Rutes de senderisme

Ruta 124. Maià de Montcal a Santa Magdalena.

Breu introducció.

Ruta matinal per les rodalies de Maià de Montcal (La Garrotxa), que ens permet arribar dalt del Puig de Santa Magdalena, on hi ha l´ermita del mateix nom, amb una gran panoràmica de l´Empordà.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 2.30 hores per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 9,70 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 133 metres, entre el punt mes baix de 194. metres, a prop de Maià de Montcal, i el mes alt de 327 metres a Santa Magdalena. El  desnivell acumulat de pujada serien uns 238 metres i el de baixada de 216 metres.

El perfil es planer i suau pujada fins la finca de can Comas, després es de pujada constant fins l´ermita de Santa Magdalena. La resta de la sortida es de baixada mes o menys fins les proximitats de Maià de Montcal, on ja es força planer.

 • Dificultats tècniques.

Cap de destacable.

 • Tipus de senyalització.

Es una ruta senyalitzada amb marques grogues d´Itinerannia. Trobarem senyals en algunes cruïlles.

 • Estat del terreny.

En general en bon estat.

Època de l´any recomanada.

Totes, excepte l´estiu o dies amb temperatures altes.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Església de Sant Vicens. Documentada al segle XII, es d´origen romànic. Va ser objecte d´una restauració a la dècada dels 70 del segle XX.

Ermita de Santa Magdalena o Santa Maria de Jonqueres. També d´origen romànic i del segle XII, antigament havia sigut un priorat. Ara aquest forma part d´un mas privat.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: agafem la carretera local GIV-5235 i podem estacionar el nostre vehicle, davant la seu de l´Ajuntament o bé en una zona d´aparcament al darrera de l´església de Sant Vicens.

 1. Maià de Montcal-Ajuntament (00,00 hores)(00,00 qm)(alçada 230 metres).

Sortim davant la seu de l´ajuntament, que queda cap al final del poble, molt a la vora de l´església, on hi ha espai per a poder aparcar, i seguim el carrer Ntra. Sra.del Mont, en planer, com si féssim marxa enrere, fins arribar a la cruïlla amb el carrer Sant Vicens, on girem a l´esquerra per aquest carrer, i una mica més enllà, girem a la dreta per un carreró, on hi ha el senyal d´Itinerannia i Itinerari saludable, entre els tancats de les cases, fins que sortim a un camí de terra.

Aleshores anirem entre els prats, fins que a la vora d´una casa, Ca L´Aiats, on girem a l´esquerra, i trobem una bifurcació de camins, on seguirem per la dreta, per un camí de terra, fins arribar a una nova cruïlla, on trobem un senyal.

 1. Santa Llúcia (0.20 hores)(1,24 qm).

Trobem el pal G109 d´Itinerannia. Aquí hem de seguir la pista cimentada de la dreta, pel mig d´una zona boscosa, fins que arribem a una nova cruïlla, on hi ha un indicador de diferents masos de la vila de Beuda, al mig dels prats, i girem a l´esquerra, acostant-nos a una zona boscosa.

Deixarem dues dreceres, força seguides, que a la nostra esquerra, s´acosten a dos masos: Can Gebrat i una mica després, Ca n´Alsina.

 1. Can Comas (0.35 hores)(2,58 qm)(alçada 265 metres).

La pista acaba passant pel mig de Can Comas, on ja comença a fer pujada. Poc després trobem el senyal MM Boscos de Santa Magdalena (2,92 qm), amb una cruïlla de camins. Hem de seguir per la dreta, direcció Balcó de La Garrotxa, fins que arribem al peu d´una carretera.

 1. Carretera Santa Magdalena (00.50 hores)(3,27 qm)(alçada 298 metres).

Trobem el senyal MM2, i girem a la nostra esquerra, per la pista cimentada, fins que arribem a l´ermita de Santa Magdalena.

 1. Església Santa Magdalena (0.55 hores)(3,81 qm)(alçada 327).

L´església es troba al darrera d´un mas particular, per tant, només hi podem accedir per una zona limitada. Des de l´església, tindrem una vista panoràmica de l´Empordà en un dia clar. Aquesta església es troba en bon estat externament.

Fem camí de retorn fins la cruïlla amb el senyal MM2 i seguirem la pista cimentada avall, fins que en un revolt, deixem la carretera i seguim una pista de terra, seguint els senyals grocs (5,00 qm), fins que arribem a prop d´un mas, que sembla deshabitat.

 1. Can Frigola (1.45 hores)(7,71 qm).

Just abans de passar pel costat d´aquest mas, podem girar a la nostra dreta, i baixar fins un camí de terra, que es troba a pocs metres. Anem resseguint un prat, fins arribar a un altre senyal, MM3 Camps de Genassa.

Si seguim rectes anem a Dosquers, així que girem a la dreta, en direcció a Maià de Montcal, que ja ens queda a prop. Trobarem a la dreta l´accés a la finca de can Cadamont, i ben aviat arribarem a la carretera per la qual hem arribat a Maià de Montcal.

La seguirem uns metres, fins que agafem una pista de terra a la nostra esquerra, que passa pel costat d´una finca a mig fer, i girem a la dreta, ja encarats al nucli urbà del poble. Anem a la vora de la riera de Maià; a la vora d´unes cases i girem a la dreta i creuem la riera per dos ponts. Al darrer, podem anar per la dreta, i aniríem en direcció a l´ajuntament.

Anem per l´esquerra, per un camí de terra, que s´acosta a unes cases, i seguim un carreró fins que arribem a la plaça de l´església.

 1. Església Sant Vicens (2.20 hores)(9,70 qm).

Trobem aquesta església, en un entorn ben cuidat i on podem seure a gaudir del lloc. Tenim l´ajuntament a pocs metres, baixant per un carrer proper.

Valoració de la sortida.

Es una ruta suau, sense complicacions, però amb no gaires punts d’interès. La primavera pot ser una bona època.

Data de la sortida.

08/01/2023.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Maià de Montcal.

Turisme La Garrotxa.

Track Wikiloc:https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r124-maia-de-montcal-a-sta-magdalena-de-jonqueres-125398142

Cartografia: La Garrotxa, Itinerannia, Editorial Alpina 1:50.000.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.