Rutes de senderisme

Ruta 109. Molló al Puig Moscós.

Breu introducció.

Ruta circular que surt de Molló per arribar al modest cim del Puig Moscós, on gaudirem d´esplèndides vistes del massís del Canigó, el Costabona i part del Pirineu oriental.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Unes tres hores per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 11,20 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 552 metres aproximadament, entre el punt mes alt al Puig Moscós (1.739 metres) i el punt mes baix a Molló (1.187 metres). El desnivell acumulat de pujada serien 595 metres i de baixada serien uns 600 metres.

 • Dificultats tècniques.

Fora de la temporada hivernal, no hi hauria cap de destacable.

 • Tipus de senyalització.

Trobarem marques del GR 11-151 i marques grogues d´Itinerannia, però no a tot el recorregut, ja que una part del camí de tornada -en el sentit de la ruta descrita-, no en trobarem. També hi ha pals senyalitzadors en diferents cruïlles.

Seria molt recomanable dur el GPS, per evitar complicacions per orientar-nos en el camí de tornada a Molló.

 • Estat del terreny.

En general, anirem per camins i pistes en bon estat. Haurem de creuar alguns torrents, que no presenten cap problema.

Època de l´any recomanada.

La primavera i la tardor. A l´estiu, si les temperatures no son altes, ja que es una ruta molt exposada al sol.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Església Santa Cecilia: El seu origen es romànic i sembla datar-se al segle X; al segle XI es va començar a edificar la torre-campanar, de la qual sembla que va tenir un ús temporal, amb utilitats bèl·liques.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem per la carretera C-38. Trobarem una petita zona d´aparcament de terra, quan fem la pujada cap al centre del poble. Als mesos estiuencs, ja es mes complicat de trobar-ne aparcament dintre del poble.

 1. Molló-Plaça Major (00.00 hores) (00,00 qm)(alçada 1.187 metres).

Som en aquesta plaça, i trobarem un pal senyalitzador, amb el número R85 d´Itinerannia. Anirem pel carrer Setcases, en pujada, seguint les marques del GR. Veurem el darrera de l´església de Santa Cecília. Seguirem pel mateix carrer, fins que sortim del nucli urbà.

Passem pel costat d´una finca fora del nucli urbà, ja al descobert. I mes endavant arribem a una altra finca, on trobem el senyal R84 d´Itinerannia, i del GR11. També trobem una petita font, i un banc per seure.

Anem per l´esquerra, gaudint de les vistes del cims del Pirineu oriental; per la dreta hi ha un camí que no agafem. La pujada es fa sostinguda, passant pel dipòsit d´aigua (0,576 qm), i una mica mes enllà la pista cimentada es fa de terra (0,706 qm).

Ens anem acostant a un mas, enmig dels prats on trobarem una font.

 1. Font del Rossinyol (00.20 hores)(1,18 qm)(alçada 1361 metres).

Al costat del mas de can Pletis, trobem aquesta font. Seguim pel camí uns metres fins arribar a una cruïlla de camins, on veure un pal senyalitzador. A l´esquerra un camí porta de nou a Molló; anirem pel mig, en pujada, seguint el GR11, fins que arribem a un oratori.

 1. Oratori de Santa Magdalena (00.30 hores)(1,65 qm)(alçada 1.430 metres).

Es un oratori que gaudeix d´unes vistes esplèndides, i on podem gaudir de l´ombra d´un arbre si volem fer una pausa. Retornem al camí, on trobarem el senyal R121, que va fent suau pujada per la carena, on creuarem dues tanques. A la segona, la pujada es fa mes decidida, acostant-nos a una zona boscosa.

Creuem un torrent, a la zona coneguda com els Igols d´en Romanic (2,73 qm); el camí fa un gir a la dreta, deixant la carena, fins que trobem una nova tanca, i poc després una altra, ja en zona boscosa. Deixem de tenir vistes àmplies, i fem una pujada, fins tornar de nou a la carena, on tornem a gaudir de les panoràmiques dels cims. Tindrem un filat a la nostra esquerra, i una mica mes lluny veurem el turonet del Puig Moscós, on arribem després de fer una curta pujada.

 1. Puig Moscós (1.15 hores)(4,29 qm)(alçada 1.739 metres).

Trobem un vèrtex geodèsic, i a pocs metres una tanca metàl·lica. Davant nostre tenim el Costabona, i el massís del Canigó.

Ja hem fet la part de pujada de la ruta, ara hem de fer la tornada, que es mes llarga, i mes suau de baixada. Hem de recular uns 300 metres, fins que a la nostra esquerra (4,56 qm) veurem una zona força esclarida -neta d´arbres- entre el bosc, amb una pendent marcada. Si ens hi fixem, al fons d´aquesta pendent, veurem un tancat metal.lic pel ramat.

Hem de fer baixada per aquesta zona neta d´arbres, fins arribar a prop d´aquest tancat, en direcció E-SE (est -sud-est). Quan hi arribem, deixem el tancat a la nostra dreta, i veurem un filat a la nostra dreta. Uns pocs metres a l´esquerra, i entre els arbres, hem de trobar un caminet,  que va fent baixada per dintre del bosc, fins arribar a una tanca, que creuem.

Deixarem el bosc, i anirem entremig de prats, amb boniques vistes de les muntanyes properes. El camí va fent baixada; passem pel costat d´un altre tancat pel ramat.

Tot i que no hi ha senyals, el camí no ofereix problemes per seguir-lo. En un revolt, passem pel costat d´una petita construcció abandonada, i trobem un camí a la dreta que no seguim. Una mica mes endavant, i després de passar un pas canadenc, trobem un corriol a l´esquerra, que no seguim, i poc després passem pel darrera d´una casa abandonada.

 1. Grells( 2.10 hores)(7,80 qm)(alçada 1.312 metres).

Trobem un pal senyalitzador d´Itinerannia (M2), amb senyals del GR. Seguim en direcció a Molló. Una mica mes endavant creurem un petit torrent i poc després un altre, de mes gran, amb una mena de pont amb troncs, però que el podem creuar sense cap problema.

El camí surt a una zona plena de falgueres, i creuem un filat (8,45 qm), seguint ara el corriol pel mig d´un prat, en lleugera pujada, que es farà mes ampli, on el rastre del corriol es difumina. Només hem de seguir rectes fins al final del prat, on tornem a retrobar un camí, que ens portarà a entrar dintre del bedollar del Grell.

Anirem per un corriol molt planer, fins que passem pel darrera d´una finca. Farem curta baixada fins arribar a l´entrada de la finca, on trobem un pal senyalitzador.

 1. La Bola (2.35 hores)(9,60 qm)(alçada 1.285 metres).

Trobem el senyal M1 d´Itinerannia, i seguim en baixada, en direcció a Molló.

Ens acostarem ja al nucli urbà. Trobem un camí a la dreta, que no agafem i seguim rectes. El camí es fa cimentat, i ja entrem al poble. Fem un gir a la dreta, pel carrer de la Guardiola, i arribem a la cruïlla amb el carrer Setcases, i només resta repetir el tall fet a l´inici de la ruta, fins arribar a la plaça Major.

 1. Plaça Major-Molló (2.55 hores)(11,24 qm).

Valoració de la sortida.

Ruta matinal, sense cap dificultat, i amb grans vistes panoràmiques dels cims propers.

Data de la sortida.

22/08/2021.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Molló.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r109-mollo-al-puig-moscos-89309825

Cartografia: Ripollès Itinerannia, Editorial Alpina, 1:50.000.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.