Rutes de senderisme

Ruta 110. Sant Quirze de Colera a coll de Pallerols,Puig Jordà i Puig de la Calma.

Breu introducció.

Ruta matinal per la comarca de l´Alt Empordà, que ens acosta a un lloc envoltat de muntanyes, i on podrem gaudir de vistes esplèndides dels cims on arribem.

Dades tècniques:

  • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 3.30/3.45 hores, per a una persona acostumada a caminar, i sense comptar parades.

  • Quilometratge.

Aproximadament uns 10 quilòmetres.

  • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien aproximadament uns 591 metres entre el punt mes alt, Puig Jordà, i el mes baix, a prop del Monestir. El desnivell acumulat serien poc mes de 770 de pujada i també de baixada.

El perfil de la sortida es de pujada sostinguda fins el Puig Jordà; després baixada i pujada fins el Puig de la Calma; i la resta del camí, de baixada fins arribar de nou al monestir.

  • Dificultats tècniques.

Cap de destacable, però cal parar en compte en no anar amb roba que no protegeixi el cos, ja que passarem per zones on la vegetació ens pot provocar esquinçades, si no anem protegits.

  • Tipus de senyalització.

Trobarem senyals grocs d´Itinerannia, així com del GR-11. També senyals de la ruta de refugis de Tramuntana.

  • Estat del terreny.

En alguns trams del recorregut trobarem un terreny embardissat, amb branques que sobresurten del terra; pedregós, a la zona de tornada.

Època de l´any recomanada.

Totes, excepte l´estiu.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Monestir de Sant Quirze de Colera: els seus orígens o data de construcció no son gens clares, alguns documents el situen al voltant del segle IX. És un conjunt arquitectònic format per la basílica de Sant Quirze, diverses dependències monàstiques organitzades al voltant del pati del claustre, una torre de defensa i restes d’un pany de muralla, l’església de Santa Maria i les restes de l’antic hospital. Amb la decadència del monestir, i el seu abandonament, va quedar molt afectat. Ha sofert obres de restauració al segle XX, que no han quedat concloses.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: per arribar al monestir, enclotat entre les diferents serres que l´envolten (Balmeta, Gibert), podem accedir des dels municipis de Vilamaniscle o Rabós d´Empordà, per carreteres locals, que porten a una pista de terra, en bon estat, i apte per a turismes. Cal anar amb certa prudència. Trobarem una gran esplanada on deixar el vehicle, i al davant del monestir, hi ha un restaurant que podem trobar obert.

 

  1. Monestir de Sant Quirze de Colera(00.00 hores)(00,00 hores)(alçada 183 metres).

Davant del Monestir, veurem un plafó del Paratge Natural de l´Albera. Seguirem un caminet amb baranes, i creuarem un pont metàl·lic, força aparatós, que salva el rec de la Perdiu. Seguirem per un camí en pujada, amb esglaons de fusta.

De seguida, veurem a la nostra esquerra un mur de pedra, on hi ha la Font del Convent. Retornem al camí, i seguim en pujada. Trobarem marques grogues d´Itinerannia.

El corriol passa entre vegetació baixa que pot ser molt abundant, sobretot a la primavera. Compte si fem la sortida amb pantalons curts.

Trobem un corriol a l´esquerra, però seguim rectes, fins trobar un altre, en una cruïlla. Aqui girem a l´esquerra, que comença a fer una pujada força sostinguda. Podrem gaudir d´esplèndides vistes del Canigó i dels cims de l´alta Garrotxa. Quan som a prop del coll de Pallerols, la pujada s´intensifica per un camí pedregós.

  1. Coll de Pallerols (1.00 hores)( 2,38 qm)( alçada 538 metres).

Arribem en aquest coll, on trobem el senyal dels 4 Refugis de tramuntana. Davant del senyal, girem a l´esquerra, en lleugera pujada, per un corriol mes plàcid.

Si fem la vista enrere, podrem gaudir de vistes sobre el golf de Roses i del massís del Montgrí. Arribem a la carena fins que trobem un senyal de 4 Refugis de Tramuntana: a la nostra esquerra, el coll de Banyuls, i a la dreta, a Colera.

Anem per l´esquerra, en pujada, enfilant per la carena, seguint les marques grogues, fins que arribem al costat d´un arbre, i veurem un refugi a la vora.

