Rutes de senderisme

Ruta 13. Llançà a la Vall de Santa Creu i el camí de ronda de Port de la Selva.

Plànol sortida

Breu introducció.

Ruta circular per la comarca de l´Alt Empordà, que combina part de muntanya per la Vall de Santa Creu i el camí de ronda de Port de la Selva a Llançà, que seria el trajecte mes vistós de tota la sortida.

Pals senyalitzadorsDades tècniques:

• Durada de la ruta.
Unes 4 hores aproximadament.
• Quilometratge.
Aproximadament 15,810 quilòmetres. Podem escurçar la sortida si prescindim de fer la pujada al Puig Vaquer, però ens perdem esplèndides vistes de la façana marítima.
• Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).
La ruta presenta un perfil molt marcat: a la sortida, del port esportiu fins les afores del Llançà, seria planera. Fins arribar al Puig Vaquer( quilòmetre 5), es en pujada força decidida; fins arribar a la platja de Port la Vall seria en baixada, i el camí de ronda, molt suau, encara que irregular.
L´alçada màxima serien uns 420 metres al Puig Vaquer; els desnivells acumulats de pujada i baixada serien 530 metres.
• Dificultats tècniques.
No hi ha cap de destacable; el recorregut de baixada de coll Perer fins el nucli de La Selva de Mar, es pedregós i cal vigilar.
• Tipus de senyalització.
El recorregut per dintre del poble de Llançà no està senyalitzat, però no presenta cap problema. Tampoc està senyalitzat el camí de coll Perer fins el cim del Puig Vaquer. La resta del recorregut està senyalitzat amb pals i marques de GR i grogues d´Itinerannia.
• Estat del terreny.
En general en bon estat. La ruta combina talls per dintre de zona urbana, com per camí i pista de terra, en bon estat. El camí de ronda de Port de la Selva no es tant urbà com el de Llançà.

Època recomanada.

L´estiu seria la menys recomanable de fer-la sencera, ja que està molt exposada al sol la seva part interior –només per la zona de la Vall de Santa Creu podem trobar llocs protegits del sol-. La seva façana marítima es pot fer en qualsevol època de l´any, ja que a l´estiu ho podem combinar amb un bany a qualsevol de les cales i platges que trobem al camí.
Cal vigilar en cas de temporal de tramuntana, en la part de la façana marítima, ja que serem a tocar del mar, molta estona.

Arbre de la LlibertatAltres observacions( patrimoni arquitectònic).

 • ESGLÉSIA SANT VICENÇ: va ésser construïda entre els anys 1690 i 1730, rebent la benedicció solemne exactament els dies 7 i 8 de gener de 1730.
  Les bones collites de vi i oli, i el menyspreu creixent envers l’art romànic que hi havia a l’època, van ser un dels factors que van causar l’enderrocament de l’antic temple llançanenc, l’església romànica (situada al costat de l’actual Torre Romànica). L’actual església va ser aixecada en el lloc que ocupava, en bona part, l’antic Castell Palau de l’Abat.
  Gairebé dos cents anys després de la seva construcció, entre els anys 1912-1915, va ser construïda la nova part de l’església, el campanar.
 • ARBRE DE LA LLIBERTAT Segle XIII-XIV: Arbre conegut també el nom de l’Arbre de la Plaça. És un plataner de la família platanus hybrida, arbre caducifoli amb una alçada aproximada de 25m., molt robust, elegant i amb una ombra molt generosa durant l’època de primavera i d’estiu.
  L’origen del nom d’Arbre de la Llibertat, es troba a partir de 1789 amb la Revolució Francesa, quan la plantació d’arbres a les places públiques es considerava un símbol de les llibertats conquerides pels pobles, acte que serà molt estes per tota l’Europa Occidental.
  La plantada, segons les memòries de Joan Baptista Seriñana, va tenir lloc l’any 1870. A la seva “Libreta de memorias”, escriu la notícia de la plantació entre altres notícies de l’any. Ho diu així: “Lo dit añ 70 plantaran lo arbre de la Libertad”.
  El 1939, el capellà local mossèn Trigàs va evitar la seva tallada per l’exèrcit franquista.
 • TORRE ROMÀNICA Segle XIII-XIV: És l’únic element arquitectònic que es preserva de l’antiga església de Sant Vicenç, adossada a la mateixa Torre. Després de la construcció de la nova església (S.XVII), la Torre va mantenir-se en peus a la espera de ser utilitzada per la construcció d’un nou campanar per a la nova parròquia. Aquest fet no va arribar a produir-se fins a principis del segle XX. Fins llavors, la Torre Romànica tenir funcions de campanar de la vila llançanenca, convertint-se, amb el pas del temps, en un signe d’identitat del municipi.
  Les seves dimensions de planta rectangular són d’uns 6 m. de nord a sud, i 5,5 m. d’est a oest, tenint en compte les mides exteriors. Pel que fa a la seva alçada és propera als 21 m.
 • MUSEU DE L’AQUAREL·LA Fundació Martínez Lozano: Primer museu de l’aquarel·la d’Espanya que compta amb diverses obres de Martínez Lozano a més d’obres d’altres autors.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: el lloc de sortida l´hem situat al port esportiu de Llançà. Es pot arribar seguint els senyals de trànsit que indiquen “port” o oficina de Turisme, que es just al costat. Allà hi ha una zona d´aparcament prou àmplia. No obstant, a l´estiu es de pagament i pot ser complicat troba places d´aparcament dintre de la zona mes urbana.

