Rutes de senderisme

Ruta 105. Sant Llorenç de la Muga a Sant Jordi.

Breu introducció.

Ruta matinal per les rodalies de Sant Llorenç de la Muga (Alt Empordà), on arribarem fins dalt de l´ermita de Sant Jordi, on tenim vistes de tota la zona, incloent el pantà de Boadella. A més a més podem gaudir d´un bonic recorregut per l´interior de la vila, així com pel passeig de Sant Antoni, tota una descoberta, sobretot a la primavera.

Dades tècniques:

  • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 9,24 quilòmetres.

  • Quilometratge.

Aproximadament unes 2.30/2.45 hores, sense comptar parades, per a una persona acostumada a caminar.

  • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 390 metres aproximadament, entre el punt mes baix a la Font Pudosa, al centre de Sant Llorenç de la Muga (165 metres), i el punt mes alt a l´ermita de Sant Jordi (555 metres).

El desnivell acumulat seria el mateix.

El perfil es molt clar: primer molt planer, per dintre de la vila; de pujada constant fins el trencant de can Coronas; de pujada molt directa fins l´ermita de Sant Jordi, i la resta es de baixada constant.

  • Dificultats tècniques.

Cap de destacable.

  • Tipus de senyalització.

Tot i que trobarem alguns pals i senyals en alguns punts de la ruta, hem de considerar que es una ruta no senyalitzada. Sí que podem trobar senyals grocs o fites de pedra, en el recorregut de baixada de Sant Jordi fins Sant Llorenç de la Muga -en el sentit que hem fet la ruta-.

  • Estat del terreny.

En general en bon estat, tot i que hi ha la baixada de l´ermita fins les rodalies de Sant Llorenç, que hi ha trams força pedregosos i cal vigilar una mica.

Època de l´any recomanada.

En general qualsevol època seria bona, menys l´estiu per la calor. A la primavera, el recorregut pel passeig de Sant Antoni, es mes bonic per l´estat de la flora.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Ermita de Sant Jordi: d´origen romànic, i datada sobre el segle XIII.

Església de Sant Llorenç de la Muga: es un conjunt de diferent estils i orígens. Hi ha documentació que la situen al segle XII, però ha tingut afegits o reconstruccions de segles posteriors (XVII-XVIII).

Recinte emmurallat: el nucli antic de Sant Llorenç, es d´origen medieval, datat dels segles XIII-XIV; es conserven en bon estat el que serien el Portal de Dalt i el de Baix, que serien els punts d´entrada al recinte, junt amb el Portal del Mig o del Riu.

Ermita Sant Antoni: es de construcció relativament recent (1835). Al seu costat hi ha el pont del mateix nom -abans es deia del Grau-, i que està datat dels segles XIV-XV.

També hem de destacar el canal de reg, que es va construir al segle XVII, per subministrar força al molí fariner, i que comença a la resclosa -prop del pont de Sant Antoni-, i va paral.lel al costat nord de la muralla.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem per la carretera GI-511. Just quan entrem al poble, després de passar pel pont, trobarem una zona d´aparcament prou àmplia, on podem deixar el cotxe.

  1. Sant Llorenç de la Muga-aparcament(00.00 hores)(00,00 qm)(alçada 169 metres).

En aquest aparcament veurem un pal a un extrem, davant un mur de pedra, amb el senyal AE57 d´Itinerannia. A la nostra dreta, hi ha una pista en direcció a Sant Jordi. Serà per on tornarem. Però ara anem cap al centre de la vila. Creuem la carretera i agafem el primer carrer que trobem -del Pont-. Ben aviat, trobarem el Portal de Baix -una de les entrades al recinte emmurallat de la vila- i el canal del rec.

Veurem una placa informativa, que ens informa del seu passat.

Passem per sota del Portal i arribem a la plaça de Baix i la creuem, en direcció al carrer de l´Església. A pocs metres trobem un carreró a la nostra esquerra, on hi ha l´ajuntament, i on podem acostar-nos a la Font Pudosa. Ens hi acostem, baixant unes escales. Es una zona ajardinada amb bancs, i al darrera hi ha el riu La Muga.

Retornem al carrer Església i seguim passant pel davant de l´església -una barreja impossible de diferents estils-, i arribem a la plaça Carles Camps (00.884 qm). Es una plaça prou ampla. Al nostre costat, tenim el local de La Societat La Fraternitat.

Estem passejant per un entorn ben cuidat i net, i que respecta el seu passat medieval. D´aquesta plaça, veurem una bifurcació de carrers, i anem per la dreta per la Rambla Passeig; passem per una plaça on hi ha una font al mig, en un lloc molt ben arranjat i seguirem per la nostra dreta, fins que passem per sota del Portal de Dalt. Es mes petit que el de Baix.

Just passat aquest portal, podem seguir recte, o bé, girar a la dreta per un carreró uns metres, i de seguida, girem a l´esquerra, pel carrer dels Tiradors, on seguirem rectes, fins arribar a l´alçada del parc d´en Pep, on veurem les rodes d´un antic molí, així com el castell de Sant Llorenç -està tancat-.

Just al seu costat, veurem una passera metàl.lica, que va sobre del canal del rec. Seguirem aquesta passera, ja que es un dels atractius importants de la ruta. Durant una estona gaudirem d´un entorn esplèndid, sobretot a la primavera, on anirem per sobre del canal, a la nostra esquerra, tindrem la Muga, amb el seu bosc de ribera.

