Rutes de senderisme

Ruta 123. Besalú a St Pere Lligordà, St Sepulcre i Sta Maria de Palera.

Breu introducció.

Ruta matinal a prop de Besalú que ens apropa a bonics paratges de la Garrotxa, com l´entorn de Lligordà i del Sant Sepulcre de Palera.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 3 hores per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 10 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien 153 metres, entre el punt mes baix a 118 metres i el més alt a 271 metres. El desnivell de pujada acumulat es de 297 metres, i el de baixades de 279 metres.

El perfil es força planer de sortida de Besalú fins el Mas Vinyals on fem el primer tall de pujada fins la zona de Lligordà, on farem una nova pujada fins Can Lletanis. De Santa Maria de Palera fins arribar al punt de sortida, serà de lleugera i còmoda baixada.

 • Dificultats tècniques.

Cap de destacable.

 • Tipus de senyalització.

Es una ruta força ben senyalitzada per Itinerannia, amb marques grogues i senyals en cruïlles. També trobarem en alguna part senyals del GR-2.

 • Estat del terreny.

En bon estat.

Època de l´any recomanada.

Totes excepte a l´estiu o en dies calorosos.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Església Sant Pere de Lligordà: està documentada des del segle XI.

Església Sant Sepulcre de Palera: antigament va ser un antic priorat benedictí, d´origen romànic, del segle XI. El fet que gaudia de poder concedir els mateixos privilegis pels creients que visitar la Terra Santa (Jerusalem), va fer que tingués molta importància en el seu moment.

Església Santa Maria de Palera: documentada al segle XI.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem a Besalú, per les diferents vies de comunicació, i podem estacionar a les zones d´aparcament properes al pont nou, a la vora de la carretera C66-Z.

 1. Besalú-Fonda Siques (00,00 hores)(00,0 qm)(alçada 155 metres).

Som a l´avinguda President Lluís Companys, davant l´antiga Fonda Siqués -avui tancada-, i on trobem un senyal d´Itinerannia. Creuem el pas de zebra; davant la fonda Siqués girem a la dreta, i anem pel pont que creua la riera de Capellada. Durant uns metres seguirem a la vora de la carretera direcció a Figueres, fins que trobem unes escales que ens porten al carrer d´una urbanització. Es el carrer De Falgars, el seguim fins el final i girem a la dreta pel carrer Mare de Déu del Mont fins al final, on trobem una cruïlla de camins.

Agafem el del mig, ja de terra, que ens porta a creuar l´autovia A26 per un pont; poc després de creuar-lo, arribarem a una carretera, que creuarem i seguirem un camí de terra, davant nostre. Ens apropem a una zona boscosa, i passem a la vora d´unes naus industrials.

Arribem a una cruïlla dintre del bosc, on hi ha el senyal G605 Pla de Recolta. A la dreta en direcció a Maià de Montcal; anirem per l´esquerra direcció Beuda. Una mica mes endavant creuem, de nou, la carretera, per seguir un corriol, que fa una lleugera, que creua un rierol per un pont de fusta(2,77 qm), i poc després trobem un pou, a la vora del corriol.

Una mica enllà, arribem a una carretera, a la nostra esquerra i a uns metres, hi ha el mas Vinyals, però seguirem carretera amunt uns metres, fins trobar un camí a la dreta i deixem la carretera. Anirem una estona pel bosc, fins enllaçar de nou amb la carretera i amb un mas.

 1. Mas Cal Sant (1.00 hores)(3,47 qm)(alçada 283 metres).

Trobem el senyal d´Itinerannia B9, on hi ha una cruïlla de camins. Seguirem per la dreta en direcció a Sant Pere de Lligordà, per un corriol que va fent lleugera baixada, fins arribar a una cruïlla amb el senyal B4 (4,33 qm). A la nostra dreta, ens acostem a aquesta església.

 1. Església de Sant Pere de Lligordà (1.15 hores)(4,37 qm)(alçada 237 metres).

Es un racó molt bonic. Esplèndides vistes en aquesta zona, on podem veure alguns masos dispersos, on ve de gust parar-se una estona, per a contemplar el paisatge.

Retornem a la cruïlla anterior, i seguim camí, en pujada, sense gaires vistes, fins que tornem a creuar la carretera, i on trobem el senyal B5 Can Lletanis (4,84 qm), on hi ha cruïlla de camins, i seguirem en direcció a Sant Sepulcre. Veurem marca del GR2.

En trobarem un altre senyal, el B6 Boscos de Palera, on girem a la dreta, seguint una pista.

 1. Sant Sepulcre (1.40 hores)(5,60 qm)(alçada 299 metres).

Arribem a la part davantera d´aquest antic priorat, on trobem diversos plafons informatius que donen informació sobre la rellevància del lloc en temps antics.

Si donem la volta, veure una zona enjardinada on hi ha un restaurant al darrera, i també l´accés a l´interior del Sant Sepulcre, on podem fer una visita.

Retornem al davant de l’església, i agafem un camí que surt pel costat, vorejant un mur, on veurem una marca del GR i Itinerannia, on veurem una font. El camí fa baixada per un terreny una mica empedrat, fins que arribem al senyal B12 (5,86 qm), i seguim en direcció a Sta Maria de Palera, per la nostra dreta, on arribarem ben aviat.

 1. Santa Maria de Palera (1.50 hores)(6,12 qm).

Trobem un senyal d´Itinerannia, que també es una cruïlla de camins, on hi ha un parell de cases. Hem de seguir per la nostra dreta, en direcció a Besalú, vorejant una casa. L´església de Santa Maria queda al darrera, i junt, amb aquesta casa. De fet, pot passar inadvertida.

Mes endavant arribem a una bifurcació, i anem per la dreta, pel bosc. Hem de seguir les marques del GR i Itinerannia; enllacem amb una pista asfaltada i la seguim en baixada, i poc després passem pel costat del mas El Salt de Palera (7,64 qm), i la ruta se´ns farà mes monòtona, ja que anirem per pista durant una bona estona, fins que arribem a una carretera asfaltada, on girem a l´esquerra, per acostar-nos al pont de l´autovia (8,75 qm).

Passem per sota del pont, agafant un camí de terra a la nostra esquerra, i una mica mes enllà agafarem un corriol a la dreta, per zona boscosa; creuarem un petit pont, i després un altre. Som en una zona d´esbarjo o de passeig.

Rodegem un prat, el camí fa una curta pujada i arribem a una urbanització. Passem pel davant d´un centre per a gent gran, i ja som a la zona urbana de Besalú. Passem per un carreró estret pel darrer d´unes cases, i baixem per unes escales i som de nou al lloc de sortida, al costat de la Fonda Siqués.

 1. Besalú-antiga fonda Siqués (2.50 hores)( 10 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida sense cap dificultat i a la que podem gaudir de bonics paratges i llocs de gran valor arquitectònic.

Data de la sortida.

27/11/2022.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Beuda.

Ajuntament de Besalú.

Turisme La Garrotxa.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r123-besalu-st-pere-lligorda-st-sepulcre-i-sta-maria-de-palera-125360318

Cartografia: La Garrotxa, Itinerannia, Editorial Alpina, 1:50.000.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.