Rutes de senderisme

Ruta 114. Espinelves a Viladrau, pel camí antic.

Breu introducció.

Ruta circular d´Espinelves a Viladrau, que transcorre majoritàriament per zona boscosa i ens permet conèixer unes contrades dues viles molt vinculades amb les activitats forestals.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 3.15 hores sense comptar parades, i per a una persona acostumada a caminar.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 12,5 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 155 metres, entre el punt mes alt baix a la sortida d´Espinelves, a prop del pont de l´autovia C25 (695 metres) i el mes alt, en dos punts diferents dels camins d´anada i tornada (840 metres). El desnivell acumulat aproximat serien uns 461 metres de pujada i 451 metres de baixada.

Es una sortida irregular, però sense ser exigent.

 • Dificultats tècniques.

Cap d´important.

 • Tipus de senyalització.

Es una sortida amb moltes cruïlles de camins i pistes. Cal portar un GPS. El camí d´anada d´Espinelves a Viladrau, no hi ha senyals. A la tornada, seguirem el camí antic entre Osor i Viladrau, del qual trobarem alguns pals i senyals en algunes punts. Una senyalització molt deficient.

 • Estat del terreny.

Es una zona molt a l´obaga. Tot i així, el terreny no presenta masses dificultats.

Època de l´any recomanada.

A la tardor i primavera.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Església Sant Martï-Viladrau: d´origen romànic i documentada al segle X, se´n conserva ben poca cosa. Va ser objecte d´una profunda reforma al segle XVI i es va allargar fins al segle XVIII, incorporant elements barrocs.

Església de la Pietat-Viladrau: es una petita capella, datada al segle XVII, d´estil gòtic.

Església Sant Vicens-Espinelves: d´origen romànic, els seus antecedents es situen al segle XI, on es va edificar la nau principal. Posterioment i al segle XII es va construir una nova nau, i al segle XVII, es va edificar la capella situada al nord.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: per l´autovia C25 -Eix Transversal Girona-Vic-, agafarem la sortida senyalitzada i agafem la carretera GI-544, fins que arribem just a l´entrada del poble, on hi ha una aparcament de terra, força ampli.

 1. Espinelves-aparcament(00.00 hores)(00,00 qm)(alçada 735 metres):

De l´aparcament, seguirem en baixada pel carrer pel qual hem arribat a Espinelves. Veurem una placa verda; trobem un carreró a la dreta, que seguim en baixada, i veurem un senyal de Recuperació del camí antic Osor-Viladrau, i arribem a la carretera, que seguirem cap a la nostra dreta.

Passem pel davant de l´Arboretum Masjoan; i una mica mes enllà, trobem a la nostra esquerra un camí, que serà per on arribarem quan fem el camí de tornada. Seguim rectes per la carretera, fins que creuem un túnel que travessa l´autovia C-25, per sota (0,69 qm).

Veurem un camí asfaltat a l´esquerra, i deixarem la carretera. Mes endavant passem pel costat de dues finques -La Caseta i Can Riber-, i a la vora d´una granja, on ja anem per un camí ample de terra. Anem en pujada, i podem veure boniques perspectives de les muntanyes si girem la vista enrere.

La pujada es fa mes intensa; trobem un camí a l´esquerra (1,48 qm), però seguim rectes, fins que arribem a una cruïlla de camins (1,55 qm), i anirem per l´esquerra en pujada.

Som en una zona molt boscosa, sense vistes. Quan trobem un rètol d´àrea privada de caça, seguirem per l´esquerra, i en una curta pujada, ens trobem amb un canvi sobtat del tipus d´arbrat. El terreny es mes sorrenc, i ara el camí es mes planer.

Tindrem en algun lloc alguna vista del Matagalls.

El camí va fent baixada: en una bifurcació (3,16 qm), seguim per l´esquerra fins arribar a una finca, que sembla una mica abandonada.

 1. Corral de les Corts (00.50 hores)(3,40 qm)(alçada 808 metres).

Tenim una bonica panoràmica, quan passem a la vora d´aquesta edificació. Poc després passem per un pont, la riera de les Corts (3,79 qm), i som a l´altra banda de la muntanya.

Ara tindrem la riera a la nostra dreta. Trobarem alguns camins, però seguirem la pista principal. Veurem senyal de Les Corts. El camí es força a cobert, però es agradable.

Tornem a creuar la riera per un altre pont( 4,87 qm), i ara tenim la riera a l´esquerra. I arribem a una pineda, on els arbres son d´una gran alçada.

