Rutes de senderisme

Ruta 106. Vilajuïga a la Creu Blanca i la ruta dels dòlmens.

Breu introducció.

Ruta circular que surt de Vilajuïga (Alt Empordà), passa pel poble de Pau, i fa camí de pujada fins arribar a la Creu Blanca, talaia de la plana altempordanesa, amb grans vistes; després fem camí per passar per la ruta megalítica de Vilajuïga i Pau, on podrem contemplar diversos dòlmens, fent camí de tornada.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 3.30/3.45 hores, per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 14,79 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim de la ruta serien uns 425 metres, entre el punt mes baix a Vilajuïga, al punt de sortida (25 metres) i el punt mes alt, a la zona del Coll del Bosc de la Margalla (450 metres). El desnivell acumulat de pujada serien uns 480 metres.

De Vilajuïga fins a Pau, es molt planer. Aleshores comença una pujada sostinguda fins arribar a la zona del dolmen del Bosc de la Margalla, proper a la carretera GIP-6041. Després el camí fa una baixada evident, fins arribar al darrer dolmen, on la resta del camí es molt planer.

 • Dificultats tècniques.

Cap de destacable.

 • Tipus de senyalització.

Trobarem marques grogues d´Itinerannia i pals senyalitzadors en determinades cruïlles. Veurem plafons informatius en determinats llocs amb interès del patrimoni megalític, que a vegades, es troben deteriorats.

 • Estat del terreny.

En general en bon estat.

Època de l´any recomanada.

Totes, excepte l´estiu, ja que es una sortida molt exposada al sol, així com també els dies que faci molt de vent.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Església Sant Martí. D´origen romànic, i datada la part mes antiga al segle XI, va anar ampliant la seva construcció, en diferents segles (XII-XIII i XVII-XVIII).

Trobarem diferents monuments megalítics, alguns en molt bon estat i més atraients, i altres mes deteriorats.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem a Vilajuïga per la carretera GI604 o la GI610, i trobem una rotonda, on veurem el Centre d´Atenció Turística (C.A.T.), just al seu davant. HI ha una àmplia esplanada d´aparcament al seu darrera, on podem deixar el vehicle.

01.Vilajuïga-aparcament C.A.T.(00,00 hores)(0,00 qm(alçada 25 metres).

Des de l´aparcament davant el C.A.T. -just a la vora de la carretera-, si li donem l´esquena, anem fins al final de l´aparcament de terra, acostant-nos a la tanca d´unes finques. Girem i arribem a un encreuament amb el carrer Passeig de Pau. Veurem una caseta i un dipòsit de gas, i veurem un senyal del camí de Sant Jaume. Seguirem en direcció a Sant Pere de Rodes, per un camí de terra molt planer.

Anem deixant enrere el nucli de Vilajuïga. El nostre camí va passant per diferents camps dedicats al conreu a l´olivera i la vinya, fins que arribem a pista asfaltada (0,670 qm). Seguirem rectes, passant davant les naus de Celler Espelt.

Seguirem el camí principal -marques grogues-, que serà molt planer i al descobert, i que a la dreta tindrem la carretera, a una certa distància. Passem davant la finca La Fullaca, amb un exhuberant jardí, i ja som a prop de Pau, quan trobem una cruïlla i un senyal del Camí de Sant Jaume (1,84 qm).

Entrem pel carrer Vilajuïga, i arribem a una cruïlla de carrers, on podem anar pel carrer mes a la dreta, carrer dels Baladres; deixem el carrer Pilota, i trobem un carreró a la nostra esquerra, a la vora d´un restaurant, i l´agafem, fins que arribem a una nova cruïlla de carrers, i girem a la dreta, pel carrer Sant Martí, fins arribar a la plaça Major.

 1. Pau-Plaça Major (00.25 hores)(2,20 qm)( alçada 35 metres).

Es una plaça molt oberta. Al davant nostre veurem l´església de Sant Martí. A la seva dreta, veurem una font; a la seva esquerra, hi ha el carrer Progrés, on veurem una marca groga, i el seguirem, i de seguida, agafem el carrer Sant Pere a l´esquerra.

Passem davant el centre cívic, les escoles, i la plaça de la Vinya. Seguirem rectes en lleugera pujada fins que trobem un senyal d´Itinerannia i del Camí de Sant Jaume.

Deixarem el carrer de Sant Pere, i agafem el carrer Puig Castellar a l´esquerra, i de seguida, agafem un carrer amb esglaons, que va en direcció a la Creu Blanca.

Ens allunyem de la zona urbana, i arribem a la part superior del poble, on trobem un plafó d´Itinerannia i de la ruta 2 del Camí dels Pelegrins. Anirem per un corriol una mica pedregós.

Mes endavant trobem un senyal de la ruta 1 i ruta 9, en un encreuament. Seguirem rectes, creuant aquest camí, i ens enfilem amunt per la muntanya, on començarem a tenir bones vistes de la badia de Roses.

Arribem a una cruïlla, on a l´esquerra hi ha ruta de dòlmens i a la dreta, la ruta 1, per on seguirem. El camí sembla una torrentera; anem guanyant alçada, ara sense vistes, per les tornem a recuperar mes endavant, i ja podem veure la part superior de la Serra de Verdera, amb les restes del castell al seu damunt.

 1. Creu Blanca (1.20 hores)( 4,97 qm)(alçada 405 metres).

El camí fa un revolt i la trobem. Es una esplèndida talaia per veure tota la zona. Seguirem en pujada, fins que trobem a la nostra dreta, la drecera per acostar-nos al dolmen de la Creu Blanca.

 1. Dolmen de la Creu Blanca(1.25 hores)(5,29 qm)(alçada 410 metres).

El dolmen es troba força deteriorat, i arribem per un corriol una mica precari. No recomanem fer l´esforç.

