Rutes de senderisme

Ruta 121. Palamós a cala El Crit, pel camí de ronda.

Breu introducció.

Ruta que segueix uns dels camins de ronda mes coneguts del litoral de l´Empordà: de Palamós a la cala El Crit, amb racons esplèndids per gaudir de la natura i de fer-hi un bany, sense gaires dificultats.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 4 hores, sense comptar parades, per a una persona acostumada a caminar.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 14,5 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 160 metres aproximadament, entre el punt mes alt, un cop feta la pujada després de passar per la cala El Crit, i el mes baix arran de mar, en diferents punts de la costa. El desnivell acumulat de pujada serien uns 544 metres, ja que es una ruta força irregular, amb baixades i pujades.

 • Dificultats tècniques.

En dies de mala mar, cal tenir en compte que podem tenir complicat o difícil de seguir la ruta a la zona de cala Estreta.

 • Tipus de senyalització.

Trobarem marques del GR92 així com pals senyalitzadors.

 • Estat del terreny.

En general, en bon estat. En algun lloc, trobem un terreny saulós i embrancat, que ens obliga a vigilar una mica per alguna relliscada.

Època de l´any recomanada.

Si fem la ruta completa, l´estiu en dies càlids seria la menys recomanable. Ara bé, podem aprofitar per fer un bany en algunes de les platges i cales.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Castell de Sant Esteve de Mar. Edificació de la qual es tenen antecedents documentats a l any 1063, i que sembla que es va edificar a sobre d´una vil.la romana. Ha combinat els seus usos com a fortificació i vigilància marítima, amb usos agrícoles.

Poblat ibèric de Castell. Edificació construïda als voltants del segle VI aC, i que fou un assentament dels indigets, i que es troba en un bon estat de conservació.

 

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: podem estacionar el vehicle proper al port esportiu Marina de Palamós i al càmping Palamós. Al costat d´aquest, hi ha una urbanització, on trobarem lloc per a aparcar.

01.Palamós-Port esportiu Marina (00,00 hores)(00,00 qm)(alçada 10 metres).

Sortim a la vora del port esportiu, per un camí que el voreja, a prop de la carretera. Aviat, anem per una passarel·la de fusta, que va guanyant alçada, fins tornem al camí cimentat. Trobem un senyal de la cala dels Pots i poc després, uns esglaons que baixen a aquesta petita cala, una mica pedregosa. Anem vorejant la tanca del Càmping Palamós, i fem baixada fins arribar a cala Margarida, on hi ha un bloc de cases, amb aspecte molt costaner.

 1. Cala Margarida (00.12 hores)(0,600 qm)(alçada 5 metres).

Trobarem una marca del GR-92 a peu de la cala, i anirem en pujada per aquest bloc de petites cases, seguint aquesta marca, fins que arribem a la part superior, on hi ha una zona d´aparcament. Sortirem al carrer d´urbanització i seguirem en pujada fins arribar al peu d´una tanca, on trobem un senyal de Cap Gros.

Seguirem per un camí ample de terra, fins que arribem a un senyal: a l´esquerra aniríem cap al bosc del Cap Gros i a la dreta cap al mirador de cala Margarida, on anirem.

 1. Mirador cala Margarida (00.10 hores)(0,946 qm)(alçada 42 metres).

Tenim unes bones vistes de la cala, del port de la Marina i de la vila de Palamós. Seguirem per un camí cimentat que ens enllaça amb el GR; mes endavant en una bifurcació, anirem a la dreta per uns esglaons de fusta, fins arribar dalt del Puig del Cap Gros (69 metres).

Seguirem pel GR, i veurem a la nostra dreta, poc després de passar pel costat d´una caseta, una mena de mirador (1,35 qm), amb boniques vistes de les platges de La Fosca i de Castell.

Seguim pel camí, per zona boscosa, i que fa baixada, fins  sortir a un camí cimentat, on trobem marca del GR. Tornarem a passar per aquesta cruïlla al fer la tornada. Seguim a la nostra dreta, acostant-nos a la platja de la Fosca. Arribem al seu passeig, i després a la seva platja amb la seva coneguda roca negra, al mig, que dona nom a la mateixa.

