Rutes de senderisme

Ruta 119.Bellcaire Emporda,Puig Cogollades,Puig Carroig,Ermita Sta.Caterina.

Breu introducció.

Ruta matinal per Bellcaire d´Empordà que arriba fins a l´ermita de Santa Caterina, situada a la vall del mateix nom, que ens permet tenir vistes esplèndides, a la seva part mes alta, del massís del Montgrí, la plana empordanesa, el golf de Roses, les Illes Medes, i ja mes lluny, les Alberes, les Salines i part del Pirineu Oriental i l´alta Garrotxa.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 2.30 hores per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 11,30 quilòmetres. Podem escurçar la sortida, trobant un punt de sortida mes a prop de la carretera que creua Bellcaire.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 250 metres, entre el punt mes baix a la zona residencial de La Bolleria -6 metres-, i el mes alt al Puig de Querroig -262 metres-. El desnivell acumulat de pujada serien uns 313 metres.

El perfil de la sortida seria molt suau al principi, fins que sortint del nucli residencial, es de pujada suau, fins arribar al darrer cim. La resta seria un baixa curta, i la resta molt planera.

 • Dificultats tècniques.

La baixada de coll Vermell fins les rodalies de l´ermita de Santa Caterina, es una mica tècnica, ja que es un terreny amb pedra petita solta, i pedra llisa, que cal vigilar per evitar alguna relliscada.

Cal vigilar en alguna part, que anem arran de la vegetació baixa, i si anem amb pantalons curts, ens podem portar esquinçades.

 • Tipus de senyalització.

No està senyalitzada, excepte en alguna part que veurem marca de sender local.

 • Estat del terreny.

Una part de la ruta es força pedregosa. La resta de la ruta no presenta cap problema.

Època de l´any recomanada.

Es una ruta molt exposada al vent i al sol. L´estiu seria la menys recomanable.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Castell Palau Comtes d´Empúries. Aquesta construcció va ser concebuda com a palau, residència de la noblesa, i no pas com a element defensiu o militar. A finals del segle XIII, va començar la seva construcció, que va ser acabada al segle següent. Malauradament els conflictes que hi va haver durant els segles XV i XVI, varen afectar al seu estat, i va motivar que fos objecte de restauració.

Ermita Santa Caterina. Va ser fundada al 1392 per tres frares del Monestir de Montserrat, que varen decidir abandonar aquest, degut als conflictes que hi havia amb els seus superiors.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: podem accedir per la carretera GIV 6321 -Albons-, o bé per la GI623. El punt de sortida es mes accessible per la GIV 6321.

 1. Bellcaire d´Empordà-Plaça Comtes Empúries (00.00 qm)(00,00 qm)(alçada 32 metres).

Davant del Castell Palau dels Comtes d´Empúries, hem d´agafar el carrer Major, que fa baixada, fins que arribem a la cruïlla amb el carrer Migdia. Davant nostre, veiem una petita placeta amb un plafó informatiu sobre l´estany de Bellcaire.

Seguirem avall el carrer del Molí fins arribar a la carretera. Anirem per la nostra esquerra un centenar de metres, fins trobar un pas de zebra, on creuarem la carretera, i seguirem pel carrer Ovelleria, fins arribar a una cruïlla, amb el camí de Sobrestany, on veurem un senyal de Pirinexus (xarxa cicloturística). Girem a l´esquerra, i pocs metres després, arribem amb la confluència amb el carrer Lluís Albert (0,89 qm).

Seguirem aquest carrer en pujada fins dalt de tot, on al final, a la vora de la darrera casa, deixa de ser un carrer asfaltat i es de terra. Anem a la vora de camps d´oliveres, i passem pel costat de la urbanització Sant Josep.

Seguirem pel camí principal, trobarem un senyal del Parc Natural del Montgrí, i seguim rectes, passant per una petita pineda, fins que abans d´arribar a una finca privada, trobem un senyal vermell en un arbre i una pilona.

 1. Bifurcació pista (00.20 hores)(1,46 qm)(alçada 42 metres).

Aqui agafarem un camí a la nostra esquerra, i aviat passem per una tanca per a impedir el pas de vehicles, i uns metres enllà, arribem a una bifurcació de camins, i seguim rectes per la dreta (1,61 qm).

Anem al descobert, entremig de la vegetació baixa. Anem en planer, i si girem la vista, ja podem veure Bellcaire a la distància, així com una part de la plana empordanesa. El camí va guanyant alçada mica a mica, i a la vegada, es fa mes pedregós. Fem una mica de volta, i trobem una segona tanca per a impedir el pas dels vehicles.

