Notícies i Novetats / Senderisme

Proposen recuperar la Ruta del Ripollès

Notícia publicada al Diari de Girona el 31/12/2012:

Una associació vol recuperar la ruta del Camí de Sant Jaume

La primera etapa, que enllaça Coll d’Ares i Camprodon, està previst que sigui inaugurada el març

GIRONA | JOAQUIM BOHIGAS I MOLLERA L’associació Gerunda. Amics dels Camins de Sant Jaume de les comarques gironines ha iniciat un projecte a fi de recuperar la Ruta del Ripollès, una de les “entrades històriques” (en paraules del president de l’entitat, Joaquim Rosa) del Camí de Sant Jaume des de França i procedent d’Europa. Aquesta pas d’accés pel Pirineu de Girona segueix un recorregut que enllaça Coll d’Ares (uneix el Ripollès amb el Vallespir francès), Molló, Camprodon, Sant Joan de les Abadesses i Ripoll per seguir, després, en direcció a Manlleu i Roda de Ter -en ambdós casos, a Osona- cap el destí final: Santiago de Compostel·la. En aquests moments, l’entitat gironina, que ja va recuperar, en una tasca que va durar uns dos anys, el tram Girona-Granollers de la Via Augusta, està desenvolupant els contactes amb les administracions públiques, que solen rebre les característiques del projecte amb molt d’interès. La primera etapa de la Ruta, de Coll d’Ares a Camprodon, és previst que s’inauguri el març.

Un dels interessos de la ruta és, segons el promotor, reconèixer la importància que va tenir Ripoll en les rutes de pelegrins. Ha qualificat la capital de la comarca com a “punt neuràlgic”.

Entre d’altres serveis, l’associació Gerunda ofereix als ajuntaments assessorament històric sobre la ruta, i l’ajuda en la senyalització (dins el municipi, i entre aquests, amb autorització, si és necessari) i elaboració dels segells de les credencials, que verifiquen el pas dels pelegrins. El propòsit marc és “visualitzar” els trajectes, que, segons Joaquim Rosa, aboca a dinamitzar l’economia local. “Els pelegrins s’aturen per fer un cafè, o s’allotgen en hostals abans de continuar el dia següent…”, cita el president de l’entitat. En aquest sentit, argumenta que “el pelegrí tendeix a anar a aquells establiments on troben els segells per les credencials”. Els contactes amb els ajuntaments busquen, d’entre altres objectius, que el ple aprovi que el Camí de Sant Jaume transcorre per aquell municipi. Per l’entitat, és “un orgull i una satisfacció que una ruta històrica sigui reconeguda”. De les trobades, el responsable d’aquesta iniciativa pot conèixer nous aspectes pel projecte. A tall d’exemple, Sant Joan de les Abadesses pot oferir un alberg amb una capacitat de 80 places.

 

Pont sobre el Ter

Joaquim Rosa també és a darrere d’una campanya, iniciada el 2008, que cerca que el nou pont sobre el riu Ter que s’està construint a la ciutat de Girona porti el nom de Sant Jaume.

El president de Gerunda té un estudi que defensa el pas de fidels per aquest sector de la ciutat en les antigues pelegrinacions. A més, recull firmes durant els viatges que fa arreu de Catalunya assistint a congressos i reunions sobre el Camí de Sant Jaume.

Joaquim Rosa s’ha entrevistat amb l’alcalde, Carles Puigdemont, que li hauria mostrat “interès” pels criteris historicistes. De moment, no ha copsat oposició a la sol·licitud.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.