Rutes de senderisme

Ruta 14. Port de la Selva a Sant Pere de Rodes i Selva de Mar.

Plànol Port de la Selva- St Pere Rodes-Selva de MarBreu introducció.

Ruta pels voltants de Port de la Selva i Selva de Mar, a la comarca de l´Alt Empordà, on tindrem esplèndides vistes de la badia de Port de la Selva i arribarem fins el monestir de Sant Pere de Rodes, i també coneixerem el petit nucli de Selva de Mar. Oportunitat per gaudir de la muntanya, del mar i del patrimoni arquitectònic i cultural

Dades tècniques:

• Durada de la ruta.
Unes 3 hores aproximadament, a un ritme normal per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.
• Quilometratge.
Una mica mes de 8 quilòmetres. Es pot escurçar el recorregut, no fent el trajecte fins el monestir de Sant Pere de Rodes; per la seva banda, es pot allargar el recorregut, fent la pujada fins el castell de Sant Salvador, que surt al peu de l´entrada al monestir.
• Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).
El desnivell màxim serien aproximadament uns 490 metres. L´alçada màxima seria just a tocar de l´entrada al monestir. El desnivell acumulat serien 566, aproximats de pujada i de baixada. El perfil es molt marcat: de pujada de Port de la Selva fins el monestir, i de baixada fent el camí de tornada per Selva de Mar.
• Dificultats tècniques.
No hi ha cap de destacable. El tram de baixada entre el monestir i el nucli de la Selva de Mar a vegades es molt pedregós i cal vigilar. S´ha de creuar alguna riera, però sovint son molt eixutes.
• Tipus de senyalització.
Tota la sortida està molt bé senyalitzada. El tram de pujada de Port de la Selva al monestir, segueix les marques del GR-11; el tram de baixada i tornada, combina senyals del GR-92 així com pals indicadors d´una ruta del Parc Natural del Cap de Creus així com senyals verds i vermells de la Marxa de Resistència de la Unió Excursionista Llançanenca( UELL) i senyals grocs de la Xarxa Itinerànnia.
Les dificultats per seguir la ruta son dintre del nucli de Selva de Mar, en que cal estar atents a les marques del GR, i algun pal indicador, ja que no son gaire visibles. En cas de dificultats, sempre es pot seguir la carretera local que en uns 20-25 minuts ens deixaria a Port de la Selva.

• Estat del terreny.
La ruta combina trams per carrers asfaltats, algun tall de pista cimentada a les proximitats del monestir, corriols i camins en general en bon estat. La part de baixada en alguna part es per zones pedregoses, per la qual cosa cal anar amb precaució amb relliscades.

Època recomanada.

La primavera i la tardor, serien les èpoques recomanades. L´hivern també seria una bona opció, però el tall que transcorre pel rec dels Gatians, enmig d´una bonica arbrada, queda molt deslluït i sec a l´hivern.
Cal tenir en compte la previsió del vent, ja que la tramuntana bufa fort en aquesta part, i la ruta de pujada està molt exposada, i ens faria molt desagradable la ruta.

Monestir Sant Pere RodesAltres observacions( patrimoni arquitectònic).

Monestir Sant Pere de Rodes: “Monestir benedictí, romànic, el més emblemàtic de l’Empordà. Tot i que el seu origen és incert, se’n tenen notícies documentades des de l’any 878 i fou abandonat pels monjos definitivament al 1798. Adoptà la seva configuració principal entre les segles X i XII amb successives ampliacions i reformes fins a l’actualitat.
Conjuntament amb l’església de Santa Helena, les restes del poblat del mateix nom i les del castell de Verdera formen un conjunt monumental extraordinari, al qual s’ha d’afegir una situació paisatgística espectacular, amb vistes a la Mar d’amunt del cap de Creus. És monument nacional des del 1930( cortesia http://www.empordaturisme.com)”.
Restes megalítiques Mores Altes: “Sepulcre de corredor format por dos conjunts, designats com Mores Altes I i II. .Es tracta d’un dolmen (Mores Altes II) descobert i desenterrat el 1934 per Antoni Costa i Eusebi Rius, i d’un conjunt de lloses de pissarra (Mores Altes I) davant per davant del dolmen, disposades en cercle. Està datat cap a 4.000 anys abans de Crist. El fet que fos enterrat, es suposa que era per protegir la cambra sepulcral i l’aixovar funerari de possibles profanacions i pillatge( cortesia http://www.poblesdecatalunya.cat)”.

