Rutes de senderisme

Ruta 113. Vilamaniscle a Sant Martí Vallmala, Puig Esquers i Sant Miquel de Colera.

Breu introducció.

Ruta circular per Vilamaniscle (Alt Empordà), que arriba fins dalt del Puig Esquers, on gaudirem d´esplèndides vistes de la façana marítima de Colera a Llançà i el golf de Roses. Visitarem també les ermites de Sant Martí de Vallmala i Sant Miquel de Colera.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 4 hores.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 14,9 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 470 metres, entre el punt mes baix a Vilamaniscle al punt de sortida, amb uns 136 metres i el punt mes alt al Puig d´Esquers, amb 606 metres. El desnivell acumulat serien uns 700 metres de pujada i uns 708 metres de baixada.

Es una sortida força irregular. Primer pujada fins el coll de la Serra, per fer baixada fins la drecera per anar a Sant Martí de Vallmala, en pujada, que continua, ja mes accentuada fins arribar al Puig Esquers. Després baixada fins Sant Miquel de Colera, planera fins el mas Patiras, i en baixada fins arribar a la drecera de Sant Martí. Després novament pujada fins el coll de la Serra, i ara baixada fins Vilamaniscle.

 • Dificultats tècniques.

Cap de destacable.

 • Tipus de senyalització.

Trobem pals i senyals d´Itinerannia -grogues-, i del GR11.

 • Estat del terreny.

En bon estat.

Època de l´any recomanada.

A evitar l´estiu i els dies amb vent, ja que es una ruta molt exposada.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Església de Sant Martí de Vallmala: d´origen romànic es tenen dades seves del segle IX, i fins al segle XIV, encara feia la seva tasca com a parròquia. Es pensa que va perdre aquesta funció, potser per un esfondrament. Actualment només conserva una part de la seva edificació en peus.

Església de Sant Miquel de Colera: d´origen romànic, hi ha documents que donen fe de la seva existència al segle XII. Va ser l´antiga parròquia de Colera, fins que es va establir a prop del mar. A la dècada del 1980 va ser objecte d´una rehabilitació, donat el seu estat d´abandonament.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: per la carretera GIV 6032, just a l´entrada del poble, trobarem un aparcament de terra, on podem deixar el vehicle.

 1. Vilamaniscle(00.00 hores)( 00,00 qm)(alçada 137 metres).

Anem a la part superior de l´aparcament, i seguim amunt uns metres fins arribar a una cruïlla de carrers, on veurem un senyal d´Itinerannia, i anirem pel carrer Sant Quirze de Colera, a l´esquerra, fins arribar a una font, una mica mes enllà, on hi ha una petita placeta.

Deixarem aquest carrer, i anirem per la dreta, pel carrer de la Plaça, fins arribar a la Plaça Major, on trobem el pal AE119 d´Itinerannia. D´allà, seguirem pel carrer Puig d´Esquers, a la nostra esquerra en pujada, i poc després arribem a la petita placeta de Gaspar Pagès, on anirem per l´esquerra uns metres pel carrer del Nord, i seguida girem pel carrer Tramuntana, on ja veurem marques grogues d´Itinerannia i del GR 11.

Seguirem en pujada, allunyant-nos cada vegada més de la zona urbana.

Passem pel davant de la casa de colònies Tramuntana, i una mica mes enllà, s´acaba la zona asfaltada, i anem per una pista de terra.

 1. Coll de Closa (00.20 hores)(0,98 qm)(alçada 202 metres).

Arribem en aquesta cruïlla de pistes. Anem per la pista del mig, i comença a estar de nou asfaltat el terreny, i la pujada torna a ser decidida, fins que arribem al coll de Quirc (1,30 qm), on hi ha una nova cruïlla de camins.

 1. Coll de Quirc (00.25 hores)(1.30 qm)(alçada 235 metres).

A la nostra esquerra hi ha la finca La Sureda. Anirem pel mig. Aquí la pista torna a ser de terra. Tindrem vistes del Canigó. Hi ha espai per aparcar uns quants vehicles, si volem estalviar-nos tot aquest camí.

Trobem un senyal d´Itinerannia que diu “Dolmens” a la nostra esquerra, però no l´agafem. La pista va pujant suaument fins arribar a un altre coll.

 1. Coll de la Serra.

En aquest coll, trobarem un dipòsit d´aigua, així com un plafó, amb el senyal AE 120 d´itinerannia. Podem veure, si mirem cap a la muntanya que tenim al davant, el cim del Puig Esquers, ja que hi ha una petita edificació al seu cim. Seguirem pel GR11, en baixada.

Una mica mes endavant, en un revolt de la pista, trobem el senyal AE 121 Sobre Mas Baix. A la nostra dreta, hi ha l´itinerari 4 a Sant Silvestre de Valleta, per on segueix el GR11. Seguirem per la pista en baixada.

Ja veurem el mas de Baix, a la vora d´un torrent, a on arribarem ben aviat.

 1. Cruïlla Mas de Baix (00.50 hores)( 2,93 qm)(alçada 176 metres).

Arribem al peu d´un torrent, a prop d´aquest mas i trobem un pal de l´itinerari 3. A l´altra banda de la pista, veurem un corriol, que porta a Sant Martí de Vallmala. En aquest lloc, hi tornarem a passar a la tornada.

Deixem la pista, i agafem aquest corriol que fa una pujada força directa. Trobem senyals que ens orienten en un recorregut molt atractiu visualment. A la vora d´una alzina, veurem una cruïlla i seguirem per l´esquerra, fins que arribem a Sant Martí.

