Rutes de senderisme

Ruta 02. Camprodon, la muntanya de Sant Antoni i el Santuari del Remei.

Plànol Camprodon Sant Antoni El RemeiBreu introducció.

Ruta per les rodalies de Camprodon en que voltem la muntanya de Sant Antoni, fins arribar al cim amb l´ermita de Sant Antoni, i fem camí de tornada passant pel Santuari del Remei.

Dades tècniques:

Durada de la ruta.
Aproximadament unes 3.30 hores, per gent acostumada a caminar, i sense comptar parades.
• Quilometratge.
Aproximadament uns 13,600 quilòmetres.
Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).
El desnivell màxim serien uns 480 metres aproximadament, entre el punt mes alt situat a l´ermita de Sant Antoni i el punt mes baix prop del càmping Camprodon. El desnivell acumulat de baixades i pujades, serien molt similar uns 566 metres.
El perfil de la sortida es de pujada, una mica irregular, de Camprodon fins l´ermita de Sant Antoni; de baixada constant fins el Santuari del Remei, i força planer fins tornar de nou a Camprodon.
• Dificultats tècniques.
El primer tram de la sortida, de Camprodon fins assolir el Pla de la Brossa, es per corriol per un terreny que acostuma a estar humit i, a vegades enfangat. Algunes zones son a l´obaga sempre, per tant, cal vigilar en algun tram de baixada per no ensopegar una relliscada. A l´hivern es habitual trobar nevada la part mes alta de la ruta.
• Tipus de senyalització.
La sortida es força ben senyalitzada. Trobarem marques de diferents rutes: PRC-186 i PRC-188 i grogues d´Itinerannia des de prop del Pla de la Brossa; GR 151 i 210, camí de tornada a Camprodon, i marques vermelles, en gran part del recorregut fins la baixada al santuari.
• Estat del terreny.
A la pujada de Camprodon fins el Pla de la Brossa, ens trobem corriols amb terreny humit o, segons la temporada, enfangat. Es la part mes complicada.

Època recomanada.

A la tardor i a l´hivern quan podem trobar la part superior i els cims dels Pirineus nevats, per gaudir de les vistes, es quan podem gaudir mes de la ruta.

Ermita Sant AntoniAltres observacions( patrimoni arquitectònic).

Ermita Sant Antoni:”Al 1679 es consagrà una primera ermita al capdamunt d’un cim veí, promoguda per la família Sivilla, tot i que la guerra entre França i Espanya en causà la destrucció pocs anys després. L’actual ermita fou construïda vers l’any 1700 sota la supervisió d’un Patronat, constituït pel rector, l’abat de Sant Pere i dos cònsols. L’any 1860 es restaurà acausa d’esquerdes a la volta i al 1936 patí un incendi arran de l’inici de la Guerra Civil. L’última restauració ha estat obra dels Amics de Sant Antoni, que encara avui en tenen cura. Cada 13 de juny s’hi celebra un concorregut aplec.”( cortesía http://www.camprodon.cat).

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: Quan arribem a Camprodon, a la primera rotonda, anem per la dreta direcció Molló, i pocs metres enllà trobem una drecera a la dreta per anar a una zona d´aparcament. Es el Parc de la Mare de la Font. Allà hi trobem un petit llac artificial, una font i una cuidada zona d´aparcament prou àmplia.

01. Aparcament Parc de la Mare de Déu de la Font( 00.00 hores)( 00,00 qm).

Al costat de la zona d´aparcament, hi ha la font, molt popular, on trobem un senyal que assenyala el camí a Sant Antoni, però es un camí que s´endinsa dintre del bosc, molt directe. Agafem unes escales que surten al costat, i que ens apropen a la carretera C-38. Just abans, un camí surt a la dreta en pujada al costat de la línia elèctrica. Seguim pel voral de la carretera, fins que trobem un senyal que diu Sender de Sant Antoni (00.04 hores)( 0,352 qm).
Seguim pel camí que s´enfila per la muntanya, fins que pocs metres enllà, trobem un corriol a l´esquerra, que puja decidit pel mig d´un prat, on ja veurem alguna marca vermella als arbres. El camí es fica per dintre del bosc, on ja tindrem vistes del poble i dels cims mes propers. La pujada es va fent menys intensa; som a l´obaga, tenim poques vistes.

02. Drecera Sant Antoni( 00.22 hores)( 1,21 qm).

Trobem una cruïlla. En un arbre trobem dos senyals indicatius, molt deteriorats, i marca vermella. Si anem en pujada per la dreta, aniríem directe a Sant Antoni. Seguim per l´esquerra en planer. El camí estarà mes atapeït de vegetació, i començarà a fer baixada, fins que en ajuntar-se amb el rastre d´un altre camí( 1,84 qm), tornarà a fer pujada, ara ja per un camí estret, amb vegetació baixa i molt atapeït, i pedregós; trobarem marques grogues d´Itinerannia.
La pujada es va fent menys intensa, i el camí passarà just al costat del torrent de la Pedrera. La segona vegada que el camí s´apropa tant al torrent, fa un revolt a la dreta en pujada, fins que passa una tanca, i creuem el torrent( 2,63 qm).
Seguim cap a la nostra esquerra per un camí força malmès uns quants metres, fins que arribem al Pla de la Brossa( 00.35 hores)( 2,78 qm), on trobarem una portella que passem.

