Rutes de senderisme

Ruta 114. Espinelves a Viladrau, pel camí antic.

Breu introducció.

Ruta circular d´Espinelves a Viladrau, que transcorre majoritàriament per zona boscosa i ens permet conèixer unes contrades dues viles molt vinculades amb les activitats forestals.

Dades tècniques:

  • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 3.15 hores sense comptar parades, i per a una persona acostumada a caminar.

  • Quilometratge.

Aproximadament uns 12,5 quilòmetres.

  • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 155 metres, entre el punt mes alt baix a la sortida d´Espinelves, a prop del pont de l´autovia C25 (695 metres) i el mes alt, en dos punts diferents dels camins d´anada i tornada (840 metres). El desnivell acumulat aproximat serien uns 461 metres de pujada i 451 metres de baixada.

Es una sortida irregular, però sense ser exigent.

  • Dificultats tècniques.

Cap d´important.

  • Tipus de senyalització.

Es una sortida amb moltes cruïlles de camins i pistes. Cal portar un GPS. El camí d´anada d´Espinelves a Viladrau, no hi ha senyals. A la tornada, seguirem el camí antic entre Osor i Viladrau, del qual trobarem alguns pals i senyals en algunes punts. Una senyalització molt deficient.

  • Estat del terreny.

Es una zona molt a l´obaga. Tot i així, el terreny no presenta masses dificultats.

Època de l´any recomanada.

A la tardor i primavera.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Església Sant Martï-Viladrau: d´origen romànic i documentada al segle X, se´n conserva ben poca cosa. Va ser objecte d´una profunda reforma al segle XVI i es va allargar fins al segle XVIII, incorporant elements barrocs.

Església de la Pietat-Viladrau: es una petita capella, datada al segle XVII, d´estil gòtic.

Església Sant Vicens-Espinelves: d´origen romànic, els seus antecedents es situen al segle XI, on es va edificar la nau principal. Posterioment i al segle XII es va construir una nova nau, i al segle XVII, es va edificar la capella situada al nord.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: per l´autovia C25 -Eix Transversal Girona-Vic-, agafarem la sortida senyalitzada i agafem la carretera GI-544, fins que arribem just a l´entrada del poble, on hi ha una aparcament de terra, força ampli.

  1. Espinelves-aparcament(00.00 hores)(00,00 qm)(alçada 735 metres):

De l´aparcament, seguirem en baixada pel carrer pel qual hem arribat a Espinelves. Veurem una placa verda; trobem un carreró a la dreta, que seguim en baixada, i veurem un senyal de Recuperació del camí antic Osor-Viladrau, i arribem a la carretera, que seguirem cap a la nostra dreta.

Passem pel davant de l´Arboretum Masjoan; i una mica mes enllà, trobem a la nostra esquerra un camí, que serà per on arribarem quan fem el camí de tornada. Seguim rectes per la carretera, fins que creuem un túnel que travessa l´autovia C-25, per sota (0,69 qm).

Veurem un camí asfaltat a l´esquerra, i deixarem la carretera. Mes endavant passem pel costat de dues finques -La Caseta i Can Riber-, i a la vora d´una granja, on ja anem per un camí ample de terra. Anem en pujada, i podem veure boniques perspectives de les muntanyes si girem la vista enrere.

La pujada es fa mes intensa; trobem un camí a l´esquerra (1,48 qm), però seguim rectes, fins que arribem a una cruïlla de camins (1,55 qm), i anirem per l´esquerra en pujada.

Som en una zona molt boscosa, sense vistes. Quan trobem un rètol d´àrea privada de caça, seguirem per l´esquerra, i en una curta pujada, ens trobem amb un canvi sobtat del tipus d´arbrat. El terreny es mes sorrenc, i ara el camí es mes planer.

Tindrem en algun lloc alguna vista del Matagalls.

El camí va fent baixada: en una bifurcació (3,16 qm), seguim per l´esquerra fins arribar a una finca, que sembla una mica abandonada.

  1. Corral de les Corts (00.50 hores)(3,40 qm)(alçada 808 metres).

Tenim una bonica panoràmica, quan passem a la vora d´aquesta edificació. Poc després passem per un pont, la riera de les Corts (3,79 qm), i som a l´altra banda de la muntanya.

Ara tindrem la riera a la nostra dreta. Trobarem alguns camins, però seguirem la pista principal. Veurem senyal de Les Corts. El camí es força a cobert, però es agradable.

Tornem a creuar la riera per un altre pont( 4,87 qm), i ara tenim la riera a l´esquerra. I arribem a una pineda, on els arbres son d´una gran alçada.

