Rutes de senderisme

Ruta 104. Santuari La Salut a ermita de Santa Magdalena.

Breu introducció.

Ruta circular pels voltants del Santuari de la Salut, a Terrades(Alt Empordà), que ens permet arribar fins dalt de l´ermita de Santa Magdalena i contemplar vistes esplèndides del pantà de Boadella, a més a més de part del Pirineu Oriental i els cims de l´Alta Garrotxa, les Salines i les Alberes.

Dades tècniques:

  • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 2.45 hores, sense comptar parades.

  • Quilometratge.

Aproximadament uns 10 quilòmetres. Ho podem allargar si volem arribar fins a la presa del pantà de Boadella( uns 30 minuts).

  • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim es de 388 metres entre el punt mes alt, a l´ermita de Santa Magdalena, amb 526 metres,  i el mes baix de 138 metres a les rodalies del mas Can Xec. El desnivell màxim serien uns 500 metres. El perfil de la sortida es primer tot pujada fins l´ermita; d´allà baixada fins les proximitats del pantà de Boadella, on seria molt planer, fins fer la darrera pujada fins al Santuari.

  • Dificultats tècniques.

Cap de destacable.

  • Tipus de senyalització.

Trobarem marques grogues d´Itinerannia, així com algun pal senyalitzador en alguna cruïlla. En general, ben senyalitzat.

  • Estat del terreny.

En general està en bon estat. Cal destacar el terreny pedregós que ens trobem quan fem la baixada des de l´ermita de Santa Magdalena, que ens fa anar amb una mica de precaucació.

Època de l´any recomanada.

Totes, excepte a l´estiu, degut a la calor.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Santuari de la Mare de Déu de la Salut: es tracta d´una edificació on hi ha el santuari, i la part dedicada a l´hostatgeria. Els seus orígens es remunten al segle XVII però ha sigut molt reconstruïda en el decurs del temps, degut als danys ocasionats per alguns conflictes armats.

Ermita de Santa Magdalena: consten registres de la seva existència al segle XIV, d´una ermita en aquest lloc, però amb un altre nom. El seu estat precari, va fer que es decidís construir-ne l´actual ermita al segle XV, sobre les restes de l´anterior ermita.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: podem fer-ho per la carretera GI-504, venint des de Terrades o Boadella d´Empordà. En un revolt de la carretera, trobarem una desviació per arribar al santuari de La Salut. Trobarem una zona d´aparcament just al davant, però una mica mes a dintre, hi ha una zona força ample d´aparcament, tot i que, en principi,  seria pels clients del restaurant-hostatgeria.

01.Santuari La Salut(00.00 hores)(0,00 qm)(alçada 305 metres).

Sortim davant de l´edifici d´hostatgeria, i ens acostem a una gran esplanada de terra, on també es pot aparcar el vehicle. Tindrem vistes molt maques del pantà de Boadella. Veurem el senyal AE033 Mare de Déu de la Salut, d´Itinerannia, al poc d´entrar en aquesta zona. Veurem un corriol, al peu d´unes escales, que es el punt d´inici de la pujada a Santa Magdalena.

El seguim, ficant-nos de seguida dintre del bosc. No hi ha marques visibles, però no hi ha dubtes en el camí a seguir. Passem a la vora d´una zona de pícnic, i una mica mes enllà, trobarem un camí a l´esquera, però no el seguim.

Trobem uns esglaons de pedra, i enllacem amb una pista. Creuem la pista, i seguim per un corriol que davant nostre fa camí de pujada, de forma molt directe -veurem marques grogues-, fins que trobem una marca, i deixem la pista (0,320qm) i seguirem per un corriol que fa pujada.

Arribem a un altre camí (0,637 qm), que el creuem i agafem un corriol que fa pujada pel mig de la vegetació i arribem a una cruïlla de corriols (0,68 qm). Per l´esquerra fa baixada, seguim per la dreta, enfilant la carena. Es un camí molt pedregós. Veurem algunes marques vermelles.