01. Port esportiu-Oficina de Turisme( 00.00 hores)(00,00 qm).

Sortim de l´aparcament(Oficina Turisme/Restaurant Tamariu), per seguir pel carrer Castellar, que just a tocar d´aquest aparcament. Poc després trobem una bifurcació amb el carrer Martínez Lozano, però seguim rectes pel mig de la zona urbana, fins enllaçar amb l´avinguda Pau Casals, on passarem pel costat d´un petit cementiri, una pineda i arribem a una rotonda. Seguim rectes, en direcció al centre del poble, per l´avinguda d´Europa, passant pel davant de la seu de l´ajuntament de Llançà.
Mes endavant arribem a una altra cruïlla, on l´avinguda Europa ens portaria a la sortida del poble i a la RENFE. Seguim rectes per anar al centre; passem per la plaça Maria Àngels Anglada, i seguim pel carrer Rafel Estela.

Església Sant Vicenç02. Plaça Major( 00.15 hores)(1,24 qm).

Arribem en aquesta plaça, que concentra alguns punts d´interès del poble: l´imponent escalinata de l’església de Sant Vicenç; el Museu de l´Aquarel.la; l´imponent arbre plataner conegut com l´Arbre de la llibertat i una torre romànica. Tot en una plaça!
Sortim de la plaça, pel carrer Pilota que es troba a l´esquerra, i el seguim amunt, fins enllaçar amb el carrer Sant Vicens una estona; travessem un carrer, i seguim pel carrer Puigdemunt, en pujada i on no hi ha voreres, fins arribar al capdamunt del mateix, i serem al carrer de l´Era. Som als límits de la zona urbana. Davant nostre una urbanització a mig acabar i la muntanya. Seguim amunt per aquest carrer, per la nostra esquerra; passarem pel costat d´una petita zona d´esbarjo, prop de cases aïllades; poc després arribem a una cruïlla amb un “stop” i seguim a la dreta, per anar baixant fins arribar a una rotonda força gran, on serà el final del recorregut urbà.

03. Rotonda urbanització( 00.25 hores)( 2,19 qm).

A un dels costats de la rotonda, trobarem un pal senyalitzador amb marques del GR i Itinerannia, assenyalant el camí al coll del Perer. Agafem la pista de terra en pujada, que es va ficant per dintre de la vall, molt densament arbrada amb oliveres, cactus i vegetació baixa, i que es troba dintre del Parc Natural del Cap de Creus.
Creuem un petit rierol, i passem a l´altra banda de la vall, i la pista va fent llaçades per guanyar alçada, per un terra empedrat. Passarem per un seguit d´horts, on antics somiers fan de tanca de les finques. Un cop passat la darrera finca, trobem un corriol a la dreta( 3,01 qm), però seguim recte amunt les marques grogues d´Itinerannia. Guanyarem alçada ràpidament, i el camí ara estarà delimitat per murs de pedra seca, fins arribar a una cruïlla( 3,16 qm), amb tres camins, i agafarem el camí del centre, amb marques del GR i grogues.
Fem una mirada enrere i podrem veure Llança, Colera i la zona de Cap Ras. Poc després, el camí s´enfila per la carena d´un turonet, i arribem a un coll.

04. Coll del Perer( 1.05 hores)( 4,58 qm)(alçada 356 metres).

Trobem un pal senyalitzador en aquest estret coll. Agafem un corriol a la nostra esquerra, en direcció est, en pujada i que no està senyalitzat, per un paratge de vegetació baixa; trobarem alguna cruïlla, però seguim sempre el caminet principal, fins arribar a una clariana, on trobarem rastre d´un antic filat, on veure un rastre de camí que fa baixada, però seguirem en pujada, direcció est sud-est, fins que arribem al cim.

Vistes Puig Vaquer05. Puig Vaquer( 1.20 hores)( 5,33 qm).

Trobarem una cabanya de pedra. Vista panoràmica esplèndida de tota la zona, que deixarem, per tornar de nou al coll del Perer( 6,06 qm), i continuarem recte avall, per un camí empedrat, ja envoltats per les muntanyes de la vall, fins que arribem a una edificació coneguda com els corrals d´en Marçalet( 6,43 qm), on tindrem vistes del Santuari de Sant Pere de Rodes. Es un camí entre murs de pedra seca, i cal estar atent al camí empedrat que fa baixada decidida.

