Rutes de senderisme

Ruta 108. Espinelves, volta pels boscos i avetars (versió llarga)

Breu introducció.

Sortida per Espinelves per passejar pels boscos d´avets que envolten les seves muntanyes així com per alguna de les plantacions d´avets que sovintegen per aquesta zona.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 4 hores, sense comptar parades, per a gent acostumada a caminar.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 14 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 367 metres entre el punt mes baix a l´entrada d´Espinelves (735 metres), i el mes alt, a la zona boscosa, passat el mas enrunat de la Talaia (1.102 metres). El desnivell acumulat serien uns 518 metres de pujada i uns 500 metres de baixada. El perfil de la ruta seria de marcada pujada fins les proximitats de can Galzeran. Aleshores i ja per dintre del bosc d´avets, hi ha un perfil una mica irregular de pujada i baixada, i de marcada baixada, quan tornem a repetir el primer tram.

 • Dificultats tècniques.

Cap ni una.

 • Tipus de senyalització.

Hi ha alguns pals senyalitzadors, però sense indicacions i de manera molt espaiada. Hem trobat senyals grocs als arbres, en alguns punts del recorregut, però de forma una mica anàrquica. Recomanem seguir les indicacions d´aquesta guia, ja que hi ha moltes cruïlles, bifurcacions, que ens poden fer dubtar.

 • Estat del terreny.

En general en bon estat.

Època recomanada.

Es una ruta molt protegida del sol, per tant, inclús a l´estiu es podria fer. No la recomanem en dies foscos i humits.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Al poble podem veure l´església de Sant Vicens, en perfecte estat, ja que va ser objecte d´una restauració a la dècada dels 60-70 del segle XX. El seu origen es troba al segle XI.

A la primera setmana de desembre es celebra una de les fires mes concorregudes de Catalunya, la Fira de l´Avet.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: hem d´agafar l´autovia C-25 i agafar les entrades 199 o 202, per arribar al poble d´Espinelves, passant pel coll de Revell. Just a l´entrada del poble, i en pujada, trobarem una zona d´aparcament de terra a la nostra dreta, on hi ha unes porteries de futbol.

 1. Espinelves-Aparcament( 00.00 hores)( 00.00 qm)( 734,10 metres).

Sortim de l´aparcament de terra que es troba just abans del nucli urbà del poble. Agafem unes escales, per carrer Les Agudes, i seguim rectes uns metres fins que arribem a la plaça de l´Església, on hi ha la seu de l´ajuntament així com l´església de Sant Vicens. Allà trobarem dos establiments d´hostaleria. Es un entorn ben cuidat i de cases ben conservades. Seguirem pel carrer Sant Hilari, just al costat d´un restaurant, i el seguim rectes en pujada, fins que creuem el carrer Mossèn Cinto Verdaguer, i ara el carrer de Sant Hilari, es de terra i s´enfila( 00,374 qm).

Es una zona encara urbana i trobarem cases a banda i banda, fins que arribem amb la cruïlla amb el Passeig Montseny a la nostra dreta. Veurem un senyal indicatiu del camí del veïnat de França. Seguim rectes, ara ja per un camí cimentat, protegits del sol, dintre de la zona boscosa, deixant un parell de bifurcacions fins que trobem una cruïlla amb un senyal indicatiu a dos masos.

 1. Cruïlla Can Saboia i Serrallonga( 00.25 hores)( 1,16 qm)( 854,50 metres).

A la dreta el camí baixa en direcció a can Serrallonga, però seguim rectes a Can Saboia. Ara el camí es de terra. Veurem un senyal groc. Seguirem rectes fins que trobem una torre elèctrica i anem per l´esquerra en direcció a can Saboia. La pista va fent lleçades guanyant alçada.

Quan trobem una torre elèctrica, seguim en direcció a can Savoia. La pista fa lleçades en pujada. Seguirem per la pista principal fins trobar una primera cruïlla de 3 camins, on seguirem rectes, i pocs metres enllà, tornem a trobar una segona cruïlla de 3 camins.

 1. Cruïlla camps d´en Galzeran( 00.55 hores)( 3.05 qm)( 998,10 metres).

Veiem una marca groga cap a la dreta. Seguim el camí, que comença a fer baixada, per una zona una mica mes oberta, fins que unes desenes de metres avall, trobarem una bifurcació amb dos camins a la nostra dreta. Hem d´agafar el que està mes a la dreta.