 1. Platja la Fosca (00.38 hores)(2,23 qm)(alçada 3 metres).

Anem fins l´altra banda de la platja, on anirem per un camí de ronda urbanitzat, passant pel davant del castell de Sant Esteve del Mar (2,78 qm) i, poc després, arribem a la pineda d´en Gori (3,06 qm). El camí va vorejant la costa, fins que ens acostem a la cala S´Alguer.

 1. Cala S´Alguer (1.00 hora)(3,57 qm)(alçada 1 metre).

Passem pel mig d´aquesta cala, on hi ha les antigues casetes de pescadors, avui un reclam turístic per la decoració acolorida de les seves façanes i per l´entorn a peu de mar. Passem a la vora d´unes altres barraques, i ens acostem a la platja de Castell, seguint un senyal.

 1. Platja de Castell (1.08 hores)(4,00 qm).

Es una platja força gran de sorra, molt freqüentada durant l´any. Sempre hi trobarem gent, fent el camí de ronda, o gaudint de l´entorn. Hem de creuar la platja fins l´altra banda. Veurem una tanca de fusta i anem fins allà fins trobar un plafó informatiu.

Seguirem en lleugera pujada fins el recinte del poblat ibèric de Castell, d´on gaudirem d´esplèndides vistes de la façana de Palamós així com de la platja de Castell.

 1. Poblat ibèric de Castell (1.15 hores)(4,52 qm).

Abans d´arribar al poblat, veurem un senyal de l´Espai d’interès natural Castell Cap Roig i un camí a l´esquerra que s´enfila per la muntanya. De retorn, tornarem a passar per aquest lloc.

Hi arribem de seguida al poblat, del qual només podem visitar una part; retornem unes desenes de metres enrere, fins trobar el corriol pel que havíem passat abans.

Ara el seguirem en pujada, en direcció a cala Estreta. En algun moment, trobarem rastre de diferents camins. Veurem un esglaons de fusta, i hi pujarem molt directes, fins assolir vistes properes a la façana marítima. Som entremig de la pineda, i veurem una bifurcació, en que podem anar per esquerra o dreta -tot i que per la dreta, va mes a prop de la costa, però haurem de fer una curta però esforçada pujada-, fins arribar a una cruïlla de camins.

 1. Drecera Barraca d´en Dalí (1.40 hores)( 5,75 qm)(alçada 44 metres).

Trobem un senyal, a la nostra esquerra, podem anar fins la Barraca d´en Dalí i per la dreta a cala Canyers i Estreta. Anem per l´esquerra, per un camí enmig de la pineda, fins que trobem la barraca.

 1. Barraca d´en Dalí (1.45 hores)(6,06 qm)(alçada 46 metres).

Trobem aquesta curiosa barraca. No s´hi pot entrar. Retornarem fins la cruïlla anterior, i seguirem pel camí, fent una baixada una mica marcada, fins enllaçar amb una amplia pista.

La seguirem a la dreta, fins que arribem a la tanca d´una casa, i agafem un camí ample a la dreta. Si girem la vista a la dreta, veurem cala Canyers. Es una cala petita.

Passem a la vora de la tanca d´una finca i una mica mes endavant, veurem uns esglaons a la dreta del camí, que ens permeten acostar-nos a la punta de Canyers, on hi ha un bonic mirador.

 1. Mirador Punta Canyers (1.55 hores)(6,92 qm)(alçada 27 metres).

Tenim boniques vistes de cala Canyers i cala Corbs. Hi ha un mur baix que ens permet asseure´ns i gaudir del lloc. Hi retornem al camí, i seguim pel camí de ronda.

Ben aviat trobem l´accés a cala Corbs ( 7,10 qm), que acostuma a estar tancat per esllavissades. El camí es una mica irregular, on trobarem esglaons de pedra en alguns punts.