  1. Refugi Cabana de Font Jordana (1.20 hores)( 3,21 qm)(alçada 643 metres).

Trobem aquest petit refugi, en bon estat, on hi ha una tanca. Tenim vistes esplèndides cap a la zona de mar i la plana altempordanesa.

Retornem al camí, i seguim amunt, fins trobar una cruïlla de corriols (3,28 qm): a l´esquerra, veurem una fita de pedres i un petit senyal de la ruta dels 4 Refugis; seguirem per la dreta, en pujada decidida, amb marques grogues. El corriol passa per una zona embardissada, amb costa de veure el corriol el rastre del corriol. Anem en direcció SO-O (sud-oest -oest).

Anem guanyant alçada fins arribar a un coll.

  1. Coll de Teixó (1.35 hores)( 3,73 qm)(alçada 727 metres).

Hi ha un promontori de roques, i un senyal d´Itinerannia; a la dreta, anem a Portbou, i a esquerra, a coll de Banyuls. Veurem unes vistes espectaculars de la façana marítima, tant de Portbou com de la costa Vermella. Seguim la carena, en pujada.

Trobarem una bifurcació de corriols, i anem per l´esquerra en pujada fins arribar al cim de la sortida.

  1. Puig Jordà( 1.45 hores)(3,90 qm)(alçada 757 metres).

Arribem a aquest cim, on tindrem vistes esplèndides a banda i banda. Del cim, seguim per la carena, per un camí embardissat, que va fent baixada, i cal parar atenció a les branques a terra de la vegetació. El camí no està molt clar.

Enllacem amb un camí (3,98 qm); ara anem mes per planer, i tornem a anar per zona de bardisses. Trobarem diferents corriols i se´ns farà necessari disposar de GPS. La pujada torna a ser mes decidida i lenta, degut a les complicacions del terreny.

  1. Coll del Torn(2.00 hores)(4,60 qm)(alçada 606 metres).

Trobarem un senyal de la ruta 4 Refugis de Tramuntana. Haurem de seguir rectes en pujada, per superar un altre turonet, en direcció NE (nord-est), fins arribar a un altre cim.

Poc abans d´arribar al cim, hi ha un corriol a la nostra esquerra, que serà el camí de tornada.

  1. Puig de la Calma (2.15 hores)(5,25 qm)(alçada 712 metres).

Tenim unes vistes esplèndides del Canigó, el Pirineu Oriental, … en aquest cim, on hi ha un amuntegament de roques. Hem de retrocedir unes desenes de metres, i trobar un corriol, a la nostra dreta. Veurem alguna fita de pedres i alguna marca.

Es un camí pedregós, en alguns talls no està clar el camí a seguir, i es una baixada lenta.

Enllacem amb una pista, a l´alçada d´un filat. En un revolt de la pista, agafem un corriol, on hi ha una fita (7.03 qm), on hi ha marques Itinerannia. Poc després, tornem a enllaçar amb la pista, fins que arribem a una tanca gran, que haurem de passar.

  1. Coll de Plaja (2.55 hores)(7,83 qm)(alçada 392 metres).

Som en una pista ample, en molt bon estat, i veurem marques del GR-11. El seguirem, ja de baixada, camí al Monestir.

Trobem un corriol, que en pocs metres, ens porta a la font dels gossos (8,15 qm), però no val la pena, acostar-se. Es un abeurador pels animals.

Seguim per la pista, fins que trobem un senyal d´Itinerannia i deixem la pista, i anem per un corriol estret i embardissat, amb vistes propers al monestir (8,51 qm). Tornem a enllaçar amb la pista que havíem deixat, i l´atravessem per un camí mes ample, amb marques del GR.

Tornem a coincidir amb la pista, i ja arribem al monestir.

  1. Monestir de Sant Quirze de Colera (3.30 hores)(alçada 9,80 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida relativament curta, però de gran esforç físic, i que ens permet gaudir d´esplèndides panoràmiques als cims de la ruta. I podem aprofitar, si volem, per fer un dinar al restaurant que trobem al costat del monestir.

Data de la sortida.

03/01/2021.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Rabós.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r110-sant-quirze-de-colera-coll-de-pallerols-puig-jorda-puig-de-la-calma-91172110

Cartografia: Itinerannia Alt Empordà, Editorial Alpina, 1:50.000.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.