Quan s´acaba la passera (1,28 qm), el camí seria de terra. Trobem unes escales, que ens acosten a la carretera, però seguim pel camí de terra, gaudint del trajecte vora el riu.

Trobem una cruïlla, i seguim rectes; poc després trobem una nova cruïlla (1,58 qm), i seguim rectes, deixant a esquerra un camí que baixa, i a la dreta l´accés a la carretera.

  1. Ermita i pont de Sant Antoni (00.33 hores)(1,74 qm)(alçada 178 metres).

Arribem en aquesta ermita, a prop de la carretera. A la seva esquerra, hi ha el pont antic, que val pena acostar-s´hi. Tindrem una bonica vista sobre el riu, i podrem veure una mica mes enllà, el que sembla la resclosa del riu.

Retornem a l´ermita, i pugem per uns esglaons de fusta, i creuem la carretera; som a les afores del poble, en una urbanització. Seguim el carrer dels Roures, que tenim al davant, en pujada. Arribem a una cruïlla de carrers, i anem pel mig en planer, deixant enrere ja la zona urbana.

Trobarem senyal de la ruta BTT 12, per una pista cimentada, que aviat serà de terra, i ens acostem al bosc. La pista comença a fer pujada i en un revolt, arribem a una cruïlla (2,51 qm). A la nostra dreta, hi ha l´accés privat a una finca. Seguirem per l´esquerra, ara cimentada, en una pujada força notable.

Mes endavant (2,6 qm), la pista torna a ser de terra.

03.Collet de Rocacorba(00.55 hores)(3,29 qm)(alçada 300 metres).

Arribem a aquesta cruïlla de pistes. A la nostra esquerra, hi ha la ruta BTT12. Seguirem per la pista mes a la dreta, on veure un pal indicant un seguit de massos propers. La pista va fent pujada, i a una certa distància, podrem veure la silueta de l´ermita de Sant Jordi.

Després que la pista faci un revolt molt marcat, tornem a trobar una nova cruïlla, on trobem un altre pal senyalitzador (4,69 qm). Per l´esquerra ens acostaríem a massos propers; anem per la dreta, on uns metres allà, trobem unes columnes amb una cadena, on diu que es propietat privada. Passem la tanca, i seguirem per aquesta pista de terra, força planera.

04.Can Coronas (1.25 hores)( 5,87 qm)(alçada 465 metres).

Arribem a una zona oberta, on veurem a uns metres les runes de Can Coronas. Veurem la cua del pantà de Boadella. A la nostra esquerra, veurem rastre d´un camí que agafem durant uns metres, fins que trobem un corriol a la nostra esquerra.

Aquest corriol ens porta fins l´ermita de Sant Jordi, però també podem seguir el camí recte. Agafem el corriol, que guanya alçada pel mig d´una pineda, i amb vegetació baixa, i sense gaires vistes, mes endavant, enllaça amb el camí que havíem deixat abans.

Ja tenim davant nostre l´ermita.

05.Ermita Sant Jordi( 1.40 hores)(6,28 qm)(alçada 555 metres).

Tindrem vistes esplèndides de la zona: podrem veure Sant Llorenç, el pantà de Boadella. Podem accedir a l´interior de l´ermita. Fem camí de tornada aquesta vegada podem fer-ho pel camí. Es una mica mes llarg que el corriol, però la pujada (baixada en aquest cas) es mes suau.

Arribem de nou a la zona oberta, i passem davant del mas enrunat de Can Coronas. Seguirem un camí ample, al descobert, i trobarem fites de pedra, fins que arribem a una cruïlla de camins, on veurem una marca groga d´Itinerannia  a la dreta.

06.Drecera tornada( 1.55 hores)(7,20 qm)(alçada 455 metres).

Deixem el camí, i seguirem en baixada a la nostra dreta, el corriol en baixada. En algun moment, veure rastres de diferents corriols. Haurem d´agafar el que mes estigui a l´esquerra. Tot i que podem trobar alguna marca, es troba molt amagada. També trobarem mes endavant, alguna fita de pedres.

El trajecte es en baixada, i en algunes zones, força pedregosa, per la qual cosa, haurem de vigilar una mica. Anem per una zona mes atapeïda de vegetació, i el corriol es fa estret.

La baixada es fa mes suau, per un corriol ben definit, i quan arribem a una zona mes oberta, veurem com a una bifurcació, en lleugera baixada( 8,50 qm).

A la dreta, podem veure traça d´un camí ample, i a l´esquerra, el corriol estret que fa baixada, que es el que seguirem.

Ja veiem propera la carretera, i una mica mes endavant, ja podem entreveure la zona urbana. El corriol es fa torrentera durant una estona, fins que quan som a prop, anem per un camí suau, i passem per la tanca d´una finca, i arribem finalment a l´aparcament de l´inici de la ruta.

07.Sant Llorenç de la Muga (2.30 hores)(9,24 qm).

Valoració de la sortida.

Ruta que es pot fer com a una matinal i on podem gaudir de l´entorn del centre de la vila de Sant Llorenç de la Muga, del Passeig de Sant Antoni -a la primavera millor-, i d´una passejada pels boscos propers-.

Data de la sortida.

11/04/2021.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Sant Llorenç de la Muga.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r105-sant-llorenc-de-la-muga-a-sant-jordi-81992904

Cartografia/Bibliografia: Alt Empordà, Editorial Alpina, 1:50.000.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.