En aquest punt, ja comencem a tenir vistes del golf de Roses, i ja mes properes del castell i la muntanya del Montgrí. El camí es fa mes estret, trobem acumulacions de pedra a la vora del camí, fins que arribem a una bifurcació.

 1. Bifurcació corriol (00.40 hores)(3,23 qm)(alçada 139 metres).

Trobem una fita de pedres i un corriol a la nostra esquerra. Deixem el camí que seguíem, i anem per l´esquerra, i de seguida, gaudirem d´esplèndides vistes de la façana marítima. El corriol es estret, pedregós, i anem frec a frec amb la vegetació baixa, per la qual cosa, cal anar en compte si anem amb pantalons curts.

El corriol s´enfila per arribar a un petit turó..

 1. Puig de de les Cogollades (00.55 hores)(4,14 qm)(alçada 210 metres).

Trobem una fita de pedres. Aqui veurem de refiló el Rocamaura, les Illes Medes, a la nostra esquerra, a banda la façana marítima i la muntanya del Montgrí.

Seguim el corriol que fa baixada per un camí pedregós, però ja veiem un altre turonet que haurem de superar. Trobem un corriol a la nostra esquerra, però hi ha un senyal que prohibeix el pas. Fem una decidida però curta pujada fins arribar a un altre cim.

 1. Puig de Carroig (1.10 hores)(4,98 qm)(alçada 262 metres).

Trobem una gran fita de pedres. Tenim vistes millors que l´anterior puig, i seguim ara el corriol que fa baixada. Ja veurem a sota nostre l´ermita de Santa Caterina. Anem per la carena, fins arribar a una cabanya de pedra.

 1. Coll Vermell (1.20 hores)(5,54 qm)(alçada 241 metres).

Veurem una marca de sender local, a la vora d´una cabanya de pedra molt gran. Ara cal que seguim un corriol pedregós avall en direcció a l´ermita. Es un petit tall que trobarem molta pedra petita solta, i pedra llisa, amb la qual cosa, cal vigilar per evitar relliscades.

Arribem a una pineda, i el corriol es fa planer per un camí de terra, i arribem a l´ermita, per una pista de terra ampla.

07.Ermita de Santa Caterina (1.30 hores)(6,06 qm)(alçada 162 metres).

Si anem a la part del davant de l´ermita, trobarem una petita plaça o espai obert, on podem seure si volem. D´allà veurem que hi ha marques de sender local en un corriol.

Aquest corriol ens acosta al castell de Montgrí, però no el seguirem. Anirem per la pista, gaudint del paisatge d´una pineda frondosa que envolta la part de la muntanya del Montgri.

En un revolt de la pista, veurem un camí a la nostra esquerra que no agafem. Seguim per la pista molt planera, fins que trobem un pas canadenc, que passem. Veurem un rètol de “Muntanya Gran” (8,29 qm).

En aquest punt, s´acaba aquest part de pineda, i anem ja mes al descobert, i el recorregut es fa més monòton.

Trobarem un camí a la dreta (8,62 qm), que enllaçaria amb el camí que havíem fet a l´anada, però seguim rectes, veient ja a prop Bellcaire. Una mica mes endavant, trobem un altre camí a la dreta però tampoc l´agafem.

La pista fa un revolt, a la vora d´un camp d´oliveres. Veurem la senyal Pirinexus de la ruta 23. En aquest lloc, hem de girar a la dreta, acostant-nos a una estació elèctrica.

Mes endavant arribem a una cruïlla de 3 camins, on hi ha un senyal de la ruta BTT. Hem de girar a l´esquerra, per un camí de terra que ens acosta  la carretera, que la creuem, i ja som al punt on havíem passat a l´inici.

Ara només resta refer la pujada pel carrer del Molí fins arribar de nou al punt de sortida.

 1. 08. Castell Palau Comtes d´Empúries (2.30 hores)(11,32 qm).

Valoració de la sortida.

Ruta entretinguda i amb esplèndides vistes a la part central del recorregut.

Data de la sortida.

01/11/2022.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Bellcaire d´Empordà.

Associació d´amics de la ermita de Santa Caterina.

Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter.

Track Wikiloc: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/r119-bellcaire-demporda-puig-cogollades-puig-carroig-ermita-sta-caterina-118042188

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

One thought on “Ruta 119.Bellcaire Emporda,Puig Cogollades,Puig Carroig,Ermita Sta.Caterina.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.