Hostal L´ArolaDescripció de la ruta.

Com arribar-hi: el lloc de sortida es a la platja de la Ribera, que es troba just a l´entrada del nucli urbà de Port de la Selva, on trobarem una gran esplanada per deixar el cotxe. Al costat de la platja, hi ha l´hostal i càmping L´Arola. Al costat de l´accés a la platja, trobem un pas de zebra, que creuem per arribar a l´altra banda de la carretera, i anem per la nostra dreta, per un pont de fusta que salva la riera que arriba al mar, per localitzar uns metres enllà, un pal senyalitzador, al peu de la carretera que va a Selva de Mar.

01. Senyalització carretera( 00.00 hores)(00,00 qm).

Trobem una senyalització que assenyala les opcions per ciclistes i senderistes. Seguim per la nostra dreta, per un corriol que s´enfila seguint les marques del GR, que de seguida enllaça amb el carrer Puig dels Dijous –som a una urbanització-, que seguirem en clara pujada. A l´alçada d´un transformador elèctric, girem a la dreta, seguint el mateix carrer, fins que enllacem amb el carrer Arola, on tornem a trobar marques de GR. Seguirem pel carrer Arola, deixant enrere cruïlles amb altres carrers, fins que arribem, en pujada, amb la cruïlla a l´esquerra amb el carrer Roca Caltre.

02. Cruïlla carrer Roca Caltre( 00.08 hores)( 00,597 qm).

Seguim a la nostra dreta, on ja veurem pocs metres enllà, un corriol que s´enfila per dintre d´una zona boscosa, amb la marca del GR, que el seguirem, deixant enrere aquesta urbanització. Anem guanyant alçada ràpidament amb una pujada molt decidida –si girem la vista tindrem vistes de tota la badia-, entre vegetació baixa.

03. Cruïlla carretera.(00.15 hores)(0, 907 qm).

Enllacem amb la carretera que porta al monestir de Sant Pere de Rodes, al mig d´un revolt. La ruta tornarà a creuar la carretera unes quantes vegades, ja que guanyem alçada de manera molt directa.
Davant nostre veiem la continuació del GR, per un corriol que s´enfila, al costat d´unes cadenes, que ens poden servir d´ajuda, per superar un petit desnivell. Una mica mes endavant( 1,08 qm), tornem a coincidir amb la carretera, i seguim un altre corriol que trobem davant nostre. El terreny es fa una mica pedregós.

Mores Altes II04. Restes megalítiques(00.28 hores)( 1,31 qm).

Al mig del corriol de pujada, trobem les restes del sepulcre Mores Altes II, i a pocs metres, a la nostra dreta, el sepulcre Mores Altes I. Podem aprofitar per gaudir de les vistes que ens permet el lloc. Seguim el nostre camí en pujada, fins que pocs metres enllà, tornem a enllaçar amb la carretera( 1,40 qm), que la seguirem en pujada per la nostra dreta. Quan deixem enrere unes baranes protectores de la carretera a la nostra esquerra, uns metres enllà el camí deixa la carretera, i agafa un corriol a la nostra esquerra. Hi ha una marca al terra, no gaire visible( 2, 03 qm). El corriol es fica entre la vegetació baixa, per tornar a enllaçar amb la carretera( 2,23 qm), que seguim a la nostra esquerra uns metres fins trobar un corriol, que s´enfila per la muntanya, per tornar a coincidir amb la carretera tres vegades mes( 2.45, 2.60 i 2.73 qm) després de anar fent una pujada mes suau.
Quan tornem a enllaçar amb la carretera( 2,82qm), ja veiem al nostre abast el monestir; seguim la carretera, i veiem una doble cruïlla, que ens porta als dos aparcaments. Hem d´agafar la carretera que surt a la nostra esquerra –la primera que trobem-, per anar a l´aparcament Llevant.

