Rutes de senderisme

Ruta 101. Planoles a Ribes de Freser, per Ventolà.

Breu introducció.

Travessa curta de Planoles a Ribes de Freser( Ripollés), que passa per zona boscosa, gaudint a estones, de vistes a la Serra de Montgrony i conèixer el petit nucli de Ventolà, amb el seu passat vinculat amb l´activitat minera a la zona.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 2.30 hores, per a una persona acostumada a caminar, i sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 9.35 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim de la ruta serien uns 414 metres aproximadament, entre el punt mes alt a Ventolà( 1.316 metres) i el mes baix a Ribes de Freser( 902 metres). El desnivell acumulat serien uns 535 metres de baixada i 264 metres de pujada.

El perfil es de pujada, mes o menys sostinguda de Planoles al nucli de Ventolà; d´allà fins la collada d´en Segura es una mica irregular, però de baixada suau, fins arribar a la collada d´en Segura; la resta es de baixa decidida fins arribar a l´entrada a Ribes de Freser.

 • Dificultats tècniques.

Cap de destacable.

 • Tipus de senyalització.

La ruta segueix íntegrament el traçat d´Itinerannia. No obstant, cal parar atenció al recorregut per dintre de Planoles, molt malament senyalitzat. Trobarem marques grogues i pal senyalitzadors en alguns punts concrets de la ruta.

 • Estat del terreny.

En general en bon estat. Combinem talls per corriols, camins i un tall llarg per pista cimentada des de la bifurcació de la finca El Solà( turisme rural) fins Ventolà.

Època de l´any recomanada.

No recomanaríem l´hivern, ja que podem trobar-nos amb complicacions a la carretera per arribar-hi, així com l´estat del terreny. A l´estiu, només si les temperatures no fossin altes.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Església Sant Vicenç: d´origen romànic, suposadament aixecada entre els segles XI i XII. Al segle passat( XX), va ser objecte d´una restauració.

Església Santa Maria( Ribes de Freser): d´origen romànic, i documentada al segle XI, va ser destruïda al 1936, i un cop passada la Guerra Civil, fou reconstruïda als anys 1940. Nomes es va poder conservar el campanar i els absis.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: al ser una travessa en un únic sentit, recomanem el transport públic, tot i que hi ha molt poques combinacions. Es millor agafar el bus/tren a l´estació de Ribes de Freser. El bus ens deixaria a la primera entrada del Planoles.

El punt de la sortida d´aquesta ruta, seria al peu de la carretera N260, davant una filera de habitatges aparellats a l´altra banda de la carretera, que es troba una mica mes enllà d´on ens deixa el bus. Hi ha un carrer en baixada amb esglaons de pedra. Si sortim d´on ens deixa el bus, hem d´agafar el primer carrer a la nostra dreta -Joan Maragall-, fins que enllacem amb aquestes escales. En qualsevol cas, podem recórrer el poble fins arribar a l´església de Sant de Sant Vicenç.

 1. Escales a peu carretera N260( 00.00 hores)( 0,0 qm)( alçada 1.176 metres).

Agafem les escales de baixada cap al centre del poble. Tindrem unes boniques perspectives del poble i la serra del Montgrony. Trobarem alguna marca groga d´Itinerannia. Creuem el carrer Joan Maragall i després el d´en Pau Casals, fins que arribem al carrer de la Font, i el seguim avall. Deixem a l´esquerra el carrer de Ribes, i arribem al carrer de la Plaça on hi ha l´ajuntament. Agafem un carrer empedrat, en baixada, per arribar de seguida a l´església de Sant Vicenç.

Al davant, hi trobem una pista esportiva i una font. Passem per la vora de la pista, i arribem a una zona verda, i anem fins el carrer que trobem una mica endalt, el Passeig d´Andreu Illa, darrera del casal municipal. Seguirem aquest carrer; no agafem el carrer a l´esquerra que fa pujada, i uns metres enllà trobem una altra cruïlla, i agafem un carrer a la dreta en baixada i trobem un senyal.

 1. Font de la Serra( 00.15 hores)( 0.810 qm).

Trobem el senyal RC 151. Just a sota, agafant una curta drecera, veurem un petit raconet, on hi ha aquest font. Es un lloc força descuidat. Retornem on hi ha el senyal, i seguim per la pista cimentada -durant una estona-, en baixada.

Ens allunyem del nucli de Planoles, i anem per una zona cada vegada mes a l´obaga, i passem per sobre un torrent, fins que arribem a una nova cruïlla, on trobem un altre senyal( 1,66 qm).

Arribem al senyal PI4 Les Casetas. Girem a l´esquerra, i ens apropem a la carretera N260. Just abans, trobarem una cruïlla, girem a l´esquerra, i creuem la carretera, agafant una pista asfaltada propera, en direcció al Serrat( turisme rural).

