Rutes de senderisme

Ruta 107. Vallfogona de Ripollès al Puig Estela.

Breu introducció.

Ruta als voltants de Vallfogona de Ripollès, que arriba fins al cim del Puig Estela, amb dues parts molt diferenciades.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 3.15/3.30 hores, sense comptar parades, per a una persona acostumada a caminar.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 13 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim seria aproximadament uns 420 metres, entre el punt mes alt al Puig d´Estela (1.360 metres) i el punt mes baix a Vallfogona de Ripollès (940 metres). El desnivell acumulat de pujada serien uns 520 metres, i el de baixada serien un 510 metres, ambdós aproximats.

 • Dificultats tècniques.

Cap a destacar.

 • Tipus de senyalització.

Força ben senyalitzada. Trobarem marques grogues d´Itinerannia; blanques i grogues del PRC-59, del GR-3 des del coll de les fonts de l´Orri, així com també pals senyalitzadors en alguns punts del recorregut.

 • Estat del terreny.

En general en força ben estat. En algun tram entre Vallfogona i coll de Canes, el terreny pot ser molt propens a estar enfangat en dies de pluja.

Època de l´any recomanada.

La tardor i la primavera, inclús en dies d´estiu que no faci gaire calor, ja que es una ruta força a l´ombra, excepte la primera part.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Església de la Salut: te el seu origen en un oratori, construït a mitjans del segle XVII, que va ser restaurada al segle XIX.

Església de Sant Julià: d´origen romànic, ja es tenia constància d´ella al segle X, i que va ser engrandida al segle XII. Al segle XV va patir greus desperfectes a causa dels terratrèmols. Posteriorment al segle XVII es va procedir a fer un principi de restauració, que va quedar aturat, fins al moment.

Conjunt medieval del nucli urbà: antigament emmurallat, el nucli urbà es fa construir al voltant d´una plaça central, i a la qual s’accedia per tres portals.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem per la carretera N260a, una carretera amb forces revolts. Quan trobem l´entrada al poble, anem pel carrer Prat de l´Om, on podrem trobar plaça per a poder aparcar o vehicle o, en tot cas, en els carrers propers.

 1. Vallfogona de Ripollès (00.00 hores)( 0,0 qm)( alçada 946 metres).

Som al carrer Prat de l´Om, fent cruïlla amb el carrer Puig d´Estela. Trobarem el senyal R3 d´Itinerannia. Seguirem per aquest darrer carrer, passant pel davant del restaurant El Forn, la seu de l´ajuntament i, mes endavant, davant l´escola del poble, fins arribar a l´església de La Salut. Al seu davant, hi ha una zona d´esbarjo.

Trobem una bifurcació i veurem el senyal R4 La Salut. Anirem per l´esquerra, en pujada, seguint la marca del PRC; després anem per un corriol herbat i empedrat, fins arribar a l´església de Sant Julià.

 1. Església de Sant Julià (00.10 hores)( 0,435 qm)( alçada 952 metres).

Es troba en un procés de restauració des de fa temps. I es veu un cert abandonament de l´entorn. Seguirem les marques grogues, per la nostra esquerra, passant pel costat de la Rectoria Vella (0,542 qm), fins que arribem a la carretera. La seguirem a la nostra dreta. No hi ha espai per vianants, però el trànsit es limitat. La seguirem fins que trobem a la nostra dreta, una desviació als masos de Cal Frare i l´Om. Agafem la pista cimentada a l´esquerra, en direcció al Mas l´Om, que fa baixada, i en un revolt ampli, veurem un filat a la nostra esquerra. Atenció: deixem la pista, i creuem aquest filat i anem per un camí (1,21 qm).

Aquest caminet enllaça amb una pista cimentada, que ve de la carretera. Girem a l´esquerra, i seguirem per la carretera uns 50 metres, fins que trobem una altra pista i un senyal de Can Surinyac. Deixem la carretera i agafem aquesta pista  a la nostra dreta, i la seguim. Trobem l´entrada a aquesta finca a la dreta, i  seguim per la pista. Mes endavant passem pel costat d´un parell de finques mes, fins que arribem a una cruïlla de camins, passat l´accés a Can Pontí.

En aquesta cruïlla, anem pel camí del mig. Passem pel tancat de la finca Els Plans, que te una zona de prat molt ben arranjat. Passat aquesta finca, el camí s´endinsa en una zona emboscada, humida per un torrent proper que creuem. Passem sota la línia elèctrica, i trobem un tanca, on veurem un senyal poc visible (2,58 qm).

Compte! Aquí deixem el camí, creuem la tanca, i seguirem un corriol a la vora del filat i la línia elèctrica. Arribarem cruïlla, a una pista de terra a la dreta, i seguirem per l´esquerra, acostant-nos a una finca. Arribem a una tanca, i passem per una tanca a la nostra esquerra. La pista fa pujada, i passem per una altra tanca, on veurem marca del PRC.