El camí va fent pujada, que es pesada pel terreny. Som al descobert, i ja podrem veure l´ermita.

02.Ermita de Santa Magdalena (00.30 hores)(1,31 qm)(alçada 526 metres).

Arribem dalt de la carena, on hi ha aquesta petita i modesta ermita, a la qual hi podem entrar si volem. Les vistes son esplèndides, primer del pantà de Boadella, i mes enllà del Canigó, dels cims de l´Alta Garrotxa.

Seguirem per la carena i farem camí de baixada. Al principi costa trobar senyals grocs. Es un terreny farcit de vegetació baixa.

Anem en direcció oest, per un camí pedregós, i amb boniques vistes que tindrem una estona, fins que, en fer baixada, anem deixant la carena, per passar al vessant est de la muntanya.

El camí fa un canvi de sentit (2,96 qm), i la baixada es fa mes pronunciada, i mes a l´obaga. El corriol es estret, en alguns llocs, i haurem d´apartar les branques amb el nostre cos. Trobem una zona de pedra, on en dies humits, caldria anar en compte.

Mes endavant passem per un terreny argilós, i la baixada sembla frenar-se. Anem per una pineda, fins que enllacem amb una pista, on trobem un senyal d´Itinerannia (4,37 qm), en una cruïlla.

En aquesta cruïlla, girem a la nostra dreta, en direcció NE-E (nord-est est), per un terreny en bon estat. Mes endavant veiem una fita del quilòmetre 39 del Camí Natural de la Muga. La pista comença a fer una lleugera baixada.

Serà un tall monòton, sense gaires vistes, a prop del pantà, talls amb el terra cimentat i altres de terra. En general força planer.

Després de passar per una zona amb una tanca de fusta, amb vistes al pantà, passem pel costat d´un mas.

03.Mas Perafita(1.55 hores)(6,77 qm)(alçada 213 metres).

Aquest mas enrunat queda a uns metres de la pista. Ens hi podem acostar, tot i que está força malmès. La pista ara es molt mes oberta, i va en planer. Trobarem una pista a l´esquerra(6,95 qm), però seguim rectes en baixada.

04.Senyal Serrallonga( 2.05 hores)( 7,37 qm).

Trobem el pany AE54 Serrallonga. Seguirem per la dreta, en direcció a La Salut, enmig de la pineda, força a cobert del sol. Una mica mes endavant, mes al descobert, en un revolt trobem rastres de pista, però seguim rectes fins que passem pel costat d´un altre mas abandonat.

05.Mas Can Xec(2.15 hores)(8,49 qm)(alçada 147 metres).

Trobem un gran xiprer al costat d´aquest mas. Seguim per la pista; mes endavant trobem una cruïlla(8,90 qm): la pista segueix en baixada, i anem per la dreta en pujada, per un camí, que una mica mes endavant, que deixem i agafem un corriol a l´esquerra.

Veurem marques grogues i fites de pedra. Creuem un torrent, i trobem un corriol a l´esquerra, que no agafem. La pujada es fa sostinguda, i enllacem amb un camí mes ample, que el seguim a l´esquerra, i ja som a prop del Santuari.

Trobem una bifurcació i anem per la dreta, seguint les marques, i ja veiem la façana del santuari. Veurem una petita portella, i anirem per un corriol entre la gespa, fins arribar al punt de sortida.

06.Santuari de La Salut (2.45 hores)(9,99 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida que pot fer-se com a una matinal i que podem completar fer el dinar al mateix Santuari, on hi ha una zona dedicada a establiment de restauració. Sortida al principi amb una mica d´esforç físic, però després força suau. A destarcar les vistes des de l´ermita, tant del pantà de Boadella, com dels cims del Canigó, i l´Alta Garrotxa.

Data de la sortida.

27/02/2021.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Terrades.

Santuari de la Salut-Restaurant-hostatgeria.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r104-santuari-la-salut-a-ermita-santa-magdalena-80888753

Cartografia:

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.