Rutes de senderisme

Ruta 120. Serinya, ruta de les rescloses

Breu introducció.

Ruta circular que des de Serinyà (Pla de l´Estany), segueix la coneguda ruta de les rescloses (de Serinyà i de Martís), que transcorre pels rius Ser i Fluvià, i després fa camí de tornada pel pla de Martís, una gran extensió de terreny molt planer.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 3 hores, per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Uns 15 quilòmetres, que podem escurçar però anant per carretera local, quan anem pel pla de Martís.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim de la ruta serien uns 110 metres, entre el punt més alt de 246 metres al pla de Martís, i el mes baix a uns 134 metres, a la vora de la resclosa d´Esponellà. El desnivell acumulat de pujada serien uns 221 metres.

 • Dificultats tècniques.

Cap de destacable.

 • Tipus de senyalització.

No hi ha senyals.

 • Estat del terreny.

En general en bon estat, tot i que al Pla de Martís, si anem després de pluges intenses, podem trobar part del recorregut enfangat.

Època de l´any recomanada.

La primavera sens dubte, per gaudir del paisatge al pla de Martís.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Cap de destacable.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem per la autovia C66. A l´entrada de la vila, hem de seguir pel carrer Nou, que ens portarà fins el pavelló esportiu on trobarem una esplanada de terra, on poder aparcar el vehicle.

 1. Serinyà-pavelló esportiu (00.00 hores)(00,00 qm)(alçada 187 metres).

Som en aquest aparcament al costat del pavelló esportiu. Seguim pel carrer de Joan Carreras, en direcció NO (nord-oest), on veurem senyal de la ruta BTT 5, fins arribar al final del carrer. A prop tenim el cementiri.

Hi ha una cruïlla de camins, però hem de fixar-nos en un pal de llum, on hi ha una marca del GR, que haurem de seguir, en direcció NO-N (nord-oest nord) a una zona boscosa, que ens quedaria al mig. El camí fa baixada, enllacem amb un camí ample, i girem a l´esquerra, on veurem una marca GR, fins arribar a una carretera asfaltada, on tornarem a girar a la nostra esquerra, i seguirem avall, fins passar per sota d´un pont de la carretera.

Un cop passat el pont, arribem a can Gatielles, i girem a la dreta, per la carretera local, en pujada fins que anem paral·lels a la autovia C66 uns metres, fins que en tornem a allunyar quan fem baixada. Poc després trobem una cruïlla a l´esquerra que s´acosta a la font Gatielles, però seguim rectes, fins que arribem al pont sobre el riu Ser.

 1. Pont riu Ser (00.16 hores)(1,36 qm)(alçada 137 metres).

Creuarem el pont, i al trobem una petita ermita, just a la vora de la qual, hi ha un senyal del GR i del camí de Sant Jaume. Veurem un corriol i el seguim en pujada, fins arribar a una cruïlla de pistes, on hem d´anar per la queda mes a la nostra dreta, que passa a la vora d´una estació elèctrica. Es una pista molt planera i exposada al sol.

Passem pel costat d´una finca dedicada al turisme rural, fins que arribem a l´autovia C66, que haurem de creuar a l´altra banda. Anem en compte, ja que es una via que hi ha trànsit.

Un cop som a l´altra banda, veurem un senyal de la Via Verda Banyoles-Serinyà (2,56 qm), que seguirem una bona estona. En una cruïlla, anem per la dreta en direcció Esponellà; i poc després passem per una casa que sembla abandonada (3,43 qm).

Mes endavant la pista fa baixada i passem a la vora d´una finca, on veurem baranes de fusta, a un cantó de la pista, per a protegir als ciclistes, ja que hi ha un important desnivell en aquest cantó i ben aviat arribem al riu Ser.

 1. Pont riu Ser(00.48 hores)(4,07 qm)(alçada 116 metres).

En aquest pont travessem el riu Ser, quasi a nivell del riu. Trobarem un plafó de la Reserva de la Resclosa de Serinyà i Illa del Fluvià. Ja som a la zona d´aiguabarreig dels rius Ser i Fluvià. Trobarem una pista a la dreta en pujada que no seguirem.

El recorregut es agradable, mes a la primavera, i segueix a distància el riu Fluvià, i tapat pels arbres, fins que sentim la remor de l´aigua. Som a prop de la primera resclosa.

 1. Resclosa de dalt o de Serinyà (00.58 hores)(4,80 qm)(alçada 118 metres).

Arribem a una finca que es troba just al costat d´aquesta resclosa, on hi havia una central elèctrica. Està força descuidada i en un lloc una mica a l´obaga.

Seguim per la Via Verda, fins que arribem a un revolt (5,34 qm): a la dreta, i en pujada, segueix la Via Verda, però seguirem rectes per la pista en direcció a Esponellà.