Costabona -CanigóCreuem la pista que porta a Sant Antoni, i passem la portella que hi ha just davant. Es un canvi sobtat de vegetació Passem a l´altra banda de la muntanya, seguirem un camí irregular; mes endavant tindrem unes vistes esplèndides dels cims del Costabona i dels massís del Canigó. El camí va fent volta, perdent aquestes vistes, fins que arribem al collet de Sivilla. Pel camí veures marques de PRC 186, Itinerannia i vermelles.

03. Collet de Sivilla( 1.15 hores)( 4,00 qm).

Trobem un pal senyalitzador d´Itinerannia amb diferents camins. Anem per la dreta en pujada, direcció a Sant Antoni, per un camí estret i una mica pedregós. Passem per un tancat, i davant nostre tenim el Pla de Bonaire, amb unes vistes esplèndides i un petit turó s´alça davant nostre, i al damunt, hi ha l´ermita de Sant Antoni. Caminem uns metres fins arribar a un pal senyalitzador, on coincidim amb la pista que havíem deixat al Pla de la Brossa. Seguim per l´esquerra i trobem marques vermelles que ens indiquen el camí per fer la pujada, pel mig d´una zona boscosa.

04. Ermita Sant Antoni( 1.40 hores)( 5,24 qm)( alçada 1.361 metres).

Es una fenomenal talaia que ens permet unes vistes esplèndides de tota la vall de Camprodon: la Serra Cavallera, els cims de Vallter, el Costabona, el massís del Canigó, etc. Una vista completa, ja que podem voltar tot el cim, i veure a banda i banda. Podem reposar ja que hi ha una zona condicionada per fer pícnic.
Fem camí de tornada, fins el collet de Sivilla( 2.00 hores)( 6,45 qm), on anem en direcció al santuari del Remei, seguint un camí en baixada i força pedregós, que se´ns farà una mica pesat. Trobarem marques del PRC i vermelles.
Mes endavant el camí enllaça amb una pista( 2.10 hores)( 6,92 qm), just al costat de la qual hi trobem una creu en homenatge a una persona. Hem de seguir per la nostra dreta en direcció S-SO –compte no hi ha marca massa visible-, i al principi trobarem un tall de camí molt enfangat –habitualment-.

Una mica mes endavant( 7,33 qm), la pista comença a fer davallada i no fem cas de corriols que podem trobar. Tampoc trobarem marques.
La pista fins ara tancada pel mig del bosc, es va obrint, i ja veiem el santuari aprop. Durant una estona, la pista es irregular, alternant pujada i baixada. Trobarem una marca del PRC en una pedra, i al costat una pista s´enfila, però seguirem en baixada, fins que arribem a una tanca  que passem, molt a prop del Santuari.
Agafem el camí que porta al Santuari.

Santuari El Remei05. Santuari del Remei( 2.35 hores)( 9,08 qm).

Podem admirar aquesta construcció realment curiosa, en un lloc esplèndid, on podem seure a la seva gespa una estona. Tornem al costat de la portella, on seguirem la pista en lleugera baixada, que seguirem una estona. Es un trajecte agradable de fer i on trobarem rètols explicatius de la seva riquesa natural –Plans del Remei-.

06. Cruïlla pista cimentada( 2.50 hores)( 9,96 qm).

Trobem un pal senyalitzador i marques del GR –coincidim amb el 151 i 210-, així com del PRC 188 i d´Itinerannia. Seguim per la dreta i en baixada; mes endavant passarem per sota d´un pont, que porta un canal d´aigua; la pista passat just pel costat del riu Ter. Es el tall de la ruta menys atractiu.
Mes endavant passem pel costat del Càmping Camprodon. La pista surt a tocar de la carretera C-38. Molt a prop, i a l´altra banda, veiem les instal·lacions dels Bombers i una benzinera. Som molt a prop de Camprodon. Seguim per una zona asfaltada, fins continuar pel voral de la carretera –haurem d´anar amb una certa precaució- uns quants metres, fins que trobem al nostre costat un antic búnquer( 3.20 hores)( 13,06 qm).
Deixem el voral de la carretera i agafem un camí, molt a l´obaga de la muntanya, i ens apropem a unes naus industrials pel darrera. Sortim a un carrer, i seguim les marques del GR, fins arribar al costat d´una torre de la línia elèctrica, on seguim per un caminet que passa pel costat del petit llac artificial i la zona d´aparcament, punt d´inici de la sortida.

07. Arribada( 3.30 hores)( 13,69 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida distreta amb diferents punts d’interès com el paisatge dalt de la muntanya de Sant Antoni i el santuari del Remei, lloc esplèndid per aturar-se una estona i gaudir de la tranquil·litat d´aquest racó.

Anècdotes.

Per les experiències viscudes en diferents sortides que hem fet des de Camprodon, els establiments d´hostaleria del poble, no destaquen per la seva simpatia, precisament.
Al Parc de la Mare de la Font, molta gent s´hi acosta per a emplenar bidons d´aigua per consum propi.

Data de la sortida.

06/03/2016.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament Camprodon.
Vall de Camprodon.

Track Wikiloc: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/r2-camprodon-a-ermita-sant-antoni-i-el-remei-12534834

Cartografia: Ripollès, Itinerannia, Editorial Alpina 1:50.000.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.