Notícies i Novetats

Bibliografia 2023: les vides als Pirineus.

Dues novetats aquest 2023, ens permeten apropar-nos a les vides de persones que hi porten tota la seva vida vivint en aquesta zona, aixi com percebre els canvis que s´estan donant a l´entorn humà.

Una vida a les muntanyes, d´Abraham Orriols, Ara Llibres. Preu aproximat 20€.

“A Bruguera, un petit poble al peu del Taga, hi viu la pastora més vella de Catalunya. Amb quasi cent anys, la Marina Vilalta segueix exercint un ofici que estima però que té un futur incert. Un ofici sacrificat que requereix dedicació i paciència i que està íntimament lligat a la terra.

La història de la Marina, que cobreix un segle, ens permet mirar a la muntanya amb tota la seva immensitat i conèixer els que la treballen, els que s’hi han amagat o escapat i els animals que hi viuen salvatges. Ens presenta la força de la natura sobre l’home i com aquest, amb els anys, ha après a entendre-la, preveure-la i i conviure-hi. La història de la Marina ens amplia la mirada sobre el món rural i la saviesa popular del nostre país.”

El Pirineu oblidat, de Kim Castells i Albert Villaró, Brau Edicions. Preu aproximat 34€.

“Un llibre fotogràfic sobre el Pirineu, amb imatges de Kim Castells, expert fotògraf de dilatada trajectòria, que documenta la cultura ancestral d’aquest territori i la seva manera de viure, durant les darreres generacions. El volum recopila i deixa testimoni, a través de més d’un centenar imatges, d’una arquitectura i petja humana que va desapareixent. Interiors i exteriors de cases abans de la seva restauració mostren una manera determinada de viure el Pirineu, amb fotografies que retraten realitats que s’han anat perdent amb la transformació d’aquesta zona. Fent un recorregut per les diferents valls i poblacions, l’obra recull fotografies de masies, cases pairals i espais que ja no existeixen i que, per tant, són irrepetibles; un compendi gràfic d’una realitat que es perdrà irremissiblement si no la documentem. L’obra es complementa amb un text d’Albert Villaró, autor pirinenc, que ens ofereix una mirada complementària d’aquest paisatge que, mica en mica, va desapareixent.”

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.