Notícies i Novetats / Senderisme

Bibliografia 2022: reptes i tragèdies de l´alpinisme a l´Himalaia

Tot i que aquest bloc no està dedicat a l´alpinisme, en aquesta ocasió us assabentem de tres publicacions, vinculades amb l´alpinisme a la zona de l´Himalaia: la primera i història ascensió a l´Everest; les escalades mes notables de l´alpinisme català en aquella zona i una biografia d´un alpinista català, mort al Manaslu.

Cels de Safir, d´Eduard Sallent Vilanova. Editorial Cossetània. Preu aproximat 23€.

Les escalades més autèntiques, pioneres i genuïnes

«L’Eduard Sallent ha escollit, entre moltes, catorze grans aventures de l’himalaisme català. Catorze històries amb un sentiment comú: la passió per la muntanya, que va més enllà del que és merament esportiu. Alguns són relats dramàtics d’ascensions quasi impossibles. Altres, boniques històries d’amistat i convivència. Sempre, però, viscudes amb la humilitat i respecte de qui descobreix quelcom meravellós.»

 

El vuité cel, d´en Martí Gasull i Roig. Tushita Edicions. Preu aproximat de 19€.

El setembre del 2012 un accident a la muntanya del Manaslu (8.163 m), al Nepal, va colpir el món de l’alpinisme. Hi van perdre la vida 11 muntanyencs i més de 30 en van resultar ferits. Entre els alpinistes morts hi havia autèntics referents internacionals de l’alta muntanya i també un català, Martí Gasull i Roig, un conegut activista i lluitador en favor de la llengua i cultura catalanes.
Més enllà d’un relat d’aquells esdeveniments, aquesta és, també, la història de les darreres expedicions d’en Martí abans d’encarar la muntanya del Manaslu; la història d’algú que vivia amb intensitat la muntanya i l’amor pel país i la llengua.

 

 

 

Everest 1922 Los Pioneros, de Mick Conefrey. Desnivell. Preu aproximat 25€.

Un relato dramático y cautivador del primer intento de ascensión del Everest, cuya publicación coincide con el centenario de aquella épica expedición de 1922.

Aunque sigue siendo, sin lugar a dudas, la montaña más famosa del mundo, a lo largo de los últimos años la reputación del Everest ha cambiado de forma radical. Actualmente, la masificación de su ascensión, con largas colas de escaladores en la Pared del Lhotse, las escabrosas historias de cadáveres congelados o los montones de basura que se acumulan a gran altitud en la montaña, no hablan a su favor. Pero las cosas no han sido siempre así. Hubo un tiempo en que el Everest era un lugar remoto, inaccesible y misterioso, que sólo los hombres más audaces y heroicos se atrevieron a pisar.

La primera tentativa de escalada del Everest, protagonizada en 1922 por George Leigh Mallory y un equipo expedicionario inglés, constituye una historia extraordinaria, rebosante de controversias, drama e incidentes, a cargo de un plantel de personajes excepcionales dignos de una película de Indiana Jones.

La expedición terminó en tragedia cuando, en el tercer intento de cumbre, el grupo liderado por Mallory sufrió el impacto de una avalancha que provocó la muerte de siete de sus hombres.

Mick Conefrey se ha documentado en los diarios, cartas y diversos relatos, publicados e inéditos, para explorar las motivaciones y los dramas personales de sus principales protagonistas, detallar las vicisitudes que acontecieron entre bastidores, y descubrir las acérrimas rivalidades que subyacían tras aquella épica aventura.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.