Rutes de senderisme

Ruta 122. Sant Feliu Pallerols al castell d´Hostoles i volcans Puig Roig i Sant Marc.

 

Breu introducció.

Ruta circular per les rodalies de Sant Feliu de Pallerols, molt agradable, ja que combina la pujada al castell d´Hostoles, més al descobert, i una passeig pels voltants de dos volcans amb racons bonics de passar, mes a l´interior del bosc. Es una ruta que combina parts de les rutes 22 i 24 del Parc Natural.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 3 hores, però podem escurçar la sortida, si no volem fer la volta pels volcans del Puig Roig i de Sant Marc.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 9,30 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim de la ruta serien quasi 200 metres, però l´acumulat de pujada serien 387 metres. Primer hi ha un perfil força planer per la Via del carrilet; pujada força directa al turó del castell d´Hostoles, que refem de baixada, i posteriorment pujada fins arribar al volcà de Sant Marc. La resta de baixada.

 • Dificultats tècniques.

En general, cap de destacable. La baixada del turó del castell d´Hostoles, es la que pot plantejar alguna dificultat mes important, sobretot si el terra està mullat, ja que es algun tram es un terra relliscós.

 • Tipus de senyalització.

Es una ruta que segueix les rutes 22 i 24 del Parc Natural de la Zona Volcànica. Trobarem senyals informatius. En general es pot seguir força bé.

 • Estat del terreny.

En general en bon estat. Només el tall de baixada del turó del castell d´Hostoles, ens pot plantejar una mica de problemes, sobretot si està mullat.

Època de l´any recomanada.

Qualsevol època seria recomanable, potser l´estiu per la calor menys.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Castell d´Hostoles: es un castell edificat entre els segles IX-X, al qual s´hi varen afegir diferents recintes en segles posteriors, situats als segles XIV i XV. Del seu origen inicial destaca la torre d´homenatge a la part superior.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem per la carretera C63 i estacionem al costat de l´antiga estació del Carrilet, a peu de carretera, avui reconvertit en un centre d´informació de la Via Verda, Oficina de Turisme de la vila i també establiment de bar. Hi ha una esplanada amb força espai per a aparcar.

 1. Sant Feliu Pallerols. Antiga estació Carrilet (00.00 hores)(0,0 qm)(alçada 471 metres).

A prop de l´antiga estació, trobarem el senyal G993, i de les rutes 23 i 24 del Parc Natural de la Zona Volcànica de La Garrotxa. Anirem en direcció est-sud-est, com si anéssim en direcció al centre del poble, seguint la Via Verda. Passem per sota d´un pont, fins que arribem a una cruïlla: a la dreta segueix la ruta d´Itinerannia, seguim rectes fins al final de carrer, on torna a ser un camí de terra, de la Via Verda.

Creuem un parell de ponts de fusta; creuem un carrer i passem pel costat d´una àrea recreativa per a mainada. Anem deixant enrere la zona urbana, per una pista de terra en bon estat. Trobem un senyal del quilòmetre 36 de la Via del Carrilet, i una mica mes endavant, podrem veure un turó a la nostra dreta, on hi ha el castell d´Hostoles.

Trobem un camí a l´esquerra, però seguim per la Via Verda. Passem per sota del pont conegut com Cal Músic, que antigament es feia servir per conduir els ramats de vaques d´aquesta finca,  a abeurar-se al riu Brugent.

Anem per una zona ombrívola i empedrada a banda i banda pel basalt, extret de les pedreres properes, i mes endavant, passem per un pont de fusta. Una mica més enllà trobem el senyal quilòmetre 35 de la Ruta del Carrilet i poc després una cruïlla.

 1. Drecera Castell d´Hostoles (0.28 hores)(2,16 qm).

Hi ha un senyal d´Itinerannia i de la ruta 24, que seguirem per la nostra esquerra, on veurem un corriol amb fites de pedra, que s enfila amunt, i seguim fins  la carretera. Hem de creuar-la, per seguir un corriol en pujada que hi ha a l´altra banda, on hi ha un senyal que indica la direcció del castell.

Trobarem un plafó informatiu del Castell d´Hostoles. Es un terreny rocallós i que pot ser relliscós en baixada. Va fent pujada de manera decidida, apropant-se al cim del turó on hi ha el castell. Arribem a un replà, on hi ha unes baranes i un altre plafó. Fem la darrera pujada, fins arribar als peus del castell, on podem anar per la dreta o esquerra. Per la nostra dreta hi ha unes escales metàl·liques que queden penjades al buit.

 1. Castell d´Hostoles (00.50 hores)(3,03 qm)(alçada 602 metres).

Tenim vistes esplèndides dalt del Castell. Si fem la tornada pel corriol pel darrera de la Torre de l´Homenatge, hi ha uns metres, que el terreny es una mica inclinat i pot ser relliscós en dies humits. Es mes segur, si tornem per les escales metàl·liques.

Retornem fins la carretera, i després pel corriol, fins arribar de nou a la cruïlla de la ruta 24 del punt 02 (3,88 qm), on deixarem la ruta del Carrilet, i agafarem un corriol, que segueix la ruta 24 en direcció a Sant Feliu. Creuem el pont de la Torre (3,92 qm), que passa per sobre el riu Brugent, i arribem per un camí fins a la casa pairal de la Torre.

 1. Casa Pairal de la Torre (1,25 qm)(4,12 qm)(alçada 438 metres).

Passem pel mig de la finca, i anem ja al descobert, entremig del prats, amb un rierol a la nostra esquerra. Trobem un senyal de la ruta 24, a la vora de l´entrada a una finca. Durant una estona, anirem per un camí molt planer, passant pel costat d´una altra finca, fins que arribem a una nova cruïlla, a prop de Sant Feliu.

