Rutes de senderisme

Ruta 102. Beuda al Castellot, la Mare del Déu del Mont, Falgars i Segueró.

Breu introducció.

Ruta circular que surt de Beuda( La Garrotxa), fins arribar dalt del Santuari de la Mare de Déu del Mont, on podem gaudir de vistes immillorables. Passem per les restes del Castellot de Beuda i de Sant Llorenç de Sous, on podem gaudir d´una restauració molt encertada del lloc.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 5.30 hores, per a una persona acostumada a caminar.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 16 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim de la ruta serien 787 metres, entre el punt mes baix a Beuda amb uns 337 metres i el mes alt, dalt del Santuari de la Mare de Déu del Mont amb 1.124 metres. L´acumulat de pujada serien uns 876 metres aproximadament.

El perfil es de pujada a la primera part, fins arribar dalt del Santuari, i la resta de de baixada, primer mes accentuada, i després molt mes suau.

 • Dificultats tècniques.

La pujada (o baixada) per la cinglera de la Roca Pastora, es la part mes complicada, ja que es un tram molt dret i molt pedregós. Cal anar en compte si es fa de baixada, sobretot en dies humits.

 • Tipus de senyalització.

Trobarem marques del GR2, a una part de la ruta; marques grogues d´Itinerannia, i algunes marques diferents, entre el Castellot de Beuda i Els Portals, així com pals d´Itinerannia en cruïlles de camins.

 • Estat del terreny.

En general en bon estat. La zona de la cinglera de Roca Pastora es una zona molt pedregosa i on cal vigilar una mica. També hi ha un tram per un corriol molt pedregós de Falgars a Segueró.

Època de l´any recomanada.

Preferiblement a la primavera i la tardor.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Església de Sant Feliu.

D´origen romànic, del segle XII, ha tingut algunes reconstruccions amb el pas dels anys. Conserva la seva part frontal, amb la porta d´entrada, i tres finestres al seu voltant. El seu campanar va ser objecte de reconstrucció. Cal destacar la pica baptismal, que també data del segle XII.

Castellot de Beuda.

Conegut altrament com Castell de les Bruixes o dels Moros, la seva construcció, dalt d´un turó a sobre de Beuda, es pot datar del segle XI, i està dissenyat amb una torre, sala, cisterna i muralla. Està força enrunat.

Monestir de Sant Llorenç de Sous.

El seu origen sembla establir-se al segle IX, quan hi havia una petita església o ermita. Al segle XI, va començar una ampliació de les seves instal·lacions, que assoliren la màxima esplendor al segle XIII, amb una segona ampliació. Va ser al segle XIV, quan les guerres, la pesta i els terratrèmols varen provocar la davallada i quasi abandonament del monestir. Ha sigut objecte d´una gran rehabilitació en els darrers anys.

Santuari de la Mare de Déu del Mont.

El Santuari va ser construït al segle XIV, entre els anys 1311-1318, al cim de la muntanya per venerar una imatge de la Mare de Déu, que segons una llegenda, va trobar un pastor al mig de la muntanya, i la va portar al monestir de Sant Llorenç de Sous. L´edificació es d´estil romànic tardà. El campanar va ser aixecat al segle XVIII.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: per la carretera GIV-5234, arribarem al centre del petit nucli de Beuda, on trobem un aparcament de terra, prou ample, al davant d´un restaurant, i ben a prop de l´església. Es un nucli amb pocs edificis.

 1. Beuda-aparcament( 00.00 hores)( 00,00 qm) (alçada 337 metres).

De l´aparcament i encarats cap al campanar de l´església, agafem un carreró, que ens deixa  a la Plaça Major, davant l´església de Sant Feliu. Si coincidim amb l´horari de celebració d´algun acte religiós, podem accedir al seu interior. Passem davant de l´església, i seguim un carrer per la nostra esquerra, i sortirem a la carretera que porta al Santuari.

Veurem marques grogues d´Itinerannia. Agafem un camí de terra a la nostra dreta, per estalviar camí per la carretera; creuem un petit torrent, i tornem a enllaçar amb la carretera. Trobarem marques del GR2 i d´Itinerannia.