06. La Selva de Mar( 1.50 hores)( 7,20 qm).

Trobem un pal senyalitzador a l´entrada del poble d´Itinerannia i del Parc Natural; baixem pels carrers empedrats d´aquest tranquil, passant per la plaça del Palanc; anem cap a la Font, fins que enllacem amb un camí de terra, on trobarem un pal senyalitzador que ens assenyala a Port de la Vall –el nostre destí-, a l´esquerra i en baixada.
Seguirem un camí molt suau, en lleugera baixada, creuant un parell de rierols, seguint les marques grogues d´Itinerannia; deixem un parell de coberts de pedra, primer a l´esquerra i a la dreta, i finalment passem pel tancat d´una gran finca, fins que la pista arriba a la carretera de Llançà a Port de la Selva. L´hem de seguir en pujada a l´esquerra, fins arribar a l´alçada del càmping Port de la Vall, i travessem la carretera, i passem just pel costat del càmping, fins arribar a la platja.

Camí ronda07. Platja Port de la Vall( 2.30 hores)( 9,89 qm).

Tenim a la nostra dreta, vistes de Port de la Selva. Aquest es l´inici del camí de ronda, que ens durà a Llançà. El tall que transcorre per Port de la Selva es mes natural que el tall de Llançà, massa urbanitzat i també menys cuidat.
Seguim per la nostra esquerra, on trobarem marques del GR i verdes i vermelles, i tot seguit passem pel costat d´una cala, a la que podem accedir per unes escales. El nostre camí segueix fins que poc després veiem la Punta de S´Arenella, on hi ha una cala, i un xic mes endavant un far.

Punta S´Arnella08. Far de S´Arenella( 2.45 hores)( 11,09 qm).

El camí de ronda està molt ben condicionat amb baranes de fusta, seients amb vistes sobre Port de la Selva. Per aturar-se una estona. El nostre camí passarà per tot un seguit de cales i platges on poder aturar-se, si volem fer un bany.
Deixat enrere el far, el camí serà un xic irregular. Passem pel costat de la Platja d´en Madeu i farem una petita pujada per arribar a Punta Vaquer, amb unes vistes esplèndides del litoral.
Poc després passarem per Cap de Bol, on hi ha una zona de descans amb cadires(11,89 qm); mes endavant, per la platja d´en Robert( 12,21 qm), i trobem un pal senyalitzador, al costat d´una pista cimentada. Quan sigui de terra, ja som a la part de Llançà.
Arribem a una cruïlla, i seguim la pista cimentada, que arriba a una casa. Hi ha un caminet que rodeja la casa, però podem anar recte, i pugem unes escales per enllaçar amb una urbanització i seguim camí avall, passant pel costat d´uns apartaments, i tot seguit per un carrer que ens portarà una platja.

09. Platja Cau del Llop( 3.25 hores)( 14,04 qm).

Es una platja de sorra gris força gran, una mica enclotada, que travessem fins l´altra banda, on trobarem unes escales que pujarem fins arribar dalt d´un carrer, on trobarem un pal senyalitzador. El camí de ronda, segueix a la dreta en baixada pel carrer, fins que trobem unes escales que ens duran a la propera platja.

10. Platja de les Tonyines( 3,30 hores)( 14,30 qm).

Travessem la platja, i arribem a una altra.

11. Platja de la Farella( 3.35 hores)( 14,97 qm).

Es una bonica platja de sorra que passem a prop de les cases, i passem pel costat de la platja del Llorer, per continuar per un camí de terra, i veiem el pantalà del port de Llançà molt a prop.
Puguem per unes escales, per continuar per un camí de terra, i ja veiem el promontori de El Castellar que empara el port nàutic, i baixem per unes escales, on veiem una marca del GR, per arribar al carrer Merlet, on veurem unes altres escales en baixada, pel carrer Miranda, que seguirem recte, fins arribar a les rodalies del port.
Passem pel costat del restaurant Els Pescadors, en direcció al mar, per continuar pel passeig marítim, per trobar un centenar de metres a la nostra esquerra l´aparcament.

12. Aparcament( 3.55 hores)( 16,28 qm).

Valoració de la sortida.

Ruta sense gaires complicacions, amb un cert esforç en fer la pujada fins Puig Vaquer, on podem gaudir del esplèndid trajecte del camí de ronda de Port de la Selva. Recomanable per un dia assolellat i amb temperatura agradable.

Anècdotes.
Data de la sortida.
10/05/2015.
Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament Llançà

Ajuntament Port de la Selva

 Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/llanca-a-la-vall-de-santa-ceu-i-el-cami-de-ronda-de-port-de-la-selva-9637557

Cartografia: Guia Alpina Costa Brava de Portbou a Blanes; Cap de Creus Parc Natural, plànol Editorial Alpina 1:25.000.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.