Seguirem pel camí fins arribar a una cruïlla de camins, on seguirem pel mig, en lleugera pujada, i podrem veure una mica mes endavant la carretera que porta a les proximitats del Santuari de Sant Pere de Rodes. Abans d´arribar-hi, trobem un pal senyalitzador de la ruta A. Girem a la nostra esquerra, per un corriol, i a pocs metres, trobem el dolmen del Bosc de la Margalla, força tapat per la vegetació baixa, i que només s´aprecia una de les parts en peus.

Seguirem pel corriol en baixada fins arribar al peu de la carretera, on trobem un pal senyalitzador (6,96 qm). En aquest lloc, ens separem de les marques grogues, que ens farien anar pel voral de la carretera. Seguirem la ruta megalítica A.

Agafem un corriol, i veurem marques vermelles al terra. Arribem a una cruïlla on anirem per la dreta en direcció a Vinyes Mortes II. Passem pel costat d´una cabanya de pedra, i arribem en baixada a un altre dolmen.

 1. Dolmen Vinyes Mortes II( 1.50 hores)(7,68 qm).

Es de grans dimensions i val la pena arribar fins aquí. Seguirem el camí, ara en direcció al proper dolmen, i tornarem a veure senyals grocs, acostant-nos a la carretera.

Quan ja som a tocar d´aquesta, farem un gir a l´esquerra, fins trobar aquest dolmen a pocs metres.

 1. Dolmen Vinyes Mortes I(1.52 hores)(7,87 qm)(alçada 365 metres).

Es troba en molt bon estat. Seguirem el caminet, fins arribar a una cruïlla, i anem per la dreta, apropant-nos a la carretera, fins que trobem una cruïlla de la ruta megalítica B (8,21 qm) i anem per la nostra dreta, on ens tornarem a acostar a la carretera, però ja veiem un senyal i un corriol en baixada, força pedregós, fins que trobem a l´esquerra, el senyal d´un altre dolmen.

 1. Dolmen de la Carena (2.10 hores)( 8,76 qm)( alçada 280 metres).

Es troba en un lloc molt adient, amb vistes de la plana de l´Empordà. Retornem al corriol i seguim la baixada, fins trobar un nou indicador de dolmen a tocar del camí.

 1. Dolmens de la Talaia i de les Ruïnes (2.15 hores)( 9,05 qm)( alçada 240 metres).

Agafem un corriol a l´esquerra que ens acosta al primer dolmen a pocs metres. El de les Ruïnes, es una mica per sobre, i cal cercar-ho. Tornem al corriol, i seguim en baixada, fins que en arribar a un mur de pedra seca, hem de fer un canvi de sentit brusc a l´esquerra, i a la vora tenim un altre dolmen, una mica amagat entre la vegetació.

 1. Dolmen del Garrollar (2.20 hores)( 9,34 qm)( alçada 183 metres).

El corriol fa una baixada directa, i anem veiem marques grogues, ja en el barranc de la Coma de l´Infern, fins arribar al darrer dolmen.

 1. Dolmen de la Vinya del Rei (2.25 hores)( 9,53 qm)( alçada 152 metres).

Es un dolmen força gran, en un entorn força descuidat, enmig del bosc. El plafó informatiu està molt malmès. Seguim avall, fins arribar a una cruïlla on seguirem la ruta A, a la nostra dreta, en direcció a Vilajuïga.

Trobem un senyal al dolmen de Mas Ventós, i anem per la dreta en baixada. El camí ja es fa planer, mes ample. Creuarem un parell de torrents, sense cap problema.

En una cruïlla, on a la dreta hi ha camí per fer la ruta B, seguim rectes; passem pel costat d´una tanca d´un camp d´oliveres, ja per una pista, fins que arribem a la carretera (11,21 qm), que creuem i trobem un camí a l´altra banda, i la marca groga d´Itinerannia.

La resta del recorregut serà seguir una monòtona pista, per una zona sense gaire atractiu.

La pista segueix, per la nostra esquerra, la via del ferrocarril fins que arribem a una cruïlla; creuem el pont sobre la línia del tren, i fem un gir, passant pel costat d´un mas; tornem a tenir la via del ferrocarril a l´esquerra, però ens anem allunyant.

Passem a la vora d´un prat i arribem de seguida a la zona urbana de Vilajuïga (13,29 qm). Passem per una urbanització, seguim un carrer avall, fins que arribem a una cruïlla de tres carrers, on seguirem les marques grogues, fins arribar a la vora de la línia del tren, i arribem al peu d´una carretera.

Girem a l´esquerra, passant sota un túnel, i seguint les marques grogues. Mes endavant passem per davant d´una escola i la seu de l´ajuntament, i la seu d´Aigües de Vilajuïga, fins que arribem a la Plaça Margineda, on hi ha l´església.

 1. Església de Sant Feliu (3.20 hores)( 14,39 qm) (alçada 29 metres).

Al seu costat, trobarem el carrer del So, que seguirem fins al final del carrer, i girem a la dreta pel Passeig de Pau, fins a tornar a coincidir amb la caseta i el dipòsit del gas. Girem a la dreta, per arribar de nou a l´aparcament a l´entrada del poble.

 1. Aparcament (3.25 hores)( 14,79 qm)

Valoració de la sortida.

Sortida amb un principi i final molt suau, sense massa atractiu, però entretingut des de Pau fins fer la ruta dels dòlmens.

Data de la sortida.

02/04/2021.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Vilajuïga.

Ajuntament de Pau.

Aigua de Vilajuïga.

Track Wikiloc:https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r106-vilajuiga-pau-creu-blanca-ruta-dolmens-82579505

Cartografia: Alt Empordà, Itinerannia, Editorial Alpina, 1:50.000

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.