Una mica mes endavant, trobem a l´esquerra l´accés a la finca El Serrat( 2,11 qm); seguim rectes per la pista cimentada, en planer. Serà un tall monòton, per la pista i en pujada, i amb poques vistes.

Deixarem a la dreta, el camí d´entrada a la finca de Can Bondia, i una mica mes enllà, deixarem a l´esquerra, la finca de Cal Bianya. La pista fa un revolt, canvia d´orientació una estona, i després ja tindrem vistes de Ventolà, ben a prop.

Arribem a una cruïlla, on trobem el senyal FR10 Ventolà. Hi ha una pista a la nostra esquerra en pujada, que segueix la Ruta de les Mines. Seguirem per la pista principal a la dreta, fins que arribem a l´entrada del poble.

 1. Ventolà( 01.00 hores)( 4,35 qm)( alçada 1.297 metres).

Hem seguit el senyal groc, i arribem a la Plaça de la Constitució. Es un nucli petit. En aquesta plaça tindrem vistes a Ribes i podem aprofitar per descansar una estona.

Aquest poble va néixer degut a l´activitat minera de la zona, ja que camí de Ribes de Freser podem trobar rastres de diferents mines  d´on s´extreia ferro, coure, níquel i arsènic.

Podem visitar la peita església de Sant Cristòfol, d´origen romànic, tot i que ha quedat força poc dels seus orígens, ja que va ser restaurada al segle XX.

Ara seguirem per la carretera GIV5218, en baixada. Es una carretera estreta. Passem pel davant d´un boix grèvol monumental.

En un revolt de la carretera, trobarem un senyal en direcció a Can Paloca( 5.00 qm). Aqui deixarem la carretera, i seguirem per un camí que hi ha al costat del senyal, en baixada. Veurem les marques d´Itinerannia.

El corriol es estret, a estones al descobert, altres a l´ombra, i anem per la falda de la muntanya, fins que arribem a una cruïlla de corriols( 6,64 qm), on veiem marques grogues a banda i banda. Podem agafar qualsevol dels dos, ja que conflueixen mes endavant, en baixada. Trobarem un senyal, de Mines de Can Possons i collada de Segura. Seguim el corriol, en una baixada evident, fins que arriben a la collada.

 

 1. Collada de Segura( 1.50 hores)( 7,35 qm)( alçada 1.109 metres).

Mentres fem baixada a la collada, tindrem boniques vistes del Taga i Puig Cerverís. Es una collada molt amplia, on podem trobar bestiar pasturant, just al costat, on veurem uns abeuradors. En aquesta collada hi ha un senyal, força malmès( el dia que vam fer la sortida).

Ara de fem baixada a Ribes de Freser i anirem en direcció SE( sud-est). No hi ha un camí molt evident al principi, ja que anem pel mig d´un prat, però ens acostem a un línia elèctrica i a un bosc en baixada.

Trobem una traça clara de camí, que es fica dintre del bosc, en una baixada pedregosa i directa, fins que arribem a l´Oratori de Sant Cristòfol.

 1. Oratori de Sant Cristòfol( 2.10 hores)( 8,53 qm)( alçada 933 metres).

Es un petit oratori, no gaire bonic. Estem just a l´entrada del nucli urbà de Ribes de Freser. Seguim un carrer empedrat de baixada, fins que arribem a una cruïlla, amb el carrer Major. A pocs metres a la nostra esquerra, hi ha l´església de Santa Maria, però girem a la dreta; passem per un pont sobre el riu Rigat, i seguim pel carrer Sant Quintí.

Trobem un pas entre els edificis i creuem un pont sobre el riu Freser, i girem a la dreta, seguint pel Passeig d´Angel Guimerà, on trobem seients, fins que arribem a l´entrada del poble, on hi ha l´oficina de Turisme. Just al costat hi ha una àmplia zona d´aparcament i on acabaria la nostra ruta.

6. Ribes de Freser-Oficina Turisme( 2.25 hores)( 9,36 qm)( 900 metres).

Valoració de la sortida.

Travessa curta, sense cap dificultat especial, que ens permet tenir boniques vistes de la serra de Montgrony i d´altres cims de la zona, tot i que hi ha un tall per una pista cimentada, força monòton.

Anècdotes.

Data de la sortida.

23/08/2020.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Planoles.

Ajuntament de Ribes de Freser.

Cartografia: Itinerannia Ripollès, Editorial Alpina, 1:50.000.

Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r101-planoles-a-ribes-de-freser-56912777

Ferrocarril Rodalies de Catalunya: http://rodalies.gencat.cat/es/horaris/

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.