Ens anem acostant de nou al riu Fluvià fins que arribem a la segona resclosa, a la vora d´una central elèctrica, que sembla en desús.

 1. Resclosa del mig o de Martís (1.15 hores)(6,42 qm)(alçada 110 metres).

Tenim millors vistes d´aquesta resclosa que de l´anterior. Si ens hi fixem, a l´altra banda del riu, i enlairant la mirada, veurem una cavitat a la muntanya. Es l´ermita de Sant Miquel de la Roca, que està excavada a la roca de la muntanya.

Tenim boniques vistes del curs del Fluvià, del seu bosc de ribera de riu. Seguim per la pista, fins que poc després, trobem una cruïlla a la dreta, on hi ha senyal de la ruta 6 de BTT. Aquí hem de deixar la pista, que va en direcció a Esponellà, i girem a la dreta en pujada marcada, fins que arribem a l´alçada d´unes cases, on s´acaba el camí de terra.

Passem pel davant de la Residència Pla de Martís -per a gent gran-, i poc després arribem a la coneguda com a Casa dels Enginyers, on hi vivien els enginyers encarregats de les rescloses (7,69 qm), que es troba força abandonada.

Ara, haurem de seguir la carretera asfaltada, per una recta força llarga, fins arribar al nucli de Martís, gaudint de vistes dels cims de la Garrotxa i del Pirineu Oriental, en un dia clar, fins trobar una cruïlla poc abans d´arribar a un pont sobre el rec d´Espolla.

 1. Martís (1.40 hores)(8,89 qm)(alçada 208 metres).

En aquest lloc, podem anar a visitar el Salt de Martís, aconsellable quan el rec porta aigua, i sobretot, quan ha plogut amb certa intensitat. Després hi tornarem en aquest lloc. Seguim el camí de terra en un trajecte molt agradable, fins poc abans d´arribar a una finca, on veurem un senyal del Salt de Martís i Font de l´Hospici. Anem per un corriol en baixada, passant per un pont de pedra, fins arribar al mirador de fusta, del Salt.

Si seguim el corriol principal en baixada arribarem ben aviat a la font de l´Hospici, que es troba en un indret una mica deixat. Retornem fins la cruïlla anterior del punt 06.

Creuem la carretera i seguim en direcció SO (sud-oest),  per un camí cimentat, passant pel costa d´una granja fins que arribem a una cruïlla: a la dreta, hi ha una carretera local en direcció a Serinyà, i a l´esquerra un camí de terra.

 1. Pont romànic i creu del terme (1.55 hores)(9,67 qm)(alçada 209 metres).

Trobem aquest pont romànic, petit, que creua el rec d´Espolla. Seguirem pel camí de terra, vorejant els prats, seguint sempre el camí principal, gaudint de les vistes que tenim en el pla de Martís. Es per gaudir d´aquest trajecte a la primavera ben entrada.

Passem per un pont, que salva el rec, i trobem a la vora d´uns arbres, una imatge de Sant Galderic (11,60 qm); i poc després arribem a una cruïlla de la Via Verda, a la vora d´una casa on girem a la dreta (12,13 qm), en direcció Serinyà.

Uns metres enllà, tornem a girar a la dreta per un camí paral.lel a la Via Verda, i anem per un terreny mes abrupte, acostant-nos a un magatzem, on voregem el tancat de la finca, veient un senyal d´Itinerari Saludable, i finalment arribem a una carretera.

 1. Cruïlla carretera (2.40 hores)(14,03 qm).

Trobem una cruïlla de carrers. Anem pel carrer del mig, entrant a la zona urbana de Serinyà, fins arribar a una nova cruïlla, on hi ha senyal de la ruta BTT 6 i 10 (14,38 qm), on anem per l´esquerra fins arribar a una nova cruïlla de carrer, i agafem el de la dreta, fins que arribem a una nova cruïlla, i seguirem pel carrer de Figueres, avall.

Passem a la vora d´un torrent, la seu de l´ajuntament i un parc per a la mainada, i de seguit ja hi som al pavelló esportiu.

 1. Serinyà (3.00 hores)(15,00 qm).

Valoració de la sortida.

Ruta molt agradable de fer, amb paratges molt diferents, i per a gaudir-la a la primavera.

Data de la sortida.

15/04/2022.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Serinyà

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r120-serinya-ruta-de-les-rescloses-118594579

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

2 thoughts on “Ruta 120. Serinya, ruta de les rescloses

 1. Bona nit, totes les rutes que proposeu són fantàstiques i ben descrites.
  He intentat posar-me en contacte amb vosaltres, sembla difícil.
  Com obtenir informació de les sortides i saber com us organitzeu?
  Moltes gràcies Tresa

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.