Rutes de senderisme

Ruta 112. L´Esquirol, a Cantonigrós i la Foradada.

Breu introducció.

Ruta circular que surt de L´Esquirol per arribar fins Cantonigrós pel camí ral d´Olot a Vic, fer un petit recorregut per dintre del poble, i arribar fins la Foradada, on podem admirar -si hi ha cabdal-, un preciós salt d´aigua, en un entorn ben aïllat entre parets de roca.

Dades tècniques:

  • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 3 hores, sense comptar parades, per a una persona acostumada a caminar.

  • Quilometratge.

Aproximadament uns 11, 50 quilòmentres. Podem retallar-ho una mica si fent menys volta per dintre de Cantonigrós.

  • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim de la ruta son 297 metres, entre el punt mes alt a Cantonigrós de 950 metres i el mes baix a L´Esquirol, al molí d´Arquerons, amb 662 metres. El desnivell acumulat serien uns 407 metres de pujada i uns 395 de baixada.

El desnivell seria inicialment de baixada fins el mas Arquerons, després de pujada suau fins arribar a Cantonigrós. D´allà de baixada fins la Foradada i novament de pujada agafar el camí de tornada, que sería de lleugera baixada fins tornar a L´Esquirol.

  • Dificultats tècniques.

La baixada a la Foradada, en un entorn molt a l´obaga, planteja unes certes dificultats en dies freds i humits, ja que podem trobar el terreny força relliscós. Cal anar amb atenció, en el trajecte de baixada en aquest punt.

  • Tipus de senyalització.

Trobarem algun pal senyalitzador en alguna cruïlla i marques del GR 151 a la tornada des de Cantonigrós, de forma puntual, per la qual cosa, ens seria molt necessari disposar d´un GPS per seguir bé la ruta.

  • Estat del terreny.

En general en bon estat, tot i que l´entorn de la Foradada, pot ser molt relliscós en dies que faci molta fred i el terreny estigui humit o mullat.

Època de l´any recomanada.

La primavera i la tardor, i molt recomanable si ha plogut a la zona dies o poques setmanes abans.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Església de Santa Maria, de l´Esquirol: d´estil barroc, va ser edificada a mitjans del segle XVIII, i el campanar va ser aixecat a posteriori també en el mateix període. Però a la guerra civil espanyola, l´església va quedar seriosament afectada i va ser reconstruïda -excepte el campanar-.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: per la carretera C-153, fins arribar al davant de l´església de Santa Maria, on també a la seu de l´Ajuntament de l´Esquirol, on trobarem places d´aparcament, al Passeig de les Gorgues.

  1. L´Esquirol-Església Santa Maria (00.00 hores)(00,00 qm)(alçada 692 metres).

Som al davant de l´església, que no te una aparença especialment bonica. Davant hi ha la seu de l´ajuntament i un plafó de rutes per L´Esquirol. Situats al davant del plafó seguim per l´esquerra, pel camí de la riera de la Gorga. Anem pel Passeig de les Gorgues, i deixarem tres cruïlles amb carrers -el darrer el de Cabrera-. Al proper, el carrer de Bellmunt, on hi ha una zona d´esbarjo per la mainada, girarem a l´esquerra, en lleugera baixada i el seguirem rectes, fins deixat el carrer asfaltat, i anar per un camí ja de terra, a la vora de la línia elèctrica.

Ens acostem al riu, i en un revolt, veurem un senyal del circuit inclusiu. Podem anar per l´esquerra i acostar-nos fins al pont de la Gorga.

Però seguirem per la dreta, passant pel davant del molí d´Arquerons (0,860 qm). Uns metres enllà creuem la riera de les Gorgues, per un pontet, que s´acosta al mas Arquerons (1,02 qm). Passem pel davant i anem en pujada per la pista d´entrada al mas, fins arribar a la carretera que porta a Vilanova de Sau. La seguirem a la nostra esquerra, fins acostar-nos a la cruïlla amb el carrer del Pont, on trobarem un senyal.

  1. Cruïlla carrer del Pont (00.20 hores)(1,40 qm).

En aquest punt hi tornarem a passar a la tornada. Ara hem de creuar la carretera, i pujar per uns esglaons i seguir pel carrer empedrat en pujada, fins que trobem un altre senyal, molt deteriorat, i que seria part del camí ral d´Olot a Vic. El seguirem en direcció a Cantonigrós, allunyant-nos de la zona urbana de L´Esquirol, per una pista ampla, al descobert, coberta de lloses de pedra.

 3. Dolmen Puigsespedres (00.25 hores)( 1,77 qm)( alçada 732 metres).

Trobem un plafó i a pocs metres, trobem les restes del dolmen. Retornem al camí. Veurem diferents rastres de camins, però haurem de seguir mes aviat pel cantó esquerra de la carena, en direcció NE (nord-est) i la vora d´un filat. Més endavant trobarem un filat a banda i banda del camí.

Una mica mes endavant trobem -al peu de la línia elèctrica-, una traça de camí a l´esquerra, amb un senyal de la ruta 4 de BTT, però seguim rectes (2,55 qm). Anem fent lleugera pujada. Arribem a la vora d´una tanca metàl.lica, i seguirem per la pista, per la nostra esquerra, seguint la ruta 4 de BTT.

