Notícies i Novetats / Senderisme

Accés restringit al Croscat de Santa Pau

Si l´any passat es va decidir fer de pagament, l´aparcament just al costat de la Fageda d´en Jordà, i que fins ara era d´accés lliure, ara i degut a compartament incívics, l´accés a la zona del Croscat, a tocar de La Fageda d´en Jordà, serà d´accés mes complicat pels grups.

Sembla que els actes incívics de grups d´estudiants a l´entorn natural d´aquesta zona, han motivat que els grups que vulguin accedir, hagin d´anar acompanyats de guies acreditats del Parc Natural.

Cortesia: www.lacomademont.com

Cortesia:www.lacomademont.com

Us fem esment de la notícia publicada al Diari de Girona el 13/10/2013, del qual us facilitem l´enllaç.

Més control al Croscat per acabar amb l´incivisme

Els grups que van a veure el volcà han de contractar un guia del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

13.10.2013 | 08:37

SANTA PAU | ACN/ LOURDES CASADEMONT Els turistes que visiten en grup el volcà del Croscat de Santa Pau estan obligats des d’aquest setembre a contractar un guia del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Fins ara, mestres i monitors podien fer al mateix lloc un curs de dues hores de formació per ser els guies dels seus alumnes però s’ha decidit suprimir-ho per augmentar el control i millorar la seguretat durant la visita. L’objectiu és acabar amb les actituds incíviques més habituals com ara deixar missatges a les parets de la greda rascant la paret o accedir a peu a les zones prohibides que el que fan és accelerar el procés d’erosió de la zona natural, ja de per si molt sensible.

Cares somrients o lletres inscrites a les parets del volcà són alguns dels exemples d’actes incívics que es poden trobar a la zona, la més visitada del Parc Natural. També hi ha qui opta per passar per punts prohibits i específicament senyalitzats posant en risc la seva seguretat i la del volcà. Així ho van fer uns estudiants de la Universitat de Saragossa, precisament de la facultat de Geologia, que van decidir penjar a Internet la seva “proesa”. El director del Parc, Xavier Puig, recorda que encara que aquest incivisme sigui minoritari s’ha d’actuar per preservar una zona de “gran fragilitat”. La fórmula escollida des de la Generalitat -que és la propietària de l’espai- per tal d’augmentar el control de les visites ha estat implementar des del mes passat l’obligatorietat de contractar un guia del parc -n’hi ha prop d’un centenar- per poder fer la visita en grup, d’un màxim de vint persones. D’aquesta manera s’incrementa el control i també s’ha creat un registre d’incidències per tal de poder fer balanç de la restricció en els propers mesos. I és que l’any passat van passar per aquest espai fins a 13.000 persones en grups organitzats, al marge de les visites individuals, i aquest any el ritme de reserves també està anat a bon ritme.

Reparar els danys provocats per les actituds incíviques suposa hores de feina i un cost econòmic. De fet, el manteniment ordinari d’aquesta zona requereix un cost de gairebé 60.000 euros anuals. Al marge d’això, s’hi impulsen millores dels accessos i les instal·lacions. La més recent ha estat la pavimentació de l’accés principal, que ha costat 35.000 euros i el 90% del qual ha estat assumit pel parc i la resta per l’Ajuntament.

La mesura, però, ja ha generat algunes queixes. El centre de lleure Arriant, que des de fa anys hi organitza visites, critica el nou reglament perquè exclou i obliga a contractar un guia. Des del parc diuen que s’estudiarà cas per cas.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.