 1. Cruïlla rutes 21 i 22 (1.40 qm)(5,26 qm).

Aqui podem retornar a Sant Feliu per la nostra dreta, que es ben a prop, o bé seguir ara per la ruta 22 en direcció als volcans de Puig Roig i Sant Marc.

Seguim per l´esquerra per una carretera local en pujada, fins que trobem una cruïlla, on deixem a l´esquerra la ruta 21 i anem per la dreta en pujada, seguint la ruta 22, on a estones serà cimentada o de terra.

 1. Gredera del volcà Sant Marc (1.50 hores)( 6,04 qm)(alçada 480 metres).

El recorregut es força bonic, sobretot quan arribem a la gredera del volcà Sant Marc, on hi ha un entorn força ben cuidat, on trobem un plafó informatiu del volcà. Passem pel seu costat, on després el camí es fa cimentat fins arribar a una finca.

Roure de la Casanova

 1. Casanova de la Rovira (1.55 hores)(6,23 qm)(alçada 498 metres).

Just abans d´arribar hi ha un senyal de la ruta 22. A la nostra esquerra i vorejant l´entrada de la finca, hi ha un camí on podem anar fins al volcà Puig Roig i a la dreta, hi ha un camí en pujada que hi va al volcà a Sant Marc. Anirem al primer volcà i després farem camí de retorn en aquesta cruïlla.

Anem per l´esquerra, en un entorn ben cuidat, i just al final de la casa, hi trobem el Roure de la Casanova (6,34 qm), arbre d´interés local, un gran exemplar de roure martinenc. Poc després passem una tanca, i trobem una cruïlla.

En aquesta cruïlla, hi ha un senyal de la ruta 22. Si seguim un corriol en pujada per l´esquerra podem arribar fins el volcà, però seguim per l´esquerra uns metres fins que trobem una altre cruïlla, on trobem un altre senyal.

 1. Drecera Pedrera del Sesquer ( 2.00 hores)(6,45 qm).

A la nostra dreta trobem un camí que s´enfila en direcció a la pedrera, seguint la ruta 22. Deixem la pista, i anem en pujada.

 1. Pedrera del Sesquer (2.05 hores)( 6,62 qm).

Trobem una gran paret rocosa, on hi havia la pedrera i un plafó informatiu sobre aquest lloc. La creuem fins l´altra banda, i seguim un corriol que es finca per dintre del bosc, fins trobar uns esglaons de fusta que de seguida ens porten al paratge del volcà Puig Roig.

 1. Volcà Puig Roig (2.07 hores)(6,66 qm)(alçada 515 metres).

Trobem un senyal que assenyala el volcà, però no ho sembla. Es una zona totalment boscosa, i suposa una decepció no trobar res que sembli un volcà. Agafem un camí que fa baixada, a la vora del senyal, i ens retorna a la cruïlla de pistes a la vora d´una tanca.

Ara ja podem fer camí de retorn a la Casanova, i agafem el camí que abans ens quedava a la dreta, en direcció al volcà de Sant Marc, en relativa pujada, fins que arribem a una nova cruïlla, on trobem un senyal (7,47 qm), i seguirem rectes en direcció Sant Marc, creuant una tanca; i una mica mes enllà arribem a una nova cruïlla i senyal.

 1. Drecera i volcà Sant Marc (2.20 hores)(7,60 qm).

En aquesta cruïlla, anirem a la nostra dreta per arribar al volcà, però hi tornarem després. Fem una curta pujada fins arribar al peu d´un oratori, on hi ha una font, i el senyal del volcà de Sant Marc (7,74 qm). Es un volcà atapeït de vegetació, no es pot apreciar res.

Això sí, tindrem una bonica perspectiva de Sant Feliu de Pallerols. Retornem fins la cruïlla anterior i ara sí, ja fem camí de tornada final, molt suau i al descobert, fins arribar al peu d´una petita tanca.

A l´esquerra trobem un senyal d´Itinerannia i de la ruta 20 Coll de Condreu. Seguirem rectes, passant per un camí cimentat a la vora d´una finca, i arribem a l´alçada d´un senyal d´Itinerannia, el G999, Escola Bressol. Anirem en baixada, fins arribar la carrer Estaldats on anirem per l´esquerra, ja en zona urbana, i ens anem apropant a l´antiga estació del Carrilet, seguint els senyals grocs. Ja molt a prop, passem pel mig d´un bosc de plataners i de seguida ja hi som de nou al punt de sortida.

 1. Sant Feliu de Pallerols (3.00 hores)(9,30 qm).

Valoració de la sortida.

Ruta força agradable de fer, amb racons i punts d´interés.

Data de la sortida.

04/09/2022.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Sant Feliu de Pallerols.

Parc Natural de la Zona Volcànica de La Garrotxa -Gencat-.

Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa -Turisme La Garrotxa.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r122-st-feliu-pallerols-castell-hostoles-volcans-puig-roig-i-st-marc-119515698

Cartografia: Parc Natural Zona Volcànica, Editorial Alpina, 1:50.000

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

2 thoughts on “Ruta 122. Sant Feliu Pallerols al castell d´Hostoles i volcans Puig Roig i Sant Marc.

  • Hola Teresa, per a poder participar a les sortides, les proposo a Facebook. Has d anar a la pàgina de Facebook que es diu Senderisme Girona. Pots visitar-la quan vulguis o clicar a M´ agrada i rebràs notificacions de les novetats. Les propostes les poso normalment el divendres per fer la sortida el diumenge. Per a qualsevol dubte, et pots posar en contacte amb mi. https://www.facebook.com/senderismegirona

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.