El camí primer planer, comença a guanyar alçada fent lleçades pel bosc, ara ja ple d´avets de força alçada. Som en una zona molt a cobert del sol, per tant, en dies ennuvolats pot ser un recorregut molt ombrívol. Deixarem un camí a la nostra dreta, i pocs minuts després arribarem a una cruïlla dintre del bosc, que haurem de tenir molt present.

 1. Cruïlla retorn( 1.10 hores)( 3,83 qm)( 1.014,50 metres).

Tornarem a passar per aquesta cruïlla quan fem el camí de tornada. Per tant, tot el recorregut fet fins ara, el tornarem a repetir per arribar a Espinelves. A l´esquerra, hi ha camí en baixada, pel qual arribarem a la tornada. Seguirem per la dreta, on veurem un senyal groc i un plafó pel qual es prohibit encendre el foc.

El camí fa una lleugera pujada i passem pel costat del mas la Talaia, en runes, i quasi devorat per la vegetació( 4,78 qm). Seguirem pel mig del bosc contemplant les grans dimensions dels arbres que ens envolten, per una pista planera, fins que arribem a una nova cruïlla, a la qual hem de prestar molta atenció, ja que ens podria confondre fàcilment.

 1. Cruïlla drecera Can Formiga (1.30 hores)(5,18 qm).

En aquesta cruïlla, la pista de l´esquerra fa lleugera baixada en direcció a Can Formiga, per on passarem mes endavant. Ara anem per la dreta en lleugera pujada.

Una mica mes endavant trobem una cruïlla, i seguim per l´esquerra. El camí segueix ara planer, sense gaires vistes. Trobarem alguna marca groga.

Trobem un caminet a la nostra dreta, però seguim rectes en lleugera baixada fins arribar a un mas, en una clariana del bosc.

 1. Mas Les Gatelledes (1.50 hores)(6,31 qm)(1.058 metres).

Passem pel davant d´aquest bonic mas, on podem aturar-nos una estona si volem. El camí segueix ara per un bonic bosc, en lleugera baixada. Hem de parar atenció, ja que quan el camí sembla que acabi de fer la baixada -a un centenar de metres, veure una gran bassa d´aigua davant nostre-, fa un revolt, i a l´esquerra hi ha rastre de corriol. Aqui deixem el camí i seguim el corriol (6,99 qm). El camí segueix a la dreta, però veurem una marca groga que diu que no.

Aquest corriol s´endinsa dintre d´un bonica fageda. Anirem veient marques grogues, que ens ajudaran, ja que el camí a vegades no es massa clar. Serà necessari dur el GPS.

Una mica mes endavant, el camí es farà mes ample, creuarem un torrent i arribem a una cruïlla en una pineda amb arbres de grans dimensions. Anirem pel camí d´enmig, en direcció S-SO. Haurem de veure marques grogues, en un camí en lleugera pujada, fins arribar a una nova cruïlla (7,21 qm), on seguirem pel mig, en la mateixa direcció que anàvem -veurem un senyal-, en pujada.

Passem per una zona de castanyers, que fa una suau pujada, i després per una altra zona, plena de falgueres, fins arribar a una cruïlla, on hi ha una pineda, a l´altra del camí.

Seguirem per l´esquerra, per un camí ample, en lleugera baixada i arribarem a una zona mes oberta, on en una cruïlla, fem baixada per un corriol, a la vora d´un plantació d´avets.

 1. Can Formiga (3.00 hores)(9,67 qm)(alçada 1.052 metres).

Arribem a aquesta finca, on podem aprofitar per fer un descans. Del mas, agafem un corriol on veurem una marca groga, que fa baixada, i passem pel costat de les plantacions, i d´una caseta, i seguirem per una pista que torna a ficar-se dintre del bosc.

Trobarem un parell de cruïlles en que seguirem la pista principal fins que tornem a arribar a la cruïlla del punt 04. Aleshores només quedaria repetir el camí de tornada.

 1. Espinelves (4.00 hores)( 13,97 qm).

Valoració de la sortida.

Ruta senzilla i molt plàcida per gaudir de la passejada per l´avetar.

Data de la sortida.

25/10/2020.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament d´Espinelves.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r108-espinelves-volta-als-boscos-i-avetars-versio-llarga-88775853

Bibliografia: Guilleries Collsacabra, Els Camins de l´Alba, Editorial Alpina. Explicacions molt concises i poc aclaridores per un recorregut com aquest.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.