Rutes de senderisme

Ruta 117. Parc Aiguamolls de l´Empordà rutes 1 i 2.

Breu introducció.

Passejada pel Parc Natural dels Aiguamolls de l´Empordà, seguint les rutes 1 i 2, on passarem per diferents miradors i observatoris d´aquest espai natural, on podem gaudir de les vistes i de la presència d´aus migratòries i aquàtiques.

També hem de valorar tot aquest espai de diversitat paisatgística, on trobem les closes o prats de pastura humits, que estan voltats de recs, alguns d´ells artificials, que nodreixen d´aigua estanys i llaunes (nom que es dona a les llacunes litorals). Alguns dels estanys, com els del Cortalet, la Closa del Puig i de Matà, varen ser creats pel parc, per recuperar espais que havien quedat dessecats des de fa molt de temps.

Al recorregut hi trobarem uns quants aguaits -un terme local per nomenar els observatoris-, que permeten que els entusiastes de la fotografia de la natura, puguin gaudir especialment dñ aquest recorregut.

Dades tècniques:

  • Durada de la ruta.

Aproximadament unes dues hores per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

  • Quilometratge.

Aproximadament uns 8 quilòmetres.

  • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

Inapreciable. La ruta es molt planera.

  • Dificultats tècniques.

Cap.

  • Tipus de senyalització.

Trobarem senyals en diferents punts de la ruta.

  • Estat del terreny.

En general en bon estat. Camins de terra, molt planers.

Època de l´any recomanada.

La primavera seria la mes recomanable.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Cap.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: agafem la carretera GIV-6216, i agafem el trencant en direcció a El Cortalet, on trobem una àmplia zona d´aparcament, a prop del centre d´informació. Aquest aparcament te un cost de 5€ -2022-, que serveix per nodrir de fons al Parc Natural. Hi ha zona de pícnic i dues zones de serveis, amb lavabos adaptats.

El Cortalet (00.00 hores)(00,00 qm)(alçada 2 metres).

Ens acostem al centre d´informació. Poc abans d´arribar, veurem un plafó informatiu, i una barrera de fusta, al davant d´un camí ample de terra. Seguim uns metres en direcció al Cortalet, i girem a la dreta, per un corriol, on trobarem els indicadors de la ruta 1 i 2.

Sortim al camí de terra, barrat per la tanca que havíem vist abans. Es un camí a l´ombra dels arbres, on tenim un rec a la nostra esquerra. Anirem trobant plafons informatius de la flora i fauna del Parc.

Trobem una drecera a l´esquerra i arribem a un aguait, on hi ha un magnífic observatori.

  1. Aguait de les Gantes(00.10 hores)(0,500 metres).

Tenim vistes a l´ampli estany del Cortalet, on podrem gaudir de la contemplació dels d´una manera còmoda, a una certa distància. Trobem plafons de la fauna i flora de la zona, en aquest parc.

D´aquest observatori, retornem al camí i poc després arribem a un senyal, que es l´accés a un altre observatori.

  1. Aguait de Les Daines (00,11 hores)(0,600 qm).

Trobem unes escales de fusta que porten a una passera -també de fusta, que a una certa alçada, ens acosta a un altre observatori, molt mes obert que l´anterior. En aquest cas, no hi ha un estany, es un prat, força ample.

Retornem al camí, i seguim la passejada, molt agradable, entre l´ombra del arbres, sobretot a la primavera. Passem pel davant pel casot de la Bomba, feta d´obra, sense gaire interès.

Deixem d´estar a l´ombra, i tenir vistes a la serra de les Alberes i la muntanya del Paní i arribem a una passarel·la de fusta, que ens porta a un altre mirador.

  1. Closa del Puig (0.30 hores)(1.20 qm).

La passarel·la creua el rec de la Gallinera, que nodreix els estanys de la zona, i podem tenir la sort de veure de trobar-nos amb ànecs coll-verds.

Arribem a un mirador, no massa protegir, amb vistes amb un prat i a l´estany de la Closa del Puig. Retornem al camí i uns 400 metres endavant, trobem una drecera a la nostra esquerra, per acostar-nos a un altre mirador.

  1. Observatori Pallejà ( 0.36 hores)(1,8 qm).

Hem de seguir una passarel·la de fusta, que també està a una certa alçada i a sobre d´una zona humida. Es un observatori, força protegit, habilitat com el de les Gantes, per asseure´s i gaudir de les vistes, però te una visió mes limitada que el de les Gantes.