 1. Cruílla Castellot de Beuda (00.12 hores)(0,612 qm)(alçada 366 metres).

Trobem un plafó informatiu del Castellot de Beuda, a la vora d´una pista de terra. Deixem la carretera, i agafem aquesta pista pedregosa. Mes endavant trobem a l´esquerra, un camí per a anar a la zona d´escalada. Seguim rectes, i creuem un torrent pedregós, fins que trobem un senyal d´Itinerannia.

 1. Senyal AG16 Camí Can Oliveres (00.20 hores)(1,02 qm)(alçada 400 metres).

Trobem aquest senyal, que es una cruïlla de camins. La nostra opció seria seguir l´itinerari del Castellot, tot i que per la dreta, podem anar també al Santuari. Seguim per l´esquerra, per un camí en pujada, pedregós i pel mig del bosc. Creuem el torrent de Can Oliveres, i la pujada es fa intensa, fins que trobem un nou senyal, el B1 Torrent de Can Oliveres.

 1. Senyal B1 Torrent de Can Oliveres(00.30 hores)(1,45 qm)(alçada 471 metres).

Hi ha una cruïlla de caminis: a la dreta, passem per Els Portals, de camí a Sant Llorenç de Sous; per l´esquerra, anem primer al Castellot de Beuda o dels Moros, després passarem per Els Portals, per tant, es una opció una mica mes llarga.

Anem per l´esquerra, fins que arribem a la cruïlla del Castellot.

 1. El Castellot de Beuda o dels Moros( 0.45 hores)(alçada 561 metres).

Tot i que no està ben indicada, podem veure a la nostra esquerra, la resta d´una edificació. Ens haurem de desviar uns metres i fer una curta pujada. Realment es conserva ben poca cosa, però podem contemplar bones vistes de la zona. Tornem a la cruïlla, i seguirem ara per un corriol a la nostra dreta, en lleugera baixada, on veurem marques grogues, triangles blaus i alguna marca vermella. El camí es fa molt suau, fins que arribem a un nou senyal, el B2 Els Portals (2,39 qm)(alçada 601 metres). Anem en direcció a Sant Llorenç de Sous, en pujada. Arribarà un moment, en una zona molt pedregosa, en que la pujada serà molt dreta, i on podem trobar una mena de corda, que pot ser d´ajuda per algunes persones. Aquesta pujada per la cinglera de la Roca Pastora, es el tall que ens demanarà mes esforç físic de la sortida. Un cop passada aquest tall, arribem a una zona planera entre la pineda, i ja veurem les restes del castell de Sant Llorenç de Sous, on arribem ben aviat.

 1. Castell de Sant Llorenç de Sous(alçada 861 metres).

Podem descansar una mica, i gaudir del lloc, fent una passejada per les seves instal·lacions, que son d´accés públic. Realment es un lloc per aturar-se una estona.

Seguirem les marques grogues, que ens faran creuar la carretera (4,72 qm) i anar per una pineda, en pujada, i on veurem marques verda i taronja. Arribem de nou la carretera, i seguirem per la nostra dreta en pujada, fins que ben aviat, trobem una portella i un camí a la nostra dreta, i deixem la carretera. Fem un corriol de pujada, pel mig del bosc, apropant-nos al Santuari. A mitja pujada, trobem un corriol, a la nostra dreta, que agafarem a la nostra tornada, en baixada.

Arribem a l´esplanada del Santuari, on veurem uns antenes de telecomunicacions, només resta fer una petita pujada.

 1. Santuari Mare de Déu del Mont (alçada 1.124 metres).

Des de dalt del Santuari, tindrem vistes esplèndides a banda i banda. Podem visitar el Santuari, l´estança on va estar-se en Mossén Cinto Verdaguer, així com dinar al seu restaurant.

Per fer el camí de tornada a Beuda, tornarem a passar pel costat de les antenes de telecomunicacions i a fer el corriol de baixada, fins trobar el corriol (ara a la nostra esquerra), que havíem esmentat abans d´arribar al Santuari.