05. Aparcament Llevant( 1.00 hores)( 3,00 qm).

Som en aquesta esplanada, on tenim diferents opcions. A la nostra esquerra, veurem un pal senyalitzador que es el punt de baixada a Selva de Mar; seguim per la pista cimentada, on arribarem en pocs minuts al monestir. Pel camí trobem marques del GR i Itinerànnia.
Uns minuts després( 3,63 qm), arribem a la cruïlla de la Fonts del Monjos, a tocar del monestir. Baixem i trobem la font, on l´aigua no es potable. Des d´aqui, podem enllaçar amb un camí que ens portaria a la propera Vall de Santa Creu.
Tornem a la cruïlla i arribem per unes escales a l´entrada del monestir. Des d´aqui, tenim l´opció de fer la pujada al castell de Sant Salvador, que corona la Serra de Verdera.

Monestir Sant Pere Rodes06. Monestir de Sant Pere de Rodes ( 1.10 hores)( 3,82 qm).

Tornem de nou de l´esplanada de l´aparcament Llevant( 1.18 hores)( 4,51 qm), on agafem el corriol de baixada al poble de Selva de Mar, que ja veiem clarament. El corriol es pedregós, va fent baixada per un recorregut poc vistós; quan fa un revolt, i sembla que fa una mica de pujada, de sobte comença a baixar de manera decidida.
Creuem el rec dels Gatians( 5,64 qm), de manera molt fàcil –el tindrem al nostre costat una bona estona-, i el camí es mes ample i molt mes planer, i ens endisem per una zona boscosa, i travessarem 3 vegades el rec. Un xic mes endavant( 5,97) i on el curs del rec es mes ample, passem a l´altra banda, per enllaçar amb una pista, però seguirem un corriol, amb marques del GR i vermelles i verdes de l´UELL, que segueix el rec( 6,03 qm); tornem a creuar el rec –ara, el tenim a la dreta-, i el camí es va separant del rec, i ja veiem proper Selva de Mar.

Esglèsia Sant Sebastià07. Esglèsia de Sant Sebastià( 1.55 hores)( 6,42 qm).

Arribem a aquesta curiosa església, just a tocar del cementiri, i trobem un pal senyalitzador que ens assenyala el camí empedrat que ens porta a Selva de Mar.

08. Selva de Mar( 2.00 hores)( 6,64 qm).

Arribem al carrer de la Font d´en Mollor, on el rec dels Gorgs, travessa el carrer. Trobem una font al mig del carrer, arribem al final del mateix, i creuem el rec per un pont, fins arribar a una cruïlla de carrers. Hem de seguir rectes a la nostra esquerra pel carrer Hospital, fins a l´alçada del restaurant Ca L´Elvira. Seguim rectes pel carrer de Baix. Deixem enrere una drecera a la font Santa, i a l´alçada del número 11, trobem un pal senyalitzador, que ens mena a seguir un carreró entre les cases, que ens deixa a una zona arbrada.
Seguim la zona arbrada a la nostra dreta, fins arribar al final, on hi ha un senyal del GR, i baixem unes escales per creuar el rec i passar a l´altra banda, on veurem una gran abundància de cactus. Seguim el GR en pujada, que es fica per dintre d´un alzinar. Trobarem un pal senyalitzador de la ruta 7 del Parc Natural. Passem pel costat d´un camp d´oliveres, fins que enllacem amb una pista, que seguim a la dreta, i arribem a peu d´una carretera asfaltada.

09. Carretera( 2.20 hores)( 7,85 qm).

Al costat de la tanca metàl.lica, el GR baixa per un corriol –les marques son al darrera de la tanca-, però ens faria allunyar un xic del nostre destí. Seguim per la carretera en baixada, fins que arribem a l´urbanització per on vam iniciar la ruta. En fer un revolt, el carrer fa una baixada sobtada, que ens deixa a peus de la carretera que vam travessar en començar la ruta.

10. Arribada( 2.40 hores)( 8.12 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida distreta amb diferents punts d´interès, i opcions per completar o allargar la sortida.

Plaques Selva MarAnècdotes.

Als carrers de Selva de Mar, trobem plaques amb curioses dites populars.

Data de la sortida.

31/01/2016.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament El Port de la Selva
Sant Pere de Rodes

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/port-de-la-selva-a-sant-pere-de-rodes-5904252
Cartografia: E-25 Cap de Creus Parc Natural, Editorial Alpina.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.