Rutes de senderisme

Ruta 116. L´Estartit al Roca Maura, Torre Moratxa i Castell de Montgrí.

Breu introducció.

Ruta circular que surt del nucli de L´Estartit, per passar pel cim del Roca Maura i la Torre Moratxa, amb grans vistes de tota la zona, i arribem fins al Castell de Montgrí, on farem camí de tornada, pel Camí Vell de Torroella de Montgrí a L´Estartit, molt planer.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 4.30 hores. Podem escurçar si deixem un vehicle a Torroella de Montgrí, i ens volem estalviar de fer el Camí Vell, que es força monòton.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 18 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim aproximat de la sortida serien uns 308 metres, entre el mínim a 2 metres a L´Estartit, a la confluència del carrer Santa Anna, i el punt mes alt, al cim del Montplà, uns 310 metres. El desnivell acumulat de pujada serien uns 614 metres, i el desnivell acumulat de baixada serien uns 605 metres.

La sortida te dos perfils molt diferenciats: el primer, de L´Estartit al castell de Montgrí, alterna pujades molt directes, amb baixades i trams de planer; i el segon, el camí de tornada de Torroella de Montgrí a L´Estartit, pel Camí Vell, molt planer.

 • Dificultats tècniques.

La pujada des del coll de Garrigàs al castell de Montgrí, implica en algun moment fer alguna grimpada. Es un terreny en que la pedra es llisa, i en dies amb pluja o humitat, cal anar una mica en compte. Es mes complicat quan fem la ruta a l’inrevés.

 • Tipus de senyalització.

Trobarem marques de sender local (blanca i verda) al tram de L´Estartit al castell de Montgrí, del GR-92 i pals senyalitzadors; trobarem pals senyalitzadors al camí vell, tot i que no presenta gaires problemes per seguir el camí.

La zona mes problemàtica per seguir es el tram de Torre Moratxa fins el coll de les Sorres, ja que hi ha molts de corriols, amb marques de rutes diferents i ens podem equivocar fàcilment.

 • Estat del terreny.

Trobarem trams pedregosos de L´Estartit al castell de Montgrí, per la zona muntanyosa. El Camí Vell es troba en perfectes condicions.

Època de l´any recomanada.

A evitar els dies calorosos o amb vent, ja que es una sortida molt exposada.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Castell de Montgrí: es una fortificació militar que es va construir durant els anys 1294 a 1304, seguint les ordes del rei Jaume II, enmig de les lluites entre el comtat de Barcelona i el comptat d´Empúries. No es va a concloure la seva construcció, en acabar-se aquestes lluites.

Església Santa Anna: va ser reconstruïda i eixamplada al 1920, per un benefactor de la zona.

Torre del Rellotge o La Perola: en aquest lloc, els pescadors acostumaven a tenyir les xarxes, de color fosc. Hi havia una caldera on feia la coloració fosca de les xarxes. Els germans Marquès, que varen fer fortuna a Cuba, varen ajudar econòmicament. Actualment hi ha un rellotge de sol i una obra surrealista del pintor local Joan Fuster.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem per la carretera GI-641. El punt de sortida es a la rotonda del Passeig Marítim, en confluència amb el carrer Santa Anna.

01.L´Estartit-Carrer Santa Anna (00.00 hores)(00,00 qm)(alçada 2 metres).

Al Passeig Marítim, trobem una rotonda, amb la confluència amb aquest carrer. Es un carrer molt comercial, i el seguim cap a l´interior del poble. Passem davant la Torre del Rellotge o La Perola, i una mica més endavant, per l´església de Santa Anna, fins que arribem amb la cruïlla amb el carrer del Pont Nou. Anem per la dreta, on hi ha unes palmeres, i de seguida, girem a esquerra, fins que trobem una cruïlla amb el carrer Pujada de la Primavera (0,532 qm), on trobem un pal senyalitzador del sender local.

Seguirem aquest carrer en pujada, força directa, seguint les marques fins que arribem a un pal senyalitzador. Haurem d´anar en compte, ja que en una part del recorregut, es convertirà amb una carretera, on no hi ha espai pels vianants.

 1. Drecera Roca Maura (0,13 hores)(1,05 qm)(alçada 62 metres).

Deixarem aquest carretera, i seguirem un corriol que fa pujada en direcció al Roca Maura, seguint els senyals de sender local. Es un corriol empedrat, pel mig de la pineda, però mes endavant i prop del cim, anem al descobert pel mig de vegetació baixa.

Passem pel costat de les antenes de telecomunicacions i seguim en pujada fins arribar al vèrtex geodèsic.

 1. Roca Maura (00.30 hores)(1,71 qm)(225 metres).

Tenim unes vistes esplèndides de la platja de L´Estartit, les Illes Medes, la plana baix empordanesa, el Montgrí, la platja de Pals, i si girem la vista enrere, una mica mes lluny, el Canigó, …

Del cim, fem baixada fins la torre de telecomunicacions, i agafem una pista que fa baixada, una mica pedregosa, que seguirem fins que en el primer revolt, agafem un corriol en baixada a la nostra esquerra (2,10qm).

Aquest corriol es força pedregosa, i comença a fer pujada fins un turó que tenim davant nostre.

 1. Torre Moratxa (00.44 hores)(2,46 qm)(alçada 220 metres).

Hi ha una petita construcció, on servia de guaita contra els atacs dels pirates. Tenim una vista molt similar a la del Roca Maura, però a destacar les vistes de la immensa pineda properes a Torre Ponça. Es una enorme extensió de pineda.

També veurem una urbanització, Torre Vella, per on haurem de passar mes endavant. Seguim la carena en baixada, amb molt de compte, ja que es molt pedregosa, i les pedres son molt esmolades en alguns llocs.

Ens endinsem dintre d´una pineda, on deixem de tenir vistes, i trobem força corriols. Haurem de seguir el nostre GPS, ja que podem agafar dreceres amb senyals que no siguin el camí correcte.

Veurem marques de sender local i altres de groga i blava. Seguirem aquestes darreres fins arribar a enllaçar amb una pista ampla (2,84 qm). La seguim en baixada, a la nostra esquerra, en direcció NO (nord-oest).

El camí s´ajunta amb un altre, a la dreta hi ha una tanca electrificada, fins que arribem a una cruïlla de tres camins.

 1. Cruïlla camins (01.00 hores)(3,07 qm).

A l´esquerra, hi ha marca vermella i blava, i la pista del mig, hi ha marca groga i verda marcada. Hem de seguir pel mig, en pujada, però mes endavant, va afluixant. Es un recorregut agradable de fer. El nostre camí s´uneix amb un altre per l´esquerra (3,50 qm), i el seguim a l´esquerra.

Trobem una cruïlla a la dreta que no agafem; passem una tanca per impedir el trànsit de vehicles, i una mica després trobarem a la dreta, un camí de la Ruta del Vent, que no seguim (4,29 qm). Poc després, i unes desenes de metres abans de passar pel costat de dos gran pins, enmig d´un prat, trobem un corriol a la nostra esquerra (4,57 qm).

Deixem la pista, i seguim aquest corriol, fins passar pel davant d´una barraca.

 1. Barraca Aixart d´en Busqueta (1.16 hores)(4,66 qm)(alçada 112 metres).

Trobarem aquesta barraca a pocs metres del corriol, cap a la nostra dreta, si la volem visitar. Forma part de la Ruta del Vent, i es una mostra de l´aprofitament agrícola i forestal d´aquesta zona. Seguim el corriol, i ja en veurem una altra, però, no es troba senyalitzada.

Mes endavant trobarem el forn del coll dels Sorres (4,81 qm), que es troba a peu del camí, i on trobem un plafó explicatiu. El camí es fa pedregós i enllacem amb una pista, on trobem senyals de vermelles i blanques, del GR-92.

Passem pel darrera de la urbanització Torre Vella, seguint la marca del GR. Trobarem un caminet a la dreta, però seguim en pujada, passant pel costat d´un dipòsit d´aigua.

La pista ens apropa a una pineda, on trobem un plafó de la duna continental. Seguirem ara per un camí asfaltat i arribem a una cruïlla amb un senyal que posa Les Dunes. Seguirem pel GR92, direcció al Castell de Montgrí, per una carretera. Una mica mes enllà, trobem un senyal de sender local a l´esquerra, però seguim rectes fins que arribem a la zona recreativa.

 1. Zona recreativa Coll de les Sorres (1.40 qm)(6,29 qm)(alçada 130 metres).

Trobem una zona de pícnic, on hi ha la font del Coll de Serres. A l´altra banda, trobem un senyal, amb les diferents rutes. Per la nostra dreta, podem agafar un sender local per arribar fins l´ermita de Santa Caterina, però seguirem amunt, seguint la marca del GR92, en direcció al castell de Montgrí.

Deixem la pista, i seguim un camí pedregós, que deixa la pineda, i ja podem veure que s´enfila, fins el turó que tenim al davant, que es la carena del Montplà.

El corriol va pujant sense descans, fins que va girant a la dreta, passant pel costat de la part rocosa del turó, per assolir un petit collet, on hi ha una bifurcació de corriols (7,22 qm): a la dreta i en planer, aniríem en direcció al coll del Puig, on podem anar a Santa Caterina, però seguirem per l´esquerra, en una nova pujada, mes suau, fins assolir la carena del Montplà.

Anem per un caminet, força pedregós, al descobert; veiem una barra metàl·lica que sobresurt a la carena i ens desviem del caminet fins arribar-hi a on és.

 1. Montplà (2.10 hores)(7.76 qm)(alçada 310 metres).

Veurem dues plaques commemoratives, i tindrem vistes molt amplies de tota la zona. Ja veiem a prop la muntanya del Montgrí. Retornem al caminet, i ara fem una baixada, fins arribar al peu de la muntanya del Montgrí on farem la pujada, per una zona pedregosa.

 1. Coll d´en Garrigàs (2.22 hores)(8,32 qm)(alçada 215 metres).

Trobarem rastre de corriols a esquerra i dreta, però hem de seguir pel mig, on veurem una marca del GR. Hem de tornar a fer una pujada pel mig de la muntanya, marcada, i que en algun moment, ens obligarà a fer utilitzar les mans per superar el desnivell. No presenta cap dificultat especial aquesta pujada, però si es fa a l´inrevès -en baixada-, pot ser mes complicada en dies que el terra estigui mullat.

 1. Castell de Montgrí (2.35 hores)(8,76 qm)(alçada 302 metres).

Arribem als peus del Castell, on podem entrar a fer una ullada. Hi ha dos punts, on podem accedir a la planta superior, per unes escales metàl·liques de cargol, i fer una volta completa al recinte, per gaudir de les vistes exteriors, ja que el Castell no te cap part edificada, fora dels murs.

Ara, farem el camí de retorn a L´Estartit. De l´entrada al castell, seguirem un camí en baixada, pedregós, que ens portarà fins el coll de Santa Caterina.

 1. Coll de Santa Caterina (2.55 hores)(9,63 qm)(alçada 195 metres).

En aquest coll, trobem la creu de Santa Caterina, i podrem veure, una mica enclotada a la vall, l´església del mateix nom. Del coll, seguim per un camí en baixada, passant pel costat de tres petites capelles, conegudes com les Capelles de Santa Caterina. Quan passem pel costat de la darrera -que seria la primera, de fet-, hi ha una bifurcació de caminets, i anem per la dreta en baixada.

Anirem seguim les marques del GR, ja en baixada menys accentuada; passem per una zona d´oliveres, fins que arribem a la zona urbana de Torroella de Montgrí.

Som a la ronda Pau Casals (10,92 qm), on hi ha un senyal del GR-92 i girem a l´esquerra, seguint el carrer, i ja no seguirem el GR, ni tampoc durant una estona, trobarem marques o senyals, fins que enllacem amb el Camí Vell.

Poc després, passem pel costat de l´escola Sant Gabriel. Seguirem rectes fins arribar al costat d´unes instal·lacions esportives on hi ha un camp de futbol; aquí seguirem en baixada per la dreta, fins que arribem a un pavelló amb unes pistes esportives, i hem d´agafar unes escales que baixen, a la nostra esquerra, al carrer de Santa Caterina. Seguirem avall i no agafem el primer trencat a la dreta, però sí el segon, el carrer Pere II el Gran, que seguirem fins avall del tot, fins trobar un senyal d´estop i girem a esquerra, on veurem un senyal de la xarxa cicloturística, fins arribar al final de la zona urbana.

Creuem un pas de zebra, i anirem pel sender local de la font del Capellans. Passem pel darrera d´unes naus comercials, i s´acaba el camí asfaltat i ja som al Camí Vell, que es una Via Verda.

 1. Font dels Capellans (3.35 hores)(12,98 qm)(alçada 28 metres).

Hi ha una petita zona de descans. Seguirem per la pista de terra, que s´acosta a la carretera. Trobarem diferents cruïlles, però sempre seguirem la pista principal. Un cop passada la deixalleria, la pista es va distanciant de la carretera, i anem per una zona mes rústica, a la vora de prats i conreus.

Passem pel costat de la urbanització Torre Gran, on per una estona, el camí es fa cimentat, però passada aquesta zona, torna a ser de terra. El camí passa pel costat del càmping Castell de Montgrí, i de diferents establiments d´hostaleria i finques particulars, fins que arribem al càmping Rifort, on acaba el Camí Vell (17,36 qm).

Som en una rotonda, i agafem el carrer a la nostra esquerra; passem pel costat de la caserna de la Guardia Civil i de la Policia Municipal, i just després d´una font.

 1. Font de Santa Anna (4.30 hores)(18,02 qm).

Trobem un espai per descansar i un plafó explicatiu de la seva història, on antigament es feia servir com a rentador.

Seguim pel carrer, on veurem marques de sender local, fins que arribem a la cruïlla amb el carrer Pujada de la Primera, per on havíem passat al principi, i ara ja només resta desfer el camí.

 1. L´Estartit-carrer Santa Anna (4.35 hores)(18,62 qm).

Valoració de la sortida.

Ruta d´una certa exigència física, amb una primera part amb grans vistes panoràmiques del Baix Empordà, i la segona part, de tornada pel Camí Vell, molt mes monòtona. En general una sortida que val la pena gaudir-la en un dia assolellat sense calor ni vent.

Data de la sortida.

01/05/2022.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Torroella de Montgrí.

Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r116-lestartit-rocamaura-torre-moratxa-castell-de-montgri-102319539

Cartografia: Empordà Costa Brava Editorial Piolet, 1:30.000.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.