Seguirem aquest corriol en baixada, i en direcció a Falgars, per un camí pel mig de pineda, fins que arribem a una pista, on hi ha un senyal i una bifurcació de pistes.

 1. Bac de Falgars (3.00 hores)(7,07 qm)(alçada 916 metres).

Trobem el senyal AG18 d´Itinerannia. A la nostra dreta, i en planer, una pista va en direcció al castell de Falgars; a l´esquerra, una pista en baixada va en direcció Falgars, que serà la que agafem. Mes endavant, enllacem amb una pista, i trobem una tanca (7,81 qm), i deixem la pista i agafem un corriol a l´esquerra (marques grogues), però poc després tornem a enllaçar amb la pista.

Trobem un senyal de Falgars i una font (9,04 qm) i de seguida, arribem a aquest nucli.

 1. Falgars (3,35 hores)( 9,34 qm)( 758 metres).

Trobem un gran mas a peu de pista, d´on tindrem vistes immillorables en un dia clar de la plana de l´Empordà. Seguirem la pista, fins que arribem a una carretera, i la seguirem en baixada, per la nostra esquerra, durant una estona, fins que en un revolt, trobem un senyal de la Ruta 2 Segueró d´Itinerannia (10,54 qm).

En aquest punt, deixem la carretera, i seguirem un corriol a la nostra dreta, entremig del bosc, en una baixada força pedregosa. Es un tall que es fa lent i pesat.

Enllacem amb una pista, però la creuem i seguim per un corriol, seguins les marques d´Itinerannia, i poc després enllacem amb una pista, on trobem el senyal de la ruta 2. La seguim uns metres a la nostra esquerra, i agafem un corriol, amb una baixada suau. Passem per un terreny de roca calcària, on cal anar en compte en dies humits o de pluja, fins que arribem a un nou senyal, al peu d´una carretera.

 1. Noguer de Segueró(4.25 hores)(12,16 qm)( alçada 353 metres).

Trobem el senyal G800 d´Itinerannia, i del GR-2. Ara anem per la carretera; passem davant la finca del Segueró fins que trobem una pista de terra a la nostra dreta en pujada, on trobem un senyal de la ruta 2 i del GR2. Agafem la pista i la seguim en pujada, fins que a la vora de la tanca d´una casa, el GR deixa la psita, i fa pujada per la dreta per un corriol, tot i que després tornarà a fer baixada, fins que creuem un torrent(si porta aigua, hi ha pedres per passar).

Enllacem amb una pista ampla, amb marca del GR2, però de seguida, la deixem, i anem per un corriol en baixada, fins que creuem un torrent força ample, i seguirem les marques del GR, fins arribar a peu de la carretera.

 1. Carretera Maià de Montcal(5.00 hores) (14,70 qm)(alçada 356 metres).

Seguirem la carretera amunt, seguint la marca del GR2, ja en direcció a Beuda. Passem davant d´una pedrera i les seves instal.lacions, per extreure calç. Just a l´entrada a la pedrera, hi ha una cruïlla de la carretera, i seguim rectes. Deixem a la dreta un corriol de terra.

Passem pel costa d´unes granges. La carretera es planera. Tenim vistes al Santuari i podem entreveure les restes del Castellot. I mes endavant, ja tornem a veure el campanar de Beuda. Deixem una petita zona d´aparcament al costat de la carretera, fins que arribem a la cruïlla al Castellot, que havíem agafat al principi. Ara ja només resta refer la ruta feta al principi.

 1. Beuda(5.25 hores)(15,94 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida d´una durada estimable i que requereix un esforç físic, poc apte per a persones poc acostumades a caminar, i alhora ens permet gaudir de les vistes, dalt del santuari, a banda del Monestir de Sant Llorenç de Sous.

Data de la sortida.

01/03/2020.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Beuda.

Santuari de la Mare de Déu del Mont.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r102-beuda-castellot-st-llorenc-sous-deu-del-mont-falgars-47411128

Cartografia: Alta Garrotxa, Editorial Alpina, 1:25.000.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.