 1. Cala Estreta i cala d´en Remendon (2.10 hores)( 7,45 qm)

Arribem a aquest bonic paratge, en que hi ha aquestes dues cales juntes, tot i que es coneix tota la zona amb el nom de la primera. Es una zona nudista. En dies de mala mar, ens podem trobar que ja no podem continuar la ruta, donat que el mar impedeix el pas.

Des d´aquest lloc, ja podem veure les illes Ses Formigues. Passada la segona cala, fem un gir, i passem per una altra cala, la Roca Bona, i poc després la de Cap de Planes, on al final de la cala veurem una caseta, i unes escales per superar un petit desnivell.

Aquest recorregut arran de mar es, sense dubte, la part mes bonica de la ruta. Seguirem pel camí de ronda, fins arribar a la darrera cala, on farem baixada per un camí força abrupte, fins que arribem a una zona molt pedregosa, i hem de passar pel forat en un penyal, el conegut com “el Trau”, que son un parell de metres, i que no representen cap problema.

 1. Cala El Crit (2.35 hores)(8,54 qm).

Es una cala força pedregosa. Hi ha una caseta a l´altra banda de la cala, i al seu costat, veurem un camí amb esglaons, que agafarem amb una pujada molt directa, fins arribar a un replà a la pineda, on podem trobar estacionats vehicles. Hem de seguir la pista ampla en pujada, que va fent ziga-zagues fins que arriba a una altra pista. Tindrem dues columnes a mig fer, a banda i banda (9,48 qm).

Girem uns metres a la dreta, on tindrem una nova cruïlla de pistes i un senyal: a la dreta, aniríem al jardí botànic de Cap Roig; hem d´anar per l´esquerra seguim el GR92 en direcció a platja Castell. Una mica mes enllà, trobem una bifurcació i tornem a agafar la pista de l´esquerra del GR92.

Es un recorregut monòton, sense vistes per zona boscosa, fins que arribem al peu d´una altra pista (11,25 qm), a la vora del pla de Castell, una zona molt propera la platja de Castell: a l´esquerra, aniríem a la platja; anem per la dreta, per una pista asfaltada i uns metres enllà agafem un camí fins arribar a una cruïlla, on hi ha un senyal del GR92 i anirem per una pista ampla, entre prats.

Anirem seguim les marques del GR92 i de la xarxa cicloturística. Creuem un pont i arribem a una nova cruïlla: aquí deixarem el GR92 i anem rectes seguint la xarxa cicloturística, fins arribar a un prat, on hi ha una bifurcació: podem anar per la dreta, o bé, seguir un rastre de corriol que l’entravessa pel mig, per enllaçar amb la pista, que passa pel costat de la tanca d´una finca.

Arribem a la tanca d´una altra finca, i en una cruïlla, girem a l´esquerra, seguint la senyal de la xarxa cicloturística, per un camí cimentat, fins que arribem ja a zona urbana, on tornem a trobar un altre senyal, on seguirem rectes, deixant primer un carrer i després un altre a la nostra esquerra, fins que tornem a trobar una altra senyal de la xarxa cicloturística, i girem a l´esquerra pel carrer Gregal en baixada, fins que arribem al passeig de la platja de La Fosca (13,85 qm).

Fem camí de retorn a Palamós, fins que trobem la bifurcació per anar al Puig del Cap Gros, que trobem a la nostra esquerra, on hi ha uns esglaons de fusta, i per on havíem passat a l´anada.

Ara, en comptes de fer el mateix camí, seguim rectes, sense agafar dreceres, i baixant pel parc del Cap Gros, fins que arribem a la urbanització, per on havíem passat a l´inici.

13. Palamós-urbanització del parc Cap Gros (3.50 hores)(14,57 qm).

Valoració de la sortida.

Ruta que recorre paratges esplèndids arran de mar, com el tram de cala Estreta fins El Crit, i altres mes d´interior, sense cap dificultat especial.

Data de la sortida.

17/10/2021.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Palamós.

Espai natural Castell Cap Roig.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r121-palamos-cami-ronda-la-fosca-castell-estreta-el-crit-i-cabanya-dali-119133613

Cartografia: Les Gavarres-el Montgrí-L´Ardenya, Editorial Piolet 1:30.000

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.