 1. Mas Pinós (00.55 hores)( 3,32 qm)(alçada 1.058 metres).

Passem pel mig d´aquesta finca. Trobarem una pista cimentada a esquerra que s´acosta a la carretera, però seguim per la dreta, en lleugera baixada. La pista passa per sobre d´un torrent, i poc després la deixem per agafar un camí a esquerra, i just després un altre corriol. Ens apropem a la carretera, i entrem en zona boscosa, fins tornar a enllaçar amb la carretera (4,04 qm). Anem per voral uns metres, fins trobar un corriol, que voreja la carretera, i arribem poc després al coll de Canes.

 1. Coll de Canes (1.10 hores)(4,48 qm)(alçada 1.120 metres).

Trobem el senyal G14 d´Itinerannia, amb indicacions de diferents rutes. Hem de creuar la carretera, i passem una tanca metàl·lica. Seguirem un camí en pujada ben definida; passem per sota de la línia elèctrica, i seguim per la dreta fent un revolt. Arribem a un prat mes adalt, amb la mateixa direcció; mes endavant a una zona de falgueres, on el camí fa un revolt i ens endinsem en zona boscosa, en pujada.

Compte! Ben aviat trobarem un corriol a la nostra dreta -ben senyalitzat-, que es l´inici d´una pujada molt sostinguda fins el Puig Estela.

 1. Drecera Puig Estela (1.20 hores)(5,32 qm)( alçada 1.200 metres).

Trobem marques del PRC i Itinerannia. Es un corriol on abunda la fullaraca, terròs, i que es mes fàcil de pujada, que de baixada. Està ben senyalitzat. Es una zona molt boscosa. Quan som molt a prop del cim, en una zona de falgueres, amb un filat, hem de girar a la dreta, per acabar d´arribar al cim.

 1. Puig Estela (1.40 hores)( 5,86 qm)( alçada 1.360 metres).

Trobem el punt geodèsic. Les vistes son molt poc generoses, en aquest punt, ja que es una zona molt atapeïda per les braques dels arbres. Seguim la carena per un corriol estret, una mica pedregós, cap a la nostra esquerra, en direcció O-NO, seguint marques del PRC.

Arribem a un collet, on trobem arbres mes grans, la baixada es suavitza, per una fageda molt agradable, fins que sortim d´aquesta, creuem un prat, i entrem de nou al bosc, menys atapeït. El camí va alternant baixada i planer, fins arribar a una clariana al bosc, on trobem una cruïlla de camins.

 1. Cruïlla camins (1.55 hores)(6,86 qm).

A esquerra, seguiria el camí; al mig trobem rastre de corriol que seguim, i una mica mes adalt, un camí que no agafem. Anem pel mig, seguint marques. El camí fa baixada mes evident. Creuem una tanca al mig del camí.

Tindrem vistes en algun moment dels cims de muntanyes properes. El corriol torna a coincidir amb una pista ampla, i el seguirem per la nostra esquerra, en planer, fins que arribem a una nova cruïlla de camins (8,14 qm), on seguim pel camí del mig, on tornem a fer baixada, i passem per una clariana del bosc, on tornem a tenir boniques perspectives dels cims propers i on veurem a pocs metres una nova cruïlla de camins.

 1. Creu de Can Civat (2.35 hores)(9,91 qm)(alçada 1.170 metres).

A la nostra esquerra, trobem una creu i un camí que no agafem. Seguim per la dreta, on veurem marques d´Itinerannia. Es un camí pedregós, sense vistes, fins que arribem a una clariana dintre del bosc, on trobem un senyal.

 1. Coll de les fonts de l´Orri (alçada 1.114 metres).

Trobem el senyal R5. Anem per la nostra esquerra en baixada, i deixem de seguir les marques del PRC Veurem marques del GR i Itinerannia. El camí va fent la volta a la muntanya, per encarar la tornada a Vallfogona.

Arribem a la vora de Can Costa, per un corriol estret.

 1. Can Costa (3.05 hores)(12,24 qm)(alçada 987 metres).

Just a la vora de la porta d´entrada a aquesta finca, seguim pel corriol -no baixem a la pista-. Creuarem un filat, i veurem a prop la carretera. Seguirem per un camí planer, passant per una zona plena de falgueres. Anirem trobant rastres d´alguns corriols, però agafem el mes fet, fins que arribem a peu de la carretera, que creuem, i seguim fins arribar de nou a Vallfogona de Ripollès.

 1. Vallfogona de Ripollès (3.15 hores)( 13,07 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida per recórrer la zona boscosa de la zona, molt tranquil.la, amb poques vistes, i molt poca massificada.

Data de la sortida.

29/08/2021.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Vallfogona de Ripollès.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r107-vallfogona-de-ripolles-al-puig-estela-88058925

Cartografia: Ripollès-Itinerannia, Editorial Alpina, 1:50.000

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.