 1. Sant Martí de Vallmala (1.05 hores)(3,79 qm)(alçada 300 metres).

Arribem al davant del que queda d´aquesta construcció religiosa. Del seu darrera, trobarem un corriol, amb un senyal que ens assenyala la pujada fins el cim d´Esquers. La pujada es fa decidida i al descobert fins que enllacem amb una pista (4,33 qm).

La seguim a la nostra esquerra, encarats cap al cim, i unes metres enllà, trobem una cruïlla de camins: a l´esquerra, la pista segueix en direcció al coll de Sant Miquel, i a la dreta hi ha una altra pista, amb una tanca propera. Entremig de les dues pistes, i fent pujada decidida, hem de trobar rastre de corriol que puja per la carena. Trobarem algun senyal en una pedra. Es el tall pitjor senyalitzat de la ruta.

La pujada es constant. Superem un turó, on hi ha fites de pedra. I després haurem de superar un segon, on veurem un pi solitari, que deixarem a la nostra dreta. Creuem una pista i seguim un corriol mes definit en pujada, amb el cim mes a prop.

 1. Dolmen del Puig Esquers (1.35 hores)(4,88 qm)(alçada 590 metres).

Trobem el dolmen de pujada. Seguim per arribar al cim, que ja tenim molt a prop.

 1. Puig Esquers (1.40 hores)(5,00 qm)(alçada 606 metres).

Arribem al cim, on veurem una petita edificació, i un punt geodèsic. Les vistes a banda i banda son esplèndides. Ha sigut una pujada intensa, exposada al sol. Tindrem vistes a la façana marítima des de Colera a Roses, a la plana altempordanesa i als cims del Pirineu Oriental.

Del cim, farem camí de baixada per la carena en direcció N (nord), seguint unes marques verdes i vermelles, acostant-nos a un coll que ja veiem.

 1. Coll de Sant Miquel (1.50 hores)(5,41 qm)(alçada 545 metres).

Trobem el senyal d´Itinerannia AE 124, en aquesta cruïlla de camins. Hem d´agafar un sender que s´endinsa dintre del bosc, que trobem a la nostra esquerra, on veiem una marca verda i vermella. Anirem per un camí pedregós, on gaudirem d´esplèndides vistes de Colera. En algun moment, la baixada serà força directa, fins que arribem a l´ermita de Sant Miquel.

 1. Església de Sant Miquel de Colera (2.00 hores)( 5,96 qm)(alçada 498 metres).

L´església que es troba en bon estat de conservació, està al bell mig del bosc, en un lloc on podem trobar una mica l´ombra dels arbres.

Davant de la portalada de l´església, a la nostra dreta veurem un senyal que posa “Font”. Aleshores hem d´anar per la nostra dreta, per un corriol estret que fa baixada, fins arribar a una pista, que la seguim a la nostra dreta, fins que arribem a una font.

 1. Font de Sant Miquel ( 2.10 hores)( 6,26 qm)(alçada 460 metres).

En aquesta font, hi ha un aparatós mur de pedra, que no fa honor a un font tant eixuta.

Seguirem per la pista, fins que trobem una cruïlla, amb una pista que puja per la dreta a Puig Esquers, que no agafem (5,65 qm). Seguim rectes.

La pista va fent baixada, i podem gaudir de vistes de les muntanyes de properes a Colera, fins que arribem a una cruïlla, on trobem un dipòsit d´aigua a la nostra dreta (7,38 qm).

Aqui deixem la pista, i girem per la dreta, seguint la marca verda i vermella. Mes endavant trobarem marques de GR, i poc després trobem un senyal, que ens porta a un altre dolmen, molt a la vora de la pista.

 1. Dolmen Mas Patiràs (2.40 hores)(8,12 qm)(alçada 410 metres).

Es troba uns metres enlairat sobre la pista. No te massa atractiu. Retornem a la pista, fins que trobem un senyal d´Itinerannia i de monument megalític a l´alçada d´un pi.

En aquest lloc, veurem uns metres avall, fora de la pista, un altre pi, a la vora d´un plafó, i una mica mes enllà, les runes del mas Patirás.

Ens hi acostem a aquest plafó, i anem per un corriol fins arribar al mas.

 1. Mas Patiràs (2.45 hores)(8,81 qm)(alçada 354 metres).

Es troba abandonat. Agafem un camí per retornar a la pista que hem deixat, i la seguirem en la mateixa direcció que anàvem. Serà un trajecte al descobert.

Trobem una pista a la dreta que puja al Puig Esquers, que no agafem, i la pista comença  a fer baixada. Veurem un altre mas abandonat, força gran -Mas Guanter-, i un camí a la nostra esquerra que no agafem, fins que tornem a trobar el torrent, on prop del mas de Baix, on havíem agafat un corriol per pujar a Sant Martí de Vallmala (11,94 qm).

Ara només cal refer tot el trajecte fet a l´inici.

 1. Vilamaniscle (4.00 hores)( 14,94 qm).

Valoració de la sortida.

Ruta d´una certa exigència física, molt exposat al sol i al vent, i que a la part superior ens permet gaudir d´esplèndides vistes.

Data de la sortida.

28/03/2021.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Vilamaniscle

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r113-vilamaniscle-st-marti-vallmala-puig-esquers-st-miquel-colera-mas-patiras-97965865

Cartografia: Alt Empordà, Editorial Alpina, 1:25.000.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.