semblant, ja que es un perfil molt definit: de pujada fins el coll de Portes i, ja camí de tornada, de baixada des de Sant Genís del Terrer.

 • Dificultats tècniques.

Cap ni una.

 • Tipus de senyalització.

El recorregut està senyalitzada amb pals i marques grogues d´Itinerannia, com la ruta 1; marques del GR11 en una part de recorregut.

 • Estat del terreny.

En bon estat.

Època de l´any recomanada.

Qualsevol època de l´any, excepte dies calorosos.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Església Sant Genís del Terrer: església documentada vora el segle X, de petites dimensions, i que presenta la singularitat de tenir tres portes. La nau no conserva el sostre, però la zona del absis, sí.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem a Llançà per la N-260. Hem d´agafar l´entrada al municipi que ens acosta a l´Oficina de Turisme, i que queda molt a prop de la carretera, i on hi ha un supermercat i una zona força ample per a poder aparcar, al carrer d´Olot.

 1. Llançà-Oficina Turisme( 00.00 hores)( 00,00 qm)( alçada 5 metres).

Des de la zona d´aparcament prop de l´oficina de Turisme, veurem un supermercat. Passem pel seu costat, per la nostra dreta, pel carrer Camprodon, a la vora de la carretera. Veurem alguna marca verda i vermella. Ens apropem a un pas sota la carretera, per on passem. Un cop passat aquest petit túnel, passem pel darrera del tanatori, i arribem a una pista on hi ha una cruïlla.

Per l´esquerra, serà per on tornarem. Anem per la dreta, apropant-nos a un pal senyalitzador d´Itinerannia, amb el nom LL4 Riera de Llançà, i també hi ha senyal de la ruta BTT 3 i del GR11( 0,469 qm).

Seguirem la ruta 1, Coll de les Portes a Sant Genís del Terrer. Agafem la pista principal, seguint la marca del GR11. Poc després passem per sota el pont per on circula el ferrocarril. La pista es força planera i totalment al descobert.

Passem per la vora de petits horts i alguna finca, seguint sempre la pista principal. Mes endavant, passem pel costat de la deixalleria( 0,945 qm). La pista comença a fer una lleugera pujada, i un cop hem deixat enrere unes finques amb unes tanques perimetrals, la pujada es fa mes evident.

Comencem a tenir millors vistes de Llançà, dels turons mes propers. Passem pel costat de dues finques. La pujada es fa sostinguda. Mes endavant trobem un camí a la nostra dreta, que s´apropa a una caseta metàl·lica. Seguim per la pista, ara asfaltada, una estona.

Passem una tanca. I podem aprofitar per girar la vista enrere. Passem pel costat d´una edificació a mig fer, i la pista torna a ser de terra. Passem per la vora d´una altra finca( 2,63 qm). Arribem a una zona boscosa d´alzines, i fem una baixada, i després tornem a fer una pujada fins arribar a un coll.

 1. Coll de les Portes( 00.45 hores)( 3,50 qm)( alçada 230 metres).

En aquest lloc, trobarem el senyal AE123 Serra de Terrols. Es una cruïlla de camins.

Seguirem la ruta 1, girant a la nostra esquerra. Passarem una tanca pel ramat, i gaudirem d´unes vistes esplèndides de la comarca de l´Alt Empordà; de cims de La Garrotxa, del Canigó, etc. Aquí deixarem el GR11, i seguirem les marques d´Itinerannia.

La pista fa una baixada una mica pronunciada una curta estona, i es fa planera. Arribem al peu d´una tanca metàl·lica.

 1. Cruïlla de tanques( 00.50 hores)( 3,91 qm)( alçada 210 metres).

Trobem dues tanques. No agafem la que hi ha a la nostra dreta, que segueix un camí que s´enfila amunt. Seguim rectes, per una pista planera, i amb boniques vistes de Llançà, fins que arribem al senyal AE 127 Sant Genís del Terrer.

 1. Església Sant Genís del Terrer( 1.00 hores)( 4,56 qm)( alçada 169 metres).

Un cop trobem el senyal, veurem uns metres avall la petita església. Deixem la pista, i agafem el corriol en baixada a la nostra esquerra. Tenim una bonica perspectiva de Llança, amb la façana marítima. Podem fer una aturada, abans de fer el camí de tornada, ja de baixada.

Es una església molt petita i oberta. Trobem una marca d´Itinerannia i verd i vermell. Agafem el corriol, en una baixada directa, per un terreny pedregós. Cal anar una mica en compte, durant una petita estona. Després la baixada es fa mes suau.

Arribem a un petit rec de Terrols; el creuem en petita pujada per un canyissar i creuem un oliver, cap a la nostra dreta, fins enllaçar amb una pista, a la vora d´una pineda, que seguirem per la nostra dreta. Ja anem per una pista planera i ampla.

Arribem a una cruïlla, a la vora d´una tanca( 5,48 qm), amb una vinya i un camí a la nostra esquerra. Seguirem rectes. La pista alterna talls de terra i asfaltats.

Anirem trobant diferents camins a la nostra dreta, però seguirem sempre per la pista principal, que està cimentada, i ho serà una estona.

Passem per sota del pont de la línia del ferrocarril( 7.06 qm), i arribem a una cruïlla de camins. Seguirem la riera de Llança, cap a la nostra esquerra, i ens apropem a les naus per on havíem passat al principi.

Trobarem una cruïlla amb un camí, però seguim rectes fins arribar a la cruïlla per on havíem passat la principi, a la vora d ´unes naus, i refem el camí del principi, passant per sota del túnel de la carretera, fins arribar a la zona d´aparcament a la vora de l´oficina de Turisme.

 1. Llançà. Aparcament Oficina Turisme( 1.45 hores)( 7,80 qm).

Valoració de la sortida.

Passejada molt suau, amb l´atractiu centrat a la part del Coll de les Portes fins l´església de Sant Genís. La resta de la ruta, no te gaire atractiu.

Anècdotes.

Data de la sortida.

01/01/2021.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Llançà.

Turisme de Llançà.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r100-llanca-a-sant-genis-del-terrer-63225348

Cartografia: Itinerannia Alt Empordà, Editorial Alpina, 1:50.000.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.