  1. Cruïlla pineda (1.20 hores)( 5,42 qm)(alçada 707 metres).

Envoltats de pins de grans dimensions, trobem aquesta cruïlla, i seguim per la dreta. Després creuem un petit torrent, i una mica mes enllà ja serem a prop de Viladrau. Passem pel darrera d´unes cases, fins que agafem un camí a la nostra dreta, i arribem a un carrer cimentat -Prat de l´Orella-, que seguirem en pujada, per una zona residencial (5,96 qm).

Quan arribem dalt del carrer, seguirem per la dreta, pel carrer de Sant Martí, també en pujada, fins que arribem a una rotonda, on veurem aprop la seu de l´ajuntament de Viladrau.

  1. Viladrau -Ajuntament (1.35 hores)(6,52 qm)(alçada 819 metres).

Creuem la rotonda, acostant-nos a l´ajuntament, pel carrer de Mercè Torres. A poca distància, ja veiem el campanar l´esglèsia de Sant Martí. Anem pel carrer en lleugera baixada, fins arribar a les escales que ens porten a l´església.

  1. Església de Sant Martí (1.40 hores)(6,78 qm)(alçada 822 metres).

De l´esglèsia, baixem unes escales i seguim per l´esquerra el carrer Pare Claret, fins arribar a la Plaça Major, on passem davant l´hostal Bofill, on tenim una bonica vista del Matagalls. Anirem per l´esquerra, pel carrer de Sant Marçal, fins arribar a una cruïlla, on ens desviem uns metres per arribar-nos a una altra església, de reduïdes dimensions.

  1. Església de la Pietat (1.50 hores)(7,16 qm)(alçada 819 metres).

Es una església ben modesta. Ara hi refem el camí fet, i seguim pel Passeig de la Pietat, girem a la dreta, pel carrer Arbúcies i arribem a una font.

  1. Font de les Valls (1.50 hores)(7,43 qm)(alçada 832 metres).

Seguirem pel carrer Arbúcies, fins que arribem a l´alçada del cementiri. En aquest lloc, trobem un senyal, i s´acaba la zona urbana, i es pot dir que comença el camí de tornada a Espinelves. Agafem un camí de baixada, que poc després creua la carretera, i veurem un senyal que ens orienta el camí de tornada a Espinelves.

Creuem un torrent, on hi ha la marca verda del camí antic, i enllacem amb una pista i seguim per la dreta; poc després passem per un pont, fins arribar a una finca.

  1. Mas Casadevall (2,05 hores)(8,22 qm)(alçada 792 metres).

Arribem a una bifurcació de camins. A l´esquerra hi ha camí mes fressat, però no porta enlloc. Hem d´agafar un camí que passa just per davant d´aquest mas, que està abandonat o en mal estat. Seguirem la tanca del Masmiquel (que es un mas que es troba una mica mes amunt del Casadevall), en pujada, fins que arribem a una cruïlla, on hi ha un senyal.

  1. Cruïlla Casa Nova de les Corts (2.15 hores)( 8,89 qm).

Trobarem un senyal, que a l´esquerra porta en aquest mas. Seguirem per la dreta, per una pista força monòtona. Mes endavant, trobem una pista a la dreta que no seguim, i novament, en una cruïlla, anem per la dreta, seguim un pal senyalitzador, fins que arribem a una cruïlla de camins.

  1. Cruïlla Can Feliu (2.35 hores)( 10,17 qm)(alçada 840 metres).

Arribem primer a una cruïlla de tres camins: a l´esquerra hi ha senyal de prohibit el pas; seguim pel mig on hi ha un senyal, i uns metres enllà arribem una nova cruïlla, on veurem un senyal, i seguirem per l´esquerra, passant pel darrera de Can Feliu.

Fem camí per una pista en bon estat, per una zona molt boscosa, fins que arribem a una cruïlla, on girem a la dreta en baixada (10,51 qm), i arribarem una estona després al peu de l´autovia C25. Girem a l´esquerra i passem per sota del pont de l´autovia fins que arribem al peu de la carretera, per on havíem passat al principi.

Girem a la dreta, passant per l´arboretum, i arribem de nou a Espinelves, on ens acostem fins a la seva església (12,48 qm), i fem camí de retorn a l´aparcament d´entrada a Espinelves.

  1. Espinelves-aparcament (3.05 hores)(12,60 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida que transcorre molt per dintre del bosc, i que pot ser molt interessant de fer en èpoques que coincideixen amb les fires de l´Avet i de la Castanya.

Data de la sortida.

31/10/2021.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia/Fires i Festes).

Ajuntament d´Espinelves.

Ajuntament de Viladrau.

Arboretum Masjoan.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/ruta-114-espinelves-a-viladrau-pel-cami-ral-100498830

Fira de l´Avet, al mes de desembre, a Espinelves.

Fira de la Castanya, a finals d´octubre a Viladrau.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.