Passem pel costat d´una finca, al mig del bosc, ja en planer, i arribem a l´entrada d´una urbanització, on trobem un senyal del Camí de Sant Jaume (3,64 qm).

Seguirem rectes per un carrer asfaltat, acostant-nos al centre de Cantonigrós. Veurem alguna marca groga, fins arribar a la cruïlla amb el carrer Major a l´esquerra, i la dreta el carrer Sant Bartomeu, en direcció a Tavertet.

4. Cantonigrós (1.00 hores)(4,03 qm)(alçada 915 metres).

Anem per la nostra esquerra; passem pel davant d´una font i, poc després, arribem a l´església de Sant Roc, on tornem a trobar una altra font.

Nota: el recorregut per dintre del poble es merament indicatiu. Per anar a la Foradada, hem de passar pel costat del camp de futbol.

Del darrera de l´església, surt un caminet empedrat, que ens porta a una zona d´esbarjo infantil i a les escoles del poble. Anem pel mig, pel carrer del Montcau, en pujada.

Deixem un carrer a l´esquerra, i arribem amb un cruïlla (4,84 qm), on agafem un camí de terra, el Passatge de Joan Triadú, fins arribar al carrer Sant Roc, al davant de la casa de colònies de Santa Maria del Roure. Girem a l´esquerra, com si tornèssim al centre de la vila, i al primer carrer a la dreta, girem en baixada -carrer de Cabrera-.

Precisament des d´aquest carrer tindrem una bonica vista del Pla d´Aiats i la serra de Cabrera.

Al final d´aquest carrer, girem a l´esquerra per un altre carrer, fins trobar una cruïlla, on trobem un senyal dels senders de la Foradada (5,36 qm). A l´esquerra anem al centre i per la dreta, a la Foradada i la ruta 5 de BTT. Anem doncs per la dreta; passem per la vora d´un aparcament d´autocaravanes, i passem pel costat del camp de futbol, fins trobar un senyal de la ruta BTT 4 i 5. Girem a la dreta i anirem per un camí de terra, i deixem en enrere el camp de futbol i la zona urbada de Cantonigrós.

Trobarem senyal del Camí de la riera de la Gorga, i una zona d´aparcament per a vehicles. El camí es fa empedrat, i passem pel davant d´un punt d´informació, i en baixada, cada vegada mes evident, fins arribar a una cruïlla.

5. La Foradada-drecera( 1.40 hores)(6,48 qm) (alçada 827 metres).

En aquest punt, hi haurem de tornar un cop visitada la Foradada, per fer la tornada a L´Esquirol. Ara agafem un caminet a la dreta un dos metres, i en una nova cruïlla, anem per l´esquerra. El camí es empedrat, i cal anar en compte en dies humits, ja que en dies humits pot relliscar. Hi ha una barana de protecció.

06. La Foradada (1.50 hores)(6,87 qm)(alçada 765 metres).

Arribem al peu de la Foradada, on si tenim la sort que la riera porta suficient cabdal, poder gaudir de l´espectable del salt de la Foradada. Donat que es un lloc molt turístic en certes èpoques, ens podrem trobar molta aglomeració de gent en aquest punt concret.

Tornem a fer pujada fins arribar a la cruïlla anterior. I ara seguirem per la nostra dreta, per un camí que trobarem algun senyal de GR. Es un camí irregular i força emboscat, sense gaires vistes.

Un cop creuat un torrent -sense cap complicació-, uns metres enllà sortim a un camí mes ample, on tornem a veure marques de la ruta de BTT.

7. Drecera a Les Fontiques (2.35 hores)(9,72 qm).

Trobem un corriol a la nostra dreta que s´apropa a aquesta font, però no l´agafem -veurem un senyal, força deteriorat-.

Poc després arribem a una zona molt mes oberta, on hi ha un pas canadenc i un filat que travessem.

8. Collet( 2.40 hores)(10,03 qm)(alçada 713 metres).

Trobem un senyal de Camins d´Osona. Ja tenim a la vista L´Esquirol. Anirem per un camí que voreja un prat, i ens apropem al mas El Campàs, d´on gaudirem d´una bonica vista del bosc, que deixem enrere.

Al davant del mas, seguim la pista en baixada fins arribar a la carretera, que seguirem en pujada uns metres, fins arribar, de nou, a la cruïlla del carrer del Pont (10,66 qm).

Ara seguim el carrer avall, fins arribar al pont de la Gorga, que salva la riera, i que creuem, i seguim un camí cimentat que passa pel davant d´una masia història, El Perai.

Arribem a la carretera -que porta a Tavertet-, i la seguim amunt en direcció al centre del poble, fins que arribem a la plaça Major, i a la nostra esquerra, trobem el carrer per on hem començat la ruta.

9. L´Esquirol (3.00 hores)(11,50 qm).

Valoració de la sortida.

Es una ruta amb l´interés de poder gaudir del salt de la Foradada. La resta de la sortida, no destaca especialment.

Data de la sortida.

14/11/2021.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de l´Esquirol.

Casa de Colònies Santa Maria del Roure.

Collsacabra

Espai Natural Protegit de Collsacabra

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r112-lesquirol-cantonigros-la-foradada-97956310

Cartografia: Collsacabra Vall de Sau, Editorial Alpina, 1:25.000.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.