 1. Cruïlla pineda (1.20 hores)( 5,42 qm)(alçada 707 metres).

Envoltats de pins de grans dimensions, trobem aquesta cruïlla, i seguim per la dreta. Després creuem un petit torrent, i una mica mes enllà ja serem a prop de Viladrau. Passem pel darrera d´unes cases, fins que agafem un camí a la nostra dreta, i arribem a un carrer cimentat -Prat de l´Orella-, que seguirem en pujada, per una zona residencial (5,96 qm).

Quan arribem dalt del carrer, seguirem per la dreta, pel carrer de Sant Martí, també en pujada, fins que arribem a una rotonda, on veurem aprop la seu de l´ajuntament de Viladrau.

 1. Viladrau -Ajuntament (1.35 hores)(6,52 qm)(alçada 819 metres).

Creuem la rotonda, acostant-nos a l´ajuntament, pel carrer de Mercè Torres. A poca distància, ja veiem el campanar l´esglèsia de Sant Martí. Anem pel carrer en lleugera baixada, fins arribar a les escales que ens porten a l´església.

 1. Església de Sant Martí (1.40 hores)(6,78 qm)(alçada 822 metres).

De l´esglèsia, baixem unes escales i seguim per l´esquerra el carrer Pare Claret, fins arribar a la Plaça Major, on passem davant l´hostal Bofill, on tenim una bonica vista del Matagalls. Anirem per l´esquerra, pel carrer de Sant Marçal, fins arribar a una cruïlla, on ens desviem uns metres per arribar-nos a una altra església, de reduïdes dimensions.

 1. Església de la Pietat (1.50 hores)(7,16 qm)(alçada 819 metres).

Es una església ben modesta. Ara hi refem el camí fet, i seguim pel Passeig de la Pietat, girem a la dreta, pel carrer Arbúcies i arribem a una font.

 1. Font de les Valls (1.50 hores)(7,43 qm)(alçada 832 metres).

Seguirem pel carrer Arbúcies, fins que arribem a l´alçada del cementiri. En aquest lloc, trobem un senyal, i s´acaba la zona urbana, i es pot dir que comença el camí de tornada a Espinelves. Agafem un camí de baixada, que poc després creua la carretera, i veurem un senyal que ens orienta el camí de tornada a Espinelves.

Creuem un torrent, on hi ha la marca verda del camí antic, i enllacem amb una pista i seguim per la dreta; poc després passem per un pont, fins arribar a una finca.

 1. Mas Casadevall (2,05 hores)(8,22 qm)(alçada 792 metres).

Arribem a una bifurcació de camins. A l´esquerra hi ha camí mes fressat, però no porta enlloc. Hem d´agafar un camí que passa just per davant d´aquest mas, que està abandonat o en mal estat. Seguirem la tanca del Masmiquel (que es un mas que es troba una mica mes amunt del Casadevall), en pujada, fins que arribem a una cruïlla, on hi ha un senyal.

 1. Cruïlla Casa Nova de les Corts (2.15 hores)( 8,89 qm).

Trobarem un senyal, que a l´esquerra porta en aquest mas. Seguirem per la dreta, per una pista força monòtona. Mes endavant, trobem una pista a la dreta que no seguim, i novament, en una cruïlla, anem per la dreta, seguim un pal senyalitzador, fins que arribem a una cruïlla de camins.

 1. Cruïlla Can Feliu (2.35 hores)( 10,17 qm)(alçada 840 metres).

Arribem primer a una cruïlla de tres camins: a l´esquerra hi ha senyal de prohibit el pas; seguim pel mig on hi ha un senyal, i uns metres enllà arribem una nova cruïlla, on veurem un senyal, i seguirem per l´esquerra, passant pel darrera de Can Feliu.

Fem camí per una pista en bon estat, per una zona molt boscosa, fins que arribem a una cruïlla, on girem a la dreta en baixada (10,51 qm), i arribarem una estona després al peu de l´autovia C25. Girem a l´esquerra i passem per sota del pont de l´autovia fins que arribem al peu de la carretera, per on havíem passat al principi.

Girem a la dreta, passant per l´arboretum, i arribem de nou a Espinelves, on ens acostem fins a la seva església (12,48 qm), i fem camí de retorn a l´aparcament d´entrada a Espinelves.

 1. Espinelves-aparcament (3.05 hores)(12,60 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida que transcorre molt per dintre del bosc, i que pot ser molt interessant de fer en èpoques que coincideixen amb les fires de l´Avet i de la Castanya.

Data de la sortida.

31/10/2021.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia/Fires i Festes).

Ajuntament d´Espinelves.

Ajuntament de Viladrau.

Arboretum Masjoan.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/ruta-114-espinelves-a-viladrau-pel-cami-ral-100498830

Fira de l´Avet, al mes de desembre, a Espinelves.

Fira de la Castanya, a finals d´octubre a Viladrau.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.