Rutes de senderisme

Ruta 111. Sant Feliu Pallerols a la Font Grossa,Coll Uría, Santa Cecília.

Breu introducció.

Ruta circular per la vila de Sant Feliu de Pallerols, que passa per algunes fonts i salts d´aigua; un castanyer centenari prop de la font Grossa i l´ermita de Santa Cecilia.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 3 hores per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 10,500 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 270 metres, entre el punt mes baix a l´antiga estació del Carrilet a Sant Feliu de Pallerols (473 metres), i el mes alt, al mirador de Sobremunt (743 metres). El desnivell acumulat serien 473 metres, ja que es una mica irregular a la part central de la ruta.

Al principi de la ruta, es força planer, fins que comença a deixar la zona habitada, on comença una pujada constant, fins que passem pel mirador de Sobremunt, i aleshores comença una baixada constant fins Santa Cecilia. La resta de la sortida es molt planera.

 • Dificultats tècniques.

Cap de destacable.

 • Tipus de senyalització.

Trobarem pals senyalitzadors en algunes cruïlles i marques grogues d´Itinerannia.

 • Estat del terreny.

En general en bon estat. En alguns trams, al estar molt a l´obaga, podem estar enfangats o relliscosos, sobretot si son a prop de torrents o rierols.

Època de l´any recomanada.

Tardor i primavera.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Capella de Santa Cecilia: es una petita capella d´origen romànic, de la qual es tenen dades del segle XII.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: entrem a la vila per la carretera C63, i al quilòmetre 59, just a la vora de la carretera, trobem l´antiga estació del Carrilet, on hi ha un espai prou d´aparcament.

 1. Sant Feliu de Pallerols. Estació Carrilet (00.00 hores)( 00,00 qm)(alçada 473 metres).

Sortim de l´antiga estació, en direcció NO (nord-oest), per un camí planer, que es la Via del Carrilet. Ens acostem a una zona arbrada, i trobem una bifurcació a pocs metres, i girem a l´esquerra, i poc després creuem el riu Brugent per un passallís, sense problemes.

Un cop passat el riu, trobem una cruïlla de pista, i anem per la dreta, en pujada. Dalt de tot, veurem el Santuari de la Salut. Anem vora els prats, en un recorregut força planer i bonic, fins que arribem a una carretera asfaltada. Girem a esquerra, fins que trobem una cruïlla amb un senyal (0,93 qm) d´Itinerannia, de la ruta 23 i 28 del Parc Natural de la Zona Volcànica.

Seguirem la ruta 28, en direcció al coll d´Uria, per la nostra dreta, en lleugera pujada, acostant-nos a una finca, arribant a la primera font.

 1. Font La Fàbrega (00.18 hores)( 1,16 qm)(alçada 506 metres).

Trobem la font, es un lloc amb un cert encant. Som davant la finca La Fàbrega. Hi passem pel davant, seguint la carretera, que aviat es converteix en un camí de terra. Passem per un pont de fusta, a prop d´una altra finca dedicada al turisme rural, i enllacem amb una carretera, on veurem un senyal d´Itinerannia (1,33 qm).

Seguim la carretera en pujada, fins que arribem a una cruïlla, on hi ha un senyal d´Itinerannia. A esquerra, la ruta 23; anem per la dreta per la 28, direcció la font Grossa, per un camí ample en planer.

El camí es va endinsant en zona boscosa, per zona pedregosa, fins que arribem a una nova cruïlla de rutes (1,76 qm). Per l´esquerra anem per la ruta 23 a la font Grossa, i per la dreta per la 28 a Coll d´Uria. Hem d´anar per l´esquerra, i aviat arribem al molí de Can Mates.

 1. Molí Can Mates (00.30 hores)(1,88 qm).

Es troba molt abandonat, però tenim vistes a gorgues del riu. Hem de creuar el riu per una passera de pedres. Un cop creuat, arribem a un prat.

Veurem una edificació abandonada, es el molí de Can Saderra (1,9 qm). Passem pel costat, pel mig d´un prat, i arribem a una altre prat, una mica mes alt , i ens anem decantant cap a la nostra esquerra, fins veure un altre pal senyalitzador de la ruta 23.

Seguirem ara un camí en pujada per la dreta, on ja no veurem marques grogues. Creuarem un altre prat, i tornem a ficar-nos en zona boscosa i la pujada es fa notar.

Arribem a una cruïlla, seguim per l´esquerra en pujada, a la vora del riu, on tindrem una bonica perspectiva dels salts d aigua que trobem, fins que arribem a la font Grossa.

 1. Font Grossa (0.40 hores)(2,62 qm).

Trobem senyal G977 d´Itinerannia. Seguirem amunt i trobarem alguns rètols indicant la mina de Brugent i el castanyer centenari, així com senyals grogues, fins que arribem a una cruïlla, enmig del bosc. A la nostra esquerra tenim la mina de la Font Grossa;  que queda a pocs metres. Ens hi podem acostar, tot i que no hi ha massa per veure.

Girem a la dreta, i per uns trons de fusta creuem el torrent, i arribem de seguida a un arbre, força malmès.

 1. Castanyer centenari (00.50 hores)(2.90 qm)(alçada 670 metres).

Ara, seguirem la pista que en baixada, ens portaria a Coll d´Uria. Es una pista ample. Trobarem una cruïlla, i seguim rectes, i dexem a la dreta la tornada a Sant Feliu.

Seguirem per la pista principal, acostant-nos a la carretera, fins arribar al coll d´Uria.

 1. Coll d´Uria (1.05 hores)(4,10 qm)( alçada 686 metres).

Trobarem el senyal G70 d´itinerannia, amb diferents opcions, i on es poden deixar uns quants vehicles. Es una cruïlla de camins. Seguirem per la nostra esquerra, on hi ha marca groga, fins que que trobem el senyal de la ruta 27 Coll d´en Bas, i deixem la pista, i agafem un corriol a la dreta, seguin la marca groga.

Trobarem una mena de clariana, entremig del bosc d´alzinar, que es un mirador a la zona de Sobremunt, i ja podem veure la vila de Sant Feliu de Pallerols, relativament a prop.

Trobarem dues cruïlles forces seguides, però seguim pel camí que ànavem, fins que enllacem amb una pista ampla. Trobem el senyal de la ruta 27 a la dreta, i seguim les marques d´Itinerannia, fins que trobem un corriol a la nostra, que es la drecera per arribar a Santa Cecilia.

 1. Corriol a Santa Cecilia (1.45 hores)(6,50 qm).

Deixem la pista i els senyals d´Itinerannia i agafem aquest corriol en baixada. Trobarem alguna marca amb una senyal verda, que seguirem, per dintre del bosc, fins arribar, de forma sobtada a la capella.

 1. Santa Cecilia (1.55 hores)( 7,30 qm)(alçada 516 metres).

Es una capella situada en un bonic entorn, entremig dels prats i els boscos. Val la pena, gaudir-la el lloc a la primavera.

Anirem per un camí que voreja els prats, fins que enllacem amb el Carrilet d´Olot -la via ciclista-, on el camí serà totalment planer, entremig dels prats, fins que arribem a la cruïlla amb un camí particular, que porta a un mas.

 1. Drecera Font del Mosquer (2.10 hores)(8,30 qm).

Deixarem la via del Carrilet, i agafarem aquest camí uns 200 metres, i aleshores, girem a l´esquerra, allunyant-nos del mas Pujabé. Seguirem per un camí de roderes, a la vora d´un prat, fins que al peu d´un arbre, trobem una cruïlla de camins on hi ha un pal senyalitzador, i a pocs metres trobem una font.

 1. Font dels Mosquers (2.20 hores) (9.00 qm).

Al costat d´unes pedres, veurem un rajolí del que surt una mica d´aigua. No es una font especialment maca. Tornem a la cruïlla de camins, i agafem una pista que passa per sobre d´un torrent, i que fa una mica de pujada.

 1. Pou de Glaç (2.25 hores)(9.30 qm).

Trobem una drecera en aquesta pista, que a poca distància ens porta al pou de glaç. Retornem a la pista, i passem pel mig d´una explotació agrària, havent de creuar el riu, en un entorn força degradat. Arribarem a una cruïlla i la seguirem a la dreta, envoltats de plataners i acostant-nos novament al Carrilet.

Abans però trobarem un corriol que ens acosta a la font de la Teula

 1. Font de la Teula (2.35 hores)( 10.00 qm).

Es troba molt deixada. Retornem al camí, i poc després enllacem amb el Carrilet, i ja només resta refer una part del camí que ja havíem fet a l´anada.

 1. Sant Feliu de Pallerols-estació Carrilet (2.40 hores)( 10,60 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida distreta, i de la que podem gaudir a la primavera i a la tardor, sobretot, si trobem si el riu porta prou aigua, per contemplar les gorgues i salts d´aigua, i si la primavera ha florit com de costum.

Data de la sortida.

04/04/2021.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Sant Feliu de Pallerols.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r111-st-feliu-pallerols-fonts-del-moli-i-grossa-castanyer-centenari-coll-uria-sta-cecilia-95727563

Cartografia: La Garrotxa Zona Volcània Editorial Alpina 1:25.000

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.