Retornem al camí, i seguim per on anàvem, fins arribar a una cruïlla, on veurem un senyal en una tanca de fusta. Som al davant dels estanys del Matà.

En aquest punt, tenim dues opcions, ja que de fet, pel camí de tornada, hi tornarem a passar per aquest lloc, i tornarem a repetir el camí fet fins ara.

En aquest cas, hi anem per la dreta, en direcció a l´observatori Senillosa, que es troba dalt d´uns antigues sitges d´emmagatzemar arròs. Abans d´arribar, trobem un petit observatori.

  1. Observatori d´en Biel (00,41 hores)(2.01 qm).

Es un observatori a peu del camí, que ens permet tenir vistes de la part del darrera de l´estany de la Closa del Puig. Seguim i ben aviat arribem a les imponents sitges que fa estona que hem començat a veure.

  1. Observatori Senillosa (0,42 hores)( 1.94 qm).

Arribem al peu d´aquestes sitges, antigament dedicades a emmagatzemar arròs. Dalt de la primera que trobem, hi ha situat dalt de tot un observatori, amb una vista de 360º de tot el parc. Haurem de pujar per les escales per dintre, d´on gaudirem d´aquesta vista esplèndida. Després la baixada la farem per unes altres escales.

Son escales interiors, però poden tenir una sensació d´alçada.

Retornem al peu de la sitja, i a pocs metres trobem el Mas de Matà, centre d´informació vinculat al Parc. Seguim pel camí per la dreta, i anem voltant els estanys. Trobem un camí a la dreta que s´acosta a una zona d´aparcament, però seguim rectes, fins arribar al peu d´una carretera, on molt a prop, hi ha l´aparcament del Cortal Blanc.

En aquest lloc, seguim per l´esquerra, a la vora de la carretera, per un camí de gespa que volta els estanys. Trobem un petit mirador, però no te gaire interès.

Ens anem acostant al càmping Almata, i trobem una tanca de fusta. Es una bona zona per gaudir de la vista d´ocells a la primavera. D´allà, passem pel darrera del càmping; creuem una tanca i una mica desprès arribem a una cruïlla de camins.

  1. Cruïlla GR92 (1.15 hores)(3,92 qm).

En aquesta cruïlla veurem un senyal del GR92, tant a esquerra com a dreta. Anirem per la dreta, fins arribar a la platja, però hi tornarem després.

Creuem un pont sobre un el rec del Molí, a la vora de la comporta de Les Llaunes. A l´altra banda, ja veiem instal·lacions del càmping Almata, i de seguida, arribem a un nou aguait.

  1. Aguait de les Arpelles (1.25 hores)( 4,52 qm).

Es pot accedir per una escala de fusta, però no te masses bones vistes.

Retornem al camí, i poc després arribem a la platja.

  1. Platja de Can Comes (1.27 hores)(4,69 qm).

Trobem un senyal d´Itinerannia AE 242, on veurem senyals del GR i Itinerannia.

Es una platja molt ample, de sorra, amb vistes panoràmiques molt boniques de Roses, la zona de L´Escala, el massís del Montgrí. Fem mitja volta i retornem fins la cruïlla amb el senyal del GR. Anem voltant els estanys del Matà -en alguna zona passem per sobre de passeres de fusta-, fins arribar al darrer aguait.

  1. Aguait Gall Marí (1.40 hores)(5,86 qm).

Trobem aquest petit observatori arran de camí. Tornem al camí fins arribar de nou a la cruïlla del punt 5, on hi havia un senyal de fusta, a prop de l´observatori d´en Biel.

Ara ja només hem de refer el camí que havíem fet a l´inici.

  1. El Cortalet (2.00 hores)( 7,75 qm).

Valoració de la sortida.

Es una passejada molt senzilla i que, en qualsevol època, ens permet gaudir tranquil·lament del seu entorn, però en determinades èpoques, com a la primavera, ens permet gaudir -i molt- de la contemplació de la presència d´ocells.

Data de la sortida.

15/05/2022.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Parc Natural dels Aiguamolls de l´Empordà.

Camping Almata.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r117-aiguamolls-de-lemporda-